Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Scénář:

Arnold Perl, Spike Lee

Hrají:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Opat dalsi film ukuchteny v reziserskej kuchyni Spike Lee-ho, ktory som videl. V ramci biografickych filmov celkom slusne, prakticky cely film stoji na Washingtonovi, ktory ale sam nema sancu zvladnut cely film, hoci snaha bola. Minutaz 202 min je sialena, a hlavne uprosted filmu sa len vela keca a deje sa len minimum. Z biografickych filmov je u mna Gandhi s Ben Kingsleym este o 2 patra vyssie. 65 % ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Jak Spike Lee použil na začátku - ve snaze šokovat - amaterské záběry zmlácení Rodneyho Kinga, bál jsem se, aby film nebyl až moc glorifikující vše černošské. Naštěstí nebyl. Snímek velice zajímavě popsal poměry v organizaci "Nation of Islam" a především strastiplnou cestu Malcolma Littlea od kriminálníka až po vůdce černochů v boji za svá práva. Jistě, Spike Lee si - bohužel - neodpustil patetický závěr, kdy černošské děti vstávají a křičí "Jsem Malcolm X". A chyběly mi také - řekněme - temnější stránky Malcolma X v jeho dobách slávy. Pochybuji, že byl tak dokonalý, ovšem na druhou stranu nejsem takový historik, abych to vyvrátil:-). Přece jen mi to ale trošku nesedělo, a tak bych dal celému filmu 4 hvězdičky. Pět jsem ovšem přece jen dát musel. Přinutil mne k tomu Denzel Washington. To co předvedl bylo něco neuvěřitelného a já osobně jsem takový výkon od tohoto herce nikdy nečekal. Klobouk dolů. Kam se hrabe Training Day... ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

“Prvý človek na zemi bol čierny“...Film pre všetkých negrov, ktorí sa nimi už necítia byť – odteraz sú Afroameričania...Ak čítaš tieto riadky a si biely (vedel som, že si...) si bez výnimky zlý, zákerný a hotový biely diabol...Je ťažké napísať niečo k filmu tak , aby to nevyznelo rasisticky. My sme biely a je to o nás. Spike Lee belochom riadne naložil vyťahuje všetky hriechy páchané na čiernych za posledných 400 rokov. Prvé dve tretiny filmu volajú po „bielej krvi“ , no záver je už zmierlivejší. Takmer 5 minútová tanečná scéna v úvode mi jasne naznačila, prečo má film 200 minút. Zostrihaním o 30 minút by film iba získal. Malcom X si servítku pred ústa nedával a vyjadrenie k smrti JFK bolo poslednou kvapkou. A nech je Ježiš, či Boh farby akej chce, aj tak nám nepomôže. Salam alejkum...80%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Brutální a sáhodlouhá nuda o tom, kterak se zlodějíček a povaleč stal černým fašistou a mučedníkem. Všichni běloši jsou špatní, kromě bělošek, které vlezou se vznešeným černým mužem do postele, černoch byl vládcem zeměkoule v dobách, kdy běloši ještě ryli v Evropě držkou v zemi a spousta dalších blábolů. Barevná propaganda, kterou kdyby někdo natočil v opačném gardu, vysloužil by si nejspíš kulku od nějakého pomateného multikulturního zastánce, potažmo by se dostal na index nežádoucích osob. Film od černého určený pro černé. 30% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rozporuplné pocity. Už v v úvodních titulcích je divák zavalen nenávistnými, agresivními projevy vůči bílé rase a vlastně po celý film je jí připisováno všechno zlo světa. Já se tak nějak ráda k tomu studu za svou bledou pleť dopracuju sama, vždycky soucítím s nespravedlivě utlačovanými a nenávidím násilníky a tyrany, skoro u všech filmů s rasovou tematikou to spolehlivě fungovalo. Jenže tenhle zdlouhavý snímek ve mně vzbudil přesně opačné emoce. Afroameričané mi nebyli ani v nejmenším sympatičtí a to neustálé obviňování všech bělochů zeměkoule ze zločinů proti lidskosti, výzvy k padnutí na kolena a prosbám o odpuštění, to mi opravdu urputně lezlo na nervy. Přihoďte si k tématu rasismu a diskriminace silnou islámskou náboženskou agitku, spoustu "osvícených" dialogů a patetických projevů... a možná pochopíte, proč mě "Malcolm X" víceméně znudil a znechutil. Řemeslně je snímek zpracován velmi kvalitně, herecké výkony jsou rovněž vynikající, byť mě nikdo za srdce nevzal (ani skvělý Denzel Washington, nesympatický jako podsvětní floutek i jako osvícený muslimský kazatel). Co dodat? Stopáž "Malcolma X" je neúnosná a vyvolané emoce ze mě dělají rasistu, pocit viny a studu se nedostavil:-). Do třetí hvězdičky se musím nutit, podruhé se na tenhle film nemám zájem dívat. 52% EDIT: Nějak jsem se k druhé půlce filmu přece jen nachomýtla podruhé a chtěla jsem tomu dát šanci, pochopit vysoká hodnocení... Po 10 minutách plamenného hřímání (a fanatického skandování) o bělošském zlu a výjimečnosti černého lidu jsem film naprosto znechuceně vypnula a ubírám hvězdičku. Namyšlená propaganda, dvousetminutová onanie Spikea Leeho, dejte mi svátek... mně tenhle agresivní přístup nesedí. 45% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (20)

  • Trumpetistu v "Quintet Holiday Billie" si zahral Terence Blanchard, ktorý je zároveň autorom hudby k filmu a častým spolupracovníkom Spikea Lee. (m.a.t.o.)
  • Na post režiséra bol zvažovaný Norman Jewison, no musel odstúpiť kvôli tomu, že existoval silný záujem, aby film režíroval černoch. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama