Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neslavně známé léto roku 1977 bylo časem srážky disca s punkrockem, ale i létem, počas kterého řádil vrah, označený jako "Samův syn". Šílený maniak si vybíral milenecké páry a osamělé dívky. Dařilo se mu zabíjet a unikat beze stop, a jak teploty a počty obětí stoupaly, k pátrání se přidala i samotná mafie a občanské hlídky. Kadeřník Joey se svou partou povalečů dostali nápad, že vrahem je někdo z jejich čtvrti. Sepsali si proto seznam podezřelých a začali hledat toho, kdo jim bude nejvíc připadat jako vrah - někdo, kdo je jiný než ostatní... (Intersonic)

(více)

Recenze (207)

Phobia

všechny recenze uživatele

První půlhodina byla celkem o hovnu, soudruhu Bláho, a postavy natolik iritující (zhulený Brody vypadá jako by mu na hlavě vybuchl ohořelý kaktus, Leguizamo je slizký jak hvězda gayporna zalitá v želé, pak nějaká povrchní pipka atd.), že se mi vážně nechtělo další skoro dvě hodiny (S. Lee neslyšel o střihu) čekat, co z toho nakonec vyleze. Atmosféra sedmdesátých mě nebere, dusná léta nenávidím, o vrahovi se v tom akorát pindá (chci krev, já chci krev!:-)), marně jsem hledala důvod kousnout se do zadku a vydržet. Spike Lee se mi zatím trefil do vkusu jedině "Spojencem" a ani tím bych si nebyla jistá, nehrát v tom Clive Owen;-). Takže nedokoukáno, znuzeno, smazáno a druhý pokus si hóóóódně rozmyslím. Současný dojem tak 30%, ale hodnotit nebudu - třeba v sobě jednou najdu dostatek trpělivosti a zjistím, že to není úplně marný film. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hustý film a nejen pro atmosféru dusného léta ve městě, kde se spousta lidiček ve zprvu nesouvisejích dějích postupně proplete a zapadne do toho správného místa v mozaice, ale i stran role Adriena Brodyho, který se mi vryl do paměti výstavním čírem a rolí kluka s trochu jinými "koníčky", než je obecná norma, a právě proto, jakkoli je jinak bezelstný a neškodný, je trnem v oku těch "normálních". ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Při popisu vražd "Samova syna" se autoři nijak přísně nedrželi reality (ve skutečnosti se odehrávaly v rozmezí více než 1 roku a Berkowitz řádil vesele i v zimě), ale o to asi ani moc nejde. Hlavní je dusná atmosféra New Yorku konce sedmdesátých let a mistrně vystižené prostředí italské komunity v Queensu, stejně jako punkového hnutí na jeho vrcholu. Kromě toho Mira Sorvino je nádherná jako vždy a tentokrát má silnou konkurenci i v Jennifer Esposito. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

70%. Zajímavý nápad odstavit hlavní téma filmu na vedlejší kolej a spíše se věnovat vztahům mezi ústředními postavami. Jenomže je to celé dost nedotažené a je tam taky až moc výrazných osobností, které si navzájem berou prostor a herci nemají šanci naplno rozvynout charaktery svých postav. Krom toho celkové vykreslení vraha je docela slabé a vůbec film dost vyzní do ztracena aniž by zanechal v divákovi hlubší dojmy. Paradoxně tomuto filmu o masovém vrahovy nejvíc prospívá když se děj netočí kolem něj. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby po přepravníku v sushi restauraci místo rejžovejch závitků jezdily čtyřpatrový dorty... a Spike Lee si z každýho ukous a poslal ho dál. Krvavé léto v NY je sice zajímavá podívaná, jenže v nemístně natažené stopáži ztrácí jedotlivé "lidské epizodky" v rámci celku svou konzistenci a film se mi před očima doslova rozdrobil a rozpadnul na prach. O čem nebo o kom celé to vyprávění mělo být, mi jaksi ušlo. O pátrání po šíleném vrahovi asi těžko. O partě taliánskejch dealerů? Ne. Obšourným kadeřníkovi, co soustavně podvádí svou milovanou ženu? Hodným homopankáčovi živícím se striptýzem? Nebo o mafiánech hrajících si na policajty? Nebo o řadě "velkejch témat" - rasový problematice, xenofobii, nezájmu oficiálních míst o problémový čtvrti, nebo snad o strachu a panice, kterou vyvolává neznámej zabiják v bohabojných občanech New York City? Tak trochu od všeho kousek, ale od ničeho kus. Škoda. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • V klubu CBGB se objeví kapela jménem "L.E.S Stitches". Je to skutečná punková skupina z New Yorku, která hraje od devadesátých let. (ČSFD)
  • Skutočný Samov syn, David Berkowitz naozaj tvrdil, že k ďalšiemu vraždeniu ho nabádal démonický pes Harvey patriaci susedovi Samovi Carrovi. Ten však naopak tvrdil, že sa s Berkowitzom nikdy nestretol. (BlackTom)
  • Podle scénáře měl být vůdčím charakterem Richie a postava Vinnyho měla mít spíše vedlejší roli. (Chatterer)

Reklama

Reklama