Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou další snímek ve kterém si připomínáme nostalgii amerických osmdesátých let, který svým počátečním vzezřením může tak trochu připomínat dějovou linku mého oblíbeného filmu z již zmiňovaných osmdesátých let s názvem Stůj při mně (1986). Protože tu máme partičku mladistvých teenagerů ve které nemůže samozřejmě chybět jeden buřtíček do kterého se okolí naváží a taktéž tu máme začátek prázdnin a nudící se mládež, která chce zažít nějaké to dobrodružství nejlépe kriminálního charakteru. A tady ta podobnost s trhákem od Stephena Kinga končí, jelikož zde se do partičky nezralých paniců vetře sexy blondýna a začnou řešit záhadu ztrácejících se dětí v okolí. Vrchní dětskej Sherlock, kterej je chytrej jak rádio vymyslí plán, jak nachytat a ověřit totožnost hlavního podezřelého. Ale neuvědomí si jeden důležitej fakt a to je to, že když bude dráždit hada bosou nohou, že si to toho ten had nevšimne a že si to nechá líbit. Chyba lávky, pan mučitel se pěkně nasere a vychutná si všímavou mládež jak se patří a v letním počasí si je dá jako předkrm k hlavnímu chodu s hranolkama a ještě si to pěkně zapije jahodovým shakem. Takovej roztomilej masakr strčí s přehledem všechny vyvražďovačky typu Vřískot hravě do kapsy a z počátečního rozjetého love story s příchutí doby bezstarostných osmdesátek odehrávájící se na předměstí amerického města se stane boj o přežití. Autoři se vykašlali na počáteční romantiku a soustředili se na hororový podtext s tajuplným nádechem a taktéž na vykreslení atmosféry osmdesátek včetně hudby. Můžeme tam slyšet řadu šlágrů z té doby jako Bananarama a jejich asi největší hit „Cruel Summer" a mnoho dalších. Také mě zaujali přesvědčivě zahrané role hlavních dětských hrdinů, ale i jejich dospělých jedinců, ale taktéž vybrání filmových lokací. I když se film odehrává v oregonském městě Ipswich, tak natáčení probíhalo v okolí kanadského města Vancouver. V posledních deseti letech se roztrhl pytel s natáčením příběhů, které se odehrávají v osmdesátkách a za to jsem vděčný, jelikož tuto dobu mám rád a připadá mi mnohem zajímavější než ta dnešní uspěchaná a ničím nezajímavá doba. Pro příklad uveďme seriál Stranger Things nebo kultovní horor z pera Stephen Kinga s názvem To (2017) a samozřejmě mnoho dalších. Za neopakovatelný zážitek a také celkem za originální příběh ve kterém si milovníci italské kuchyně užijí mnoho všudepřítomného kečupu a asi od půlky filmu budou napnuti jak struna na kytaře dávám zasloužených 90%. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

V Summer of 84 jsou natolik klasické typy postav, že dokonce i někteří herci připomínají jiné herce v podobných rolí. Celkově ale film rozhodně není jen nějaká laciná kopírka, ale velmi slušné, svébytné dílko. Léto 1984 samozřejmě láká na pohodové nostalgické retro, ale nakonec ty osmdesátky slouží spíše jako kulisy. Jasně, hudba mi připomněla Carpenterův Halloween a možná to díky té partě kluků připomene i nějaké jiné starší snímky, ale jinak by se ten příběh mohl klidně odehrávat s menšími rozdíly i dnes. Zpracování příběhu je taky spíš moderní než nějaká klasická filmařina. Parta různých nerdů a outsiderů to neúspěšně zkouší na holky a do toho hlavní hrdina tuší, že by jeho soused mohl být sériový vrah. A nejen vrah s dětmi, ale i film si s divákem velmi dobře hraje... I když je film zábavný a nabízí spoustu skvělých momentů, působí často předvídatelně. Jenže pak přijde finále a to ten filmek vyhoupne na úplně jiný level. Nejde o to, že by ten závěr měl tak nečekaný zvrat, spíš jsem nepředpokládal, že budou mít autoři snímku odvahu pojmout konec takhle zajímavě. Závěr je temný, jde proti klišé a je realistický. Kvalitní horor. (8/10) ()

Reklama

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ten konec... sráží u mě film dost dolů. Devadesát procent filmu sledujete relativně oddechové retro, aby vám pak tvůrci podrazili nohy něčím drsným a nepříjemným. Drsné konce nejsou samozřejmě nic špatného, ale musí sedět k ději. Tady to tvůrci neodhadli a někomu může konec připadat až skoro jako parodie nebo nějaký sarkastický komentář na současnou retro vlnu zaměřenou na osmdesátá léta. Kdo si film nechce zkazit, ať film vypne o dvacet minut dřív. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Návrat do minulosti se vyplatilo v hororovém žánru už několikrát. Summer of 84 není výjimkou a skvělá atmosféra s dokonalou hudbou nasazuje laťku hodně vysoko. Brutální scény na konci snímku neměly chybu, ale na horor toho bylo dost málo. Spíše bych to řadil k thrilleru a ač hlavní herecká sestava je dětská, tak to film moc nelimituje. 8/10 = 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený kanadský tennege hororík, ktorý má suprovú, úžasnú atmosféru 80-tych rokov a výborný sountrack , ktorý ma donútil po skončení filmu ihneď pátrať hudbe . Moja 12- ročná dcéra bola veľmi spokojná a naznačila, že by ešte chcela vidieť niečo podobné. Hľadal som , hľadal až som našiel božský seriál Stranger things, ktorý sme si obľúbili celá rodina. Kto videl seriál, ale tento film nie, tak vie, že je to presne ten šálok kávy. Podobná atmosféra, podobná partia , len záver ma dosť mrzel. Nečakal som, že jedna z postáv zomrie, čo mi v tomto type filmov akosi nesedí, ale i taký je život. 70%. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Tvůrcům se dostal scénář k filmu v roce 2015, tj. ještě před uvedením Stranger Things (od r. 2016) i To (2017). Podle nich nebylo časové zasazení Summer of 84 primárně reakcí na současnou poptávku po osmdesátkové nostalgii, jako spíš nutnou součástí děje, který připomíná tehdejší vystřízlivění společnosti z pocitu bezpečí, který panoval na americkém předměstí. (baronGrga)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama