Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (293)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra je skvelá, detskí herci výborní a soundtrack oldschoolovo luxusný. Zápletka je jednou z tých, ktorú ste určite už videli, ale čo z toho, keď je to tak dobre natočené. Po celú dobu som sa výborne bavil a hral si na detektíva spolu s chlapcami. Ako som už spomenul, tak atmosféra bola skvelá a miestami veľmi hustá. Napätie by sa dalo krájať a ja so zatajeným dychom držal hlavným hrdinom všetky palce. Summer of 84 nie je v žiadnom prípade horor, možno tak malým thrillerom, ktorý sa nebojí v záverečnej 10 minútovke pritvrdiť. Práve ono finále ma príliš nepotešilo, ale tak nemôžem mať všetko. Navyše nie vždy zábery končia podľa našich predstáv a Happy Endu. Beriem to tak, že sa tvorcovia chceli vyvarovať zbytočným klišé, ktoré sa vo finále ponúkali. Jediné čoho tak po zhliadnutí ľutujem je, že takýchto snímok nevzniká oveľa viac. Retro, ktoré vo mňa vyvolalo obrovské množstvo nostalgie. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Osmdesátá léta, skupina dětí,  malé město, temné tajemství. To to není, stejně jako žádný jiný King, ale podobná letní ospalá pohodovka nemůže výrazně uškodit.  Vše se vlastně celou dobu nese přesně tak, jak se dá čekat. Klukovská parta je šablonovitě dokonalá. Zápletku si nelze lepší přát, máme tu peepshow v podobě krásné sousedky, nevěřící rodiče a samosebou onu velkou a nebezpečnou záhadu.  Celé to pěkně drží pohromadě a závěrečný úkrok do  větší temnoty v rámci tzv. decentně špatných konců mě výrazně nenadchl ani nezklamal.   Nenadšení a nezklamání , to vlastně tak nějak převažuje,  vcelku spokojené tři hvězdičky. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

V Summer of 84 jsou natolik klasické typy postav, že dokonce i někteří herci připomínají jiné herce v podobných rolí. Celkově ale film rozhodně není jen nějaká laciná kopírka, ale velmi slušné, svébytné dílko. Léto 1984 samozřejmě láká na pohodové nostalgické retro, ale nakonec ty osmdesátky slouží spíše jako kulisy. Jasně, hudba mi připomněla Carpenterův Halloween a možná to díky té partě kluků připomene i nějaké jiné starší snímky, ale jinak by se ten příběh mohl klidně odehrávat s menšími rozdíly i dnes. Zpracování příběhu je taky spíš moderní než nějaká klasická filmařina. Parta různých nerdů a outsiderů to neúspěšně zkouší na holky a do toho hlavní hrdina tuší, že by jeho soused mohl být sériový vrah. A nejen vrah s dětmi, ale i film si s divákem velmi dobře hraje... I když je film zábavný a nabízí spoustu skvělých momentů, působí často předvídatelně. Jenže pak přijde finále a to ten filmek vyhoupne na úplně jiný level. Nejde o to, že by ten závěr měl tak nečekaný zvrat, spíš jsem nepředpokládal, že budou mít autoři snímku odvahu pojmout konec takhle zajímavě. Závěr je temný, jde proti klišé a je realistický. Kvalitní horor. (8/10) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Dobrý, ale nedotažený. Osmdesátkovej feel samozřejmě super, to já rád a byť je to trochu vykrádačka Disturbie, tak mi to vůbec nevadilo a nadšenecký vyšetřování prostě bylo fajn, ale bohužel snaha o napínavou atmosféru začínala a končila s dobrým hlavním hudebním motivem, scéna většinou končila tam, kde se teprve mělo začínat a z tohohle pohledu film působí hrozně nedotaženě a rozkouskovaně. A závěrečný finále bylo vyloženě hrozný a zkazí celkovej dojem fakt ukázkově. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Další příspěvek do vlny retrosnímků o dětech vzedmuté SUPER 8 a kulminující STRANGER THINGS a novým TO, které se nostalgicky ohlížejí za podobnými filmy z osmdesátek (E.T., GOONIES, ZÁHROBNÍ KOMANDO, ZTRACENÍ CHLAPCI, STůJ PŘI MNĚ, TO a se zpožděním i NAVŽDY SPOLU). Bohužel od začátku do konce jsem u něj měl silný pocit kalkulu a prvoplánovosti. Neustále se zmiňuje dobová popkultura a hraje elektronická hudba, ale chybí silnější, osobnější příběh se zajímavějším dějem i postavami. Výsledkem je dietní filmek, který zaujme/překvapí jen nečekaně drsným koncem. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia, predovšetkým v metropole Vancouver. (MikaelSVK)
  • Mackeyovo (Rich Sommer) policajné auto sa v záberoch mení z modelu Chevrolet Impala (1981-1985) na Chevrolet Caprice (1986). (beso74)
  • Tvůrcům se dostal scénář k filmu v roce 2015, tj. ještě před uvedením Stranger Things (od r. 2016) i To (2017). Podle nich nebylo časové zasazení Summer of 84 primárně reakcí na současnou poptávku po osmdesátkové nostalgii, jako spíš nutnou součástí děje, který připomíná tehdejší vystřízlivění společnosti z pocitu bezpečí, který panoval na americkém předměstí. (baronGrga)

Reklama

Reklama