Reklama

Reklama

Neuvěřitelná

(seriál)
  • USA Unbelievable
Trailer
USA, 2019, 6 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

Susannah Grant

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Vanessa Bell Calloway, Dale Dickey, John Hartmann, Austin Hébert, Liza Lapira, Kai Lennox, Danielle Macdonald (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Jedna mladá žena obviněna ze lži o znásilnění a dvě detektivky vyšetřují sérii děsivě podobných útoků. Podle skutečných událostí. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (144)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Skvěle zvládnutý popis trpělivého vyšetřování a prolínání dvou časových rovin (ubíhají týdny a měsíce roku 2008, pouhé hodiny a dny roku 2011), které se v poslední části prolnou. Dokonalé je pro mě i jiskření mezi dvěma rozdílnými vyšetřovatelkami a také vyznění celého projektu. Právě jsem totiž dočetl Hosseiniho Tisíce planoucích sluncí a porovnání těchto dvou civilizací a hlavně jejich přístupu k ženám - nenávistné zbídačelé ortodoxně muslimské a bohaté prosperující tolerantní americké - vyznívá naprosto jednoznačně. Seriál roku. 100% (aktuálně 790 hodnotících s průměrem 83%). ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojaté drama, které se zaměřuje na pátrání po sexuálním deviantovi, kterého je velmi složité dopadnout, a také na život jedné z obětí, jejíž život se během jediného okamžiku navěky změnil. Asi největším problémem celé série je její neuvěřitelně pomalé tempo, díky kterému má děj téměř minimální spád a bohužel se emočně moc nepovedla ani závěrečná satisfakce. Nemohl jsem si nevšimnout jistého feministického nádechu, zejména co se obsazení policistů týče, nicméně současné trendy velí jasně a budeme si asi muset začít zvykat. Co se týká hereckých výkonů, nemám s nikým žádný problém, většina rolí mi sedla, postavy působily přirozeně a uvěřitelně. Velká škoda promarněného potenciálu, kterého námět nabízí. Napsat lepší scénář a máme zde vynikající kriminální drama, plné silných momentů a zajímavých situací. 6/10. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Myslím, že příběhu, jenž Unbelievable prostředkuje, by spíš slušel formát true crime dokumentu ve stylu American Murder, eventuálně formát max dvouhodinového celovečerního filmu. Proč? Troufám si tvrdit, že těch šest a půl hodiny minutáže lze obhájit jen těžko, páč: a) linka s Marií (typově přesná Kaitlyn Dever) a s kupením křivd jedna na druhou rychle omrzí; závidím těm, kterým v souvislosti s touto linkou nepřišlo na mysl, že je série pouze emočně ždíme (tahle "hra" se hraje tak, že teď se několik hodin budeme čím dál tím víc rozhořčovat, ale nebojte, na závěr přijde satisfakce) b) vyšetřovací linka sama o sobě neobstojí, ve svém žánru spadá v šeď, nevyvolala ve mě takřka žádné napětí, nebo přesněji řečeno zklamání z tápání a radost z odhalení (srov. se žánrovou špičkou Zodiacem nebo Mindhunterem), navzdory tomu, že detektivkám Rasmussenové (vynikající Toni Collette) a Duvallové (neméně skvělá Merrit Waver) nešlo nefandit. Nicméně, oněch naprosto 82% chápu a nemám s nimi problém. Už jen kvůli tomu, kterak Unbelievable nemilosrdně tepe rape culture si červená čísla (70% a víc) navzdory mým výtkám zaslouží. První epizoda (+ soud) rozhodně patří k tomu nejsilnějšímu, co jsem letos viděl. 65% ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší, tím více mě baví minisérie. Jeden větší příběh, roztažený do pár epizod, který do sebe narvu pod tlakem. A je fajn, že se čas od času objeví minisérie, od které nikdo nic nečeká a pak ho to naprosto semele. A to je případ tohoto seriálu. Netflix znovu dokazuje, že má čich na zajímavé a silné projekty, a dokáže skvěle využít svou taktiku(vypustit všechny díly naráz). Neuvěřitelná má vynikající první epizodu, ze které mrazí v zádech, je znepokojivá, drsná, nepříjemně realistická a hlavně dokonale zaháčkuje, že chceme vidět více, chceme satisfakci, jsme zvědaví a hlavně smutný, že se tohle děje. Bohužel podobné pocity se dostavují až ke konci seriálů, nicméně cesta k nim stojí za to. Seriál po první epizodě zvolní, máme zde dvě časové roviny, nové postavy a vyšetřování dalších případů. A i přestože zde není nic co bychom nikde jinde neviděli, tak i tak se nám to velmi snadno dokáže zarýt pod kůži. Je to dáno skvěle napsanými a zahranými postavy, na kterých to stojí, a se kterými všechno prožíváme. Toni Collette zde hraje výborně a svou roli zvládla velmi dobře. Merritt Wever je skvělá a předvedla parádní výkon a spoustu scén si ukradla pro sebe. Kaitlyn Dever má nejtěžší roli a zahrála to bezchybně. Na ní stojí celá první epizoda, a taky to jestli si pustíme další díly. Dever tuto těžko roli zvládla a ukazuje nám všem, že je hodně talentovaná a velmi dobrá herečka, která do budoucna má co nabídnout. Seriál má hodně nepříjemný okamžiků, má výbornou atmosféru, skvěle funguje napětí, gradace a samozřejmě i vyvrcholení. Přesto se nic z toho nevyrovná první epizodě, která nastavila laťku hodně vysoko.Osobně doporučuji si nic nezjišťovat, udělat si volný den a pustit si první díl, dát si pár panáků a pustit si další díly. Neuvěřitelná je hodně silná minisérie, která není bezchybná, ale to co uvidíme si dost dobře zapamatujeme. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraný příběh Marie, nervy drásající způsob úvodního vyšetřování, poklidná atmosféra, soundtrack, kompaktní myšlenka napříč všemi díly, nahlédnutí do vyšetřovacích procedur, to všechno vystřelilo v mých očích seriál na špici, protože se mi to trefilo do vkusu, do nálady, do žánrové škatulky, tohle jsem totiž ani nečekal a dostal jsem ještě víc. Scénář mohl mít o dva díly méně, ale nevadilo to, i natahovaná kaše byla v něčem zajímavá a měla dopad na celkový obraz příběhu. Vřele doporučuji. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (3)

  • Seriál je adaptací článku „An Unbelievable Story of Rape“ od Kena Armstronga a T. Christiana Millera, kteří za něj obdrželi Pullitzerovu cenu. (Caminzind)
  • Pachatel sériových znásilnění Marc Patrick O'Leary (v seriálu pod jménem Chris McCarthy) byl za své činy odsouzen ve státech Colorado a Washington celkem ke 396 letům vězení. (Caminzind)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama