Reklama

Reklama

Neuvěřitelná

(seriál)
  • USA Unbelievable
Trailer
USA, 2019, 6 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

Susannah Grant

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Vanessa Bell Calloway, Dale Dickey, John Hartmann, Austin Hébert, Liza Lapira, Kai Lennox, Danielle Macdonald (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Jedna mladá žena obviněna ze lži o znásilnění a dvě detektivky vyšetřují sérii děsivě podobných útoků. Podle skutečných událostí. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Syrová, děsivě skutečná detektivka o tématu, které je víc než aktuální. Pomalé tempo dává vyniknout hutné atmosféře i charakterům postav, kdy zvlášť oceňuji detektivku Karen Duvall v podání výborné Merritt Wever, která je dominantní mezi svými kolegy, ale submisivní ve vztahu k postavě Toni Collette. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Žádní superhrdinové, monstra, náhlé zvraty, šokující odhalení nebo právní duely v soudní síni. Unbelievable boduje, vyjma paradních hereckých výkonů, v podstatě důsledným ignorováním kriminálkových klišé v rámci prosté autentičnosti. Když si vyšetřovatelé jdou pro podezřelého, není z toho vyvraždovací střílečka, soud, kde vyfasuje skorem 400 let zaberele asi pět minut, žadná exhibice megadrahých právníků. Nějaký ten moralizující patos malinko na konci je, ale suma sumárum už delší čas mě takhle nebavila kriminálka. ()

Reklama

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Precizní filmařská výprava skutečného příběhu. Rozvoj postav a postupný vývoj děje odhalující nalezené skutečnosti byl doprovázen skvělými hereckými výkony. Má oblíbená Kaitlyn Dever je prostě na tyhle depresivnější role jako stvořená. Nástup fantastické Toni Collette ve třetí epizodě to pořádně roztočil a díky jejímu výraznému charakteru děj nabral úplně jiný rozměr, což přidalo na následné gradaci finále. Skvěle zpracované a bezchybně naservírované divákovi přímo pod nos. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Důležitý motiv a obrovský potenciál sráží genderový hardcore disbalanc.. Ony ty dvě detektivky možná fakt existovaly a byly dobré, ale tady vyšetřovací tým tvoří čtyři superschopné ženské a mužský element je potlačen na jednoho uťápnutého stážistu/podržtašku a jednoho černocha, který byl tak moc anonimní a nedělal vůbec nic, že vlastně ani nevím jaká byla jeho úloha.... Pak jsou tu jakože dva zlí poldové, kteří mají být jakože příkladem ignorace a nezájmu patriarchálního systému vůči násilí na ženách.. Ehm, jasně, chovali se sice už z kraje nešetrně, ale zájem mají a ve výsledku ten případ (tak jak byl vykreslen) smetli ze stolu z naprosto pochopitelných důvodů. .... Jestli má být feminismus o rovnoprávnosti a ne o nadřazenosti, tak by bylo férové ukázat, že chlap-detektiv nemusí být jen ten šovinistický ignorant, ale, že klidně může být aktivní součástí jádra vyšetřovacího týmu (jak to asi bylo i v reálu) ... Navíc, poslední cca 3 díly nedokážou funkčně dotáhnout a vygradovat velmi slušně rozjetou první polovinu.. Poslední díl je už jen zkratka, pathos a (sebe)mrskání chlapů. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

„Jezděte na motorce, zachráníte životy“. Předně jsem rád, že ústřední detektivní duo tentokrát nenaplňuje to lety prověřené schéma, že geniální vyšetřovatel musí být alkoholik, mít navíc obří problémy s rodinným životem a být celkově tak trochu nesnesitelný pro své okolí. Obě dámy si k sobě sice cestu nacházejí postupně, ale vývoj jejich vztahu je jedním z nosných bodů celého vyprávění. Navíc Toni Collette tu má prostě perfektní roli, kterou si zcela nepokrytě užívá. Celou sérii bych charakterizoval jako skvěle komplexní rekonstrukci otřesných událostí, kde se tvůrci nebojí poukázat na limity systému, který by měl (alespoň tedy v mém stále idealistickém pojetí světa) pracovat především pro ty, kterým bylo objektivně ublíženo. Silným poselstvím je také nutnost sdílení informací mezi různými úřady, které může (když funguje) potenciálním obětem pomáhat nebo (když nefunguje) až děsivě zvýhodňovat pozici pachatelů. Nejde to až tak na dřeň jako třeba první řada True Detective (což vzhledem k námětu ani dost dobře nejde), ale z hlediska postupu vyšetřování je to taková krásná „pure kriminálka“ se zajímavou dvojicí ústředních vyšetřovatelek. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (3)

  • Seriál je adaptací článku „An Unbelievable Story of Rape“ od Kena Armstronga a T. Christiana Millera, kteří za něj obdrželi Pullitzerovu cenu. (Caminzind)
  • Pachatel sériových znásilnění Marc Patrick O'Leary (v seriálu pod jménem Chris McCarthy) byl za své činy odsouzen ve státech Colorado a Washington celkem ke 396 letům vězení. (Caminzind)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama