Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (438)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě horror po česku. Kdo čeká další US/západní klon horroru, bude nutně zklamán. U nás to bude pravděpodobně prakticky většinou vždycky ta psychologie, než čistokrevné bubu. A mě to vůbec nevadí. Polednici vnímám jako docela dobrý krok českého filmového horroru. Hodně se mi líbil příběh, pointa a celková zápletka (i když mě hrozně štvala, lhát v tomhle ohledu dětem je podle mě to nejhorší, co můžete jim i sobě udělat). Líbila se mi atmosféra. Líbily se mi postavy, ať už ústřední šukadelická Geislerová, tak parádní starosta (toho člověka jsem měl chuť obejmout). Jen škoda, že Kolářová z traileru působila mnohem děsivěji. Líbilo se mi propojení kamery s prostředím, většinou jen denní doba (kolik horrorů se odehrává za denního světla?). Líbila se mi i samotná Polednice. Jediné, co bych vnímal trochu negativně (ale rozhodně to není vážná výtka) - mohlo to z té horrorové stránky ještě trochu více přitlačit na pilu. Ale já jsem vlastně spokojen. 3,5* ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno, Babadook.Žánrové cvičení podle několika starých a mnohokrát viděných dějových linek a klišé.Na celovečerní debut je to opravdu hodně dobré, hlavně kamerově a hudebně...herci ujdou.Jen ten příběh prostě nemůže ničím překvapit, sice je to pořád lepší než všechny ty Seznamky, Prázdniny v Provence a podobný český sračky který momentálně okupují naše kina a jsou cílovkou pro tupou generaci vymaštěných čtyřicátnic, které doma manžel málo píchá, ale bohužel to prostě díru do světa neudělá.Musim ale vyseknout pochvalu za několik hororových scén, které měly na české poměry opravdu sílu.Škoda, že se čeští tvůrci stále bojí čistokrevného nadpřirozeného hororu, který v našich končinách neexistuje.Režisér Sádek by o tom mohl opravdu uvažovat, protože i když mu ta dramaticko mysteriózní rutinna šla celkem dobře, mě zaujal teda halucinacemi hlavní hrdinky, hlavně jí samotné v dost mrtvolném stavu.Potenciál ten hoch má, tenhle klišé scénář už moc né, chce to víc odvahy....šup!55%. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Do horkého a dusného léta, v němž se příběh odehrává, by se hodila Lednice. Kdepak na mě s Polednicí. I když o ni půjde převážně. Jenže jak se záhy ukáže, příběh je šíleně překombinovaný a šíleně nezáživný. To, co mu trvá rozplést drahnou dobu trvání filmu, ví divák už dávno, jen jaksi není srozuměn, proč se s tím film tak loudá. Geislerová do své stěžejní postavy singl maminy nedala vůbec nic. Asi si až později uvědomila, v jaké píčovině hraje. A tak je jediným hereckým pilířem umolousaná stařena Daniela Kolářová, u které zamrzí, že dostala jen pramálo prostoru. A teď to zásadní - film je natočen tak, že má jen mini prvky hororu. Pokud mě měl vyděsit lán pole se švitořícím ptactvem, je na místě zvážit příčetnost režiséra. Takže nic krutě brutálního nečekat, jo. Horory u nás fakt nemá smysl točit. Tenhle vypadá zatraceně levně, s chatrně vrstveným příběhem, chatrná je i kreatura, co se na pár vteřin zjeví. Je k posrání zoufalá. Skoro jsem měl strach z toho, že těch pár minut, co měla fungovat a postrašit, se spíše rozpadne. Film se vleče, nezáživný jak partie šachu v hlavním vysílacím čase, nelze mu však upřít, že atmosféru léta k zalknutí měl natolik intenzivní, až se dala pocítit (téměř) fyzicky. Dle mého úsudku bylo zaděláno na zajímavý atmosférický horor, kterým se český film mohl pyšnit. Slabá realizace jej šoupla do Lednice. 4/10 ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Mierne spoilery: S tým, že Polednice nie je horor, ale skôr psychologická dráma využívajúca ústredné zlo viac-menej ako metaforu, mám ten najmenší problém. Na české pomery pomerne orignálny koncept podporený slušným audiovizuálom a spoľahlivou Aňou Geisslerovou však zráža nevierohodná dramatická zložka. Tá je povrchná, posúva sa odnikiaľ nikam k pomerne predvídateľnému a skratkovitému finále.. a náhle je koniec. Nebudem teda preklínať strihačov, že sa snažili lákať na iný film, ale na to, že z tohto konceptu sa dalo dostať viac. Oveľa viac. Mladým tvorcom však prajem veľa úspechov do budúcna a snáď sa im podarí zúročiť získané skúsenosti lepšie. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl tento nový český kousek ještě nějakou dobu ignorovat, protože nepatřím k těm, kteří musí novinky vidět hned po jejich uvedení. Rád si počkám než ten prvotní „BOOM“ pěkně opadne a já pak uznám za vhodné, zda tomu věnovat svůj čas či nikoliv. Zde jsem se však hlavně ve svém blízkém okolí setkal s tolika rozporuplnými reakcemi, že jsem prostě neodolal. Šel jsem však do toho s tím, že s hororovým žánrem toho moc společného nemá (což se bohužel potvrdilo) – stejně jako s Erbenovou Polednicí. Tudíž jsem ve finále vlastně ani nebyl zklamán či snad rozhořčen, že se mě snad pokusili tvůrci oklamat, jak mnozí tvrdí. Sádek na to šel jako začínající režisér dobře a společně se Samirovým scénářem se mu podařilo natočit docela obstojné psychologické drama. Celkem věrohodně se mu podařilo zachytit nejen postupnou proměnu psychicky slabé ženy, ale i samotný prostoduchý venkovský život a hlavně to úmorné vedro z obrazovky / plátna sálalo až na mě samotného. Hned jsem dostal sušáka. Děj celkem svižně odsýpal, párkrát jsem se i zasmál a dokonce jsem několikrát zaregistroval i lehce ponurou atmosféru, která prostě v žádném dramatu nesmí chybět. Nejde však o nic světoborného, prostě čistý průměr. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Mladou Karolínu Lipowskou objevila castingová režisérka Maja Hamplová při hledání dětské tváře pro reklamu. V té si nakonec Karolína nezahrála, nicméně velmi zaujala producenta Matěje Chlupáčka, díky kterému získala roli ve filmu Polednice. (Zdroj: Falcon)
  • Natáčelo se v okolí Berouna i v Praze. Vesnice, kam se Eliška (Aňa Geislerová) s dcerou vrací, jsou Vinařice na Berounsku. (Terva)

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama