Reklama

Reklama

Temná tvář Brooklynu

  • USA Motherless Brooklyn (více)
Trailer 1

New York, rok 1950. Osamělý soukromý detektiv (Edward Norton) se snaží vyřešit vraždu svého mentora a jediného přítele (Bruce Willis). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (214)

angel74 

všechny recenze uživatele

„Pěkné je sílu obra míti... Však tyran je, kdo ji jak obr užívá.” - Edward Norton divákům naservíroval poctivou retro detektivku, jakých se v dnešním Hollywoodu už moc netočí. K tomu ještě ztvárnil naprosto jedinečným způsobem chlapíka trpícího Touretteovým syndromem. Klobouk dolů před ním. Těch obrů tady však bylo víc, nicméně ústřední myšlence se nejvýstižněji přiblížil mocipán, kterého si s evidentní chutí střihl Alec Baldwin. Bez povšimnutí samozřejmě nelze nechat ani stylovou jazzovou hudbu, jež dodává filmu šmrnc a skvěle vystihuje atmosféru doby. (80%) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vysněný projekt Edwarda Nortona, na kterém makal zatraceně dlouho. Až mě mrzí, že mě příběh zkorumpované vrchnosti poválečného New Yorku tolik nepohltil. Ed se coby detektiv trpící Tourettovým syndromem (pohybové a zvukové tiky) pokouší odhalit, kdo a proč zabil jeho mentora a kamaráda. Dopřává nám sice hodně dobové nálady, ale jaksi pozapomněl na tempo a skrze úsporu financí (zřejmě) nezbylo na dramaturga. Hrozně se to loudá, pak se to i dost zamotá a nějak zásadně nevtáhne. Norton hraje slušně, nebudu ho očerňovat ze soškového kalkulu, nicméně na víc, než na uznání za solidně odvedenou hereckou práci to není. Z pozice režiséra si naopak nepohlídal stopáž a vizuální stránku, protože to po většinu času skutečně vypadá jako televizní film. Mnohé scény bych zhutnil, jiné úplně vynechal. Chyběl mi prvek překvapení. Pravda bude asi někde v klobouku. ()

Reklama

Krystalion 

všechny recenze uživatele

Do profilu filmu bych ještě připsal komedie, protože já jsem fakt nesmírně bavil. To, co tady předvedl Eduard jsem naposledy viděl v jeho filmu Prvotní strach, kde byl taky excelentní. V tomto filmu hraje soukromého detektiva, který se snaží vyšetřovat vraždu svého přítele. Vůbec není hloupý, ale trpí Tourettovým syndromem, což v praxi znamená, že občas má poruchu mluvení, dokonce bych to popsal něco jako zvukové tiky a ostatním lidem v jeho okolí to připadá, jakože je tak trochu mentálně zaostalý, což v tomto snímku představuje velice zábavnou vsuvku. Dobře napsaný scénář, režii i hlavní herecký výkon obstaral již zmiňovaný Edward Norton, par excellence. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $26miliónovTržby USA $9,277,736Tržby Celosvetovo $24,021,504▐ Dosť snaživé, to sa Nortonovi nedá uprieť. Miestami to vie dostať na slušné otáčky, či už v rámci ponúknutej témy o územnom riadený mesta, či nejaké to nahánanie sa za dôkazmi. Dosť dobre zachytil dobovosť, herci fungujú pre dej, príbeh tak zamotaný aby z toho nebolela hlava. Nortonová až traumatická veršovacia zajakávosť dáva riadne zabrať, na úvod to dosť deptalo ale potom si človek zvykne na tento úlet. Určite taký priemer ktorý stojí za pozretie. /60%/ ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tits on a Tuesday! ... Giant faggot munchkin meat! ... Kiss her face all night long, Bailey! Jak by vypadala Čínská čtvrť, režírovaná představitelem hlavního hrdiny a tudíž bez Polanského, víme díky existenci bizarních Dvou Jakeů. Norton by se za narážky na Chinatown nejspíš ani nezlobil, inspirace příběhem detektiva, který bojuje s radnicí a navíc neví, o co doopravdy jde, je zřejmá. Jedná se tedy o svatokrádež vědomou. Motherless Brooklyn ale kupodivu není špatný film. Mohl být dokonce skvělý - to  kdyby ho točil opravdový režisér s rozpočtem, jaký by si neo-noirová předloha, promyšlená výprava, perfektní jazzový soundtrack a neuvěřitelný ansámbl fantastických herců (včetně střelce Baldwina a samozřejmě Nortona) zasloužily. Všechno jen marné IF(?). ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Edward Norton se setkal a konzultoval s mnoha členy Americké asociace pacientů s Touretteovým syndromem, aby se připravil na svou roli. Film také získal souhlas od této organizace. (MarLin)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v americkom meste New York. (MikaelSVK)
  • První informace o chystané adaptaci odhalil sám Edward Norton již v roce 2005. Plánovaným rokem premiéry filmu byl tehdy rok 2009. Film se nakonec do kin dostal o deset let později. (vnimatkrasu)

Reklama

Reklama