Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 091)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Všechno, co jsem chtěl vyjádřit, napsali už jiní...nicméně nesouhlasím s názory, že je Tom Cruise průměrný...veskrze mám asi na tohoto herce docela jiný názor, než spousta ostatních zdejších uživatelů. No prostě si myslím, že Tom má taky štěstí, že nezůstal u takových filmů, jako je třeba Top Gun :-) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Přesní jsou všichni herci - tj. skvělý je Cruise i Hoffman - ten ovšem v daleko náročnější roli. A dobrý scénář - sice dost sentimentální, ale to já radši než realistické a nekoukatelné. Některé dialogy jsou nezapomenutelné - vypočítávání jaké ztráty měly letecké společnosti, nebo problémy při stravování: "Ovšem, já...já...já tu nemám parátka, parátka musí na stole před palačinkami. Jestli přinesou párátka po palačinkách bude rozhodně pozdě." ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ronald Bass, Barry Morrow .. Dustin Hoffman samozřejmě podává excelentní výkon ve výtečném příběhu, ale mladý Tom Cruise sekunduje velmi zdatně, což musím taktéž zdůraznit. Film mého srdce a určitě nej životní počin od Barry Levinsona. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekla, že mě dojme Tom Cruise. Nikdy bych neřekla, že budu nadšená z jeho hereckého výkonu. (Dustin Hoffman je samozřejmě vynikající už od první scény s ním, asi jako Tom Hanks ve Forrestu Gumpovi.) A taky bych nikdy neřekla, že nějaký film označím za 'klasiku, kterou by měl vidět každý'. A přece... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Charlie Babbitt udělal vtip. To se jednou potká paní Lahočná s paní Kostlivou a paní Kostlivá povídá tý paní Lahočný: „Tak mně nějak nehoří karma nebo co.“ No a ta Lahočná povídá tý paní Kostlivý: „No tak si tam dejte bombu, víte.“ Tak si tam dá bombu a potkaj se asi zase za tejden a ta Lahočná se ptá Kostlivý: „Tak copak paní, jestlipak vám už hoří ta karmá?“ A vona ta Kostlivá povídá: „Ale copak o tó, karma mi hoří dobře, ale já hledám barák.“ Charlie Babbitt udělal další vtip. Tentokrát čínský. 爸有性別與他的妻子和小約瑟夫說: „猴吃一個香蕉.“ Ten se povedl, že? Jsou věci, které prostě sednou. Dobrý vtip je jako poctivec ve vládě. Není žádný, ale dva tři se tak tváří. Stejně je tomu u filmu. Jednou za deset let padne mezi plebs solidně odsýpaný příběh, kterýžto film onen plebs vynese do oblak pro jeho lidskost a kvalitu ukázaných skutečností o autismu. Od těch dob je autismus něco víc, než nemoc. A tak nezbývá, než filmu, byť byl ve faktech zcela scestný, pogratulovat, protože pobavil stejně dobře jako dobrý vtip. Charlie Babbitt udělal... ()

Galerie (133)

Zajímavosti (61)

  • Ze Cincinnati jedou Charlie (Tom Cruise) s Raymondem (Dustin Hoffman) nejprve po mezistátní silnici 275 (Ohio–Indiana–Kentucky) a poté pokračují po U.S.60, což je, stejně jako slavná šestašedesátka, silnice spojující západ s východem USA. Ale to už jsou v Tucumcari v Novém Mexiku, jedou tedy patrně po U.S.40. Pro účely další zápletky si cestu prodlouží přes Las Vegas, zde projíždějí po Stripu. Bratři společně rozbijí bank v kasinu Caesars Palace, před kterým se Raymond konečně posadí za volant bratrova Buicku. Celá cesta ze Cincinnati do Los Angeles měří asi 2 315 mil (3 726 km) a trvala by asi 36 hodin čisté jízdy. (jfilaa)
  • Film vytvořil nežádoucí stereotyp, že autismus běžně obnáší speciální schopnosti, ale ve skutečnosti je má pouze asi jedna desetina lidí s autismem. (raininface)
  • Scenárista Barry Morrow vybral jméno hlavního hrdiny tak, že si pročítal knihu se jmény a poznamenával si ta, které zněla nejzajímavěji, když se vyslovila špatně. Kromě "Rain Man" pro Raymonda si zapsal také například No-Man pro Norman. Z celkových čtyř možností dal nakonec vybrat svým dětem a ty jednohlasně zvolily Raymonda - Rain Mana. (Nine)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama