Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 101)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Fenomenální dílo, které přivedlo na plátno jednu z nejúžasnějších a také nejrozdílnějších filmových dvojic. Pravděpodobně jedna z nejlepších rolí Toma Cruise. Geniální Dustin Hoffman. Společně rozehrávají úchvatný herecký duet. Tom v roli egoistického, výbušného a workoholického chlapíka, který postupem času zjistí, že je schopen mít rád i něco jiného než peníze a auta, a Dustin coby autistický, upovídaný a v podstatě geniální člověk. Těžko říct, kdo z nich mi chvílemi šel na nervy více, jestli nervní Charlie Babbitt, nebo ukecaný a dokola se opakující Raymond, z něhož byl na nervy zase Charlie:) Velká cesta dvou lidí, která pro ně znamená mnohem více, než jsou si schopni vůbec uvědomit. O ženskou část, jinak zcela mužského příběhu, se stará okouzlující Valeria "Ramada" Golino. Nakonec došlo i na pár slz v závěrečné scéně s oběma bratry. Je to moment důvěrný, krásný, upřímný a dojemný. Zároveň však také jediný, při němž jsem slzela. Celý film je obdařen geniálními, vtipnými scénami a dialogy, na jejichž pozadí se však skrývá mírný smutek a strach. I přesto jsem se hodně nasmála a zároveň měla pocity, jaké nejspíš měli během filmu oba hlavní hrdinové. Ráda bych taktéž zmínila Hanse Zimmera a jeho nádhernou hudbu prostupujíc celou touto "velkou cestou." Podstatné jsou také informace, které se člověk při sledování dozví:) Dozvíme se, že "Quantas never crashed." Dozvíme se, že Raymond Babbitt je "výborný řidič." Dozvíme se, že v Cincinnati je Key Mart. Tom Cruise nám ukáže, jak lze v rychlosti udělat ze čtyř rybích prstů osm. Nikdy se ale nedozvíme, "kdo je na první.":) Dustin is "THE MAN!" ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Rain Man ani navzdory fantastickému a skutečně autentickému (nebo autistickému?) výkonu Dustina Hoffmana není o studii autismu, ani jiné nemoci, na to je příliš zjednodušený a hollywoodsky podbízivý. Je to velice pěkný, milý a vůbec ne složitý přiběh o cestě arogantního mladíka (excelující Tom Cruise) za emocionálním dospěním. Je příjemné se na to dívat, je něžné nechat se od toho pohladit po duši, ovšem o genialitě, či dokonalosti se hovořit nedá, Rain Man nemá přesah... Jeho úspěch však není žádným překvapením, Hoffmanovy kreace a představení té divácky atraktivní stránky autismu slaví zasloužený úspěch snad u všech sort diváků. 8/10 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Dustina Hoffmana, tahle výjimka potvrzuje pravidlo. Hraje svého geniálního duševně nemocného úplně božsky. Ve srovnání s ním hraje Tom Cruise jen vedlejší roli, ale je taky hodně dobrý. A music by Hans Zimmer taky hodnocení nesnižuje. Spíš naopak, jde o další ze vzpomínek na dobu, kdy to všechno nebylo o dunivých tématech;) 80% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer: 1. Iko Iko - The Belle Stars ,2. Scatterlings Of Africa - Johnny Clegg & Savuka ,3. Dry Bones - The Delta Rhythm Boys ,4. At Last - Etta James ,5. Lonely Avenue - Ian Gillan/Roger Glover ,6. Nathan Jones - Bananarama ,7. Leaving Wallbrook/On The Road - Hans Zimmer ,8. Las Vegas/End Credits - Hans Zimmer ,9. Stardust - Rob Wasserman ,10. Beyond The Blue Horizon - Lou Christie ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ronald Bass, Barry Morrow .. Dustin Hoffman samozřejmě podává excelentní výkon ve výtečném příběhu, ale mladý Tom Cruise sekunduje velmi zdatně, což musím taktéž zdůraznit. Film mého srdce a určitě nej životní počin od Barry Levinsona. ()

Galerie (135)

Zajímavosti (61)

  • Scéna v motelu, kdy se Charlie (Tom Cruise) rozpomíná na staršího bratra, byla natočena na jeden záběr. (Nine)
  • Podle původního scénáře bylo Charliemu Babbittovi (Tom Cruise) 56 let. (Specs)
  • Natáčelo se od 2. května do 28. července 1988 v Kalifornii, Kentucky, Ohiu, Indianě, Nevadě a v Oklahomě. (Varan)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama