Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 093)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Barry Morrow, Ronald Bass | Hudba: Hans Zimmer | Produkcia: Mark Johnson | Distribúcia: United Artists | Štúdio: ? | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 354,825,435 $ || Mám rád, keď film čerpá scenár zo života. Mám rád, keď je niečo pekné, ale zároveň smutné a dojemné. Milujem, že to existuje. 98% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Hans Zimmer: 1. Iko Iko - The Belle Stars ,2. Scatterlings Of Africa - Johnny Clegg & Savuka ,3. Dry Bones - The Delta Rhythm Boys ,4. At Last - Etta James ,5. Lonely Avenue - Ian Gillan/Roger Glover ,6. Nathan Jones - Bananarama ,7. Leaving Wallbrook/On The Road - Hans Zimmer ,8. Las Vegas/End Credits - Hans Zimmer ,9. Stardust - Rob Wasserman ,10. Beyond The Blue Horizon - Lou Christie ()

Reklama

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Osvědčená formule vypravěčsky ukázněných filmů z let 90tých v sobě nese jak oddramatizování, tak melodramatičnost, a funguje pouze při rozumném castingu. Rain Man nechce být komedií a na tragédii se odmítá vzdát morálního ponaučení (byť ho chytře skrývá). Divák má neustále náskok před Cruisem v informovanosti, což znehodnocuje vyprávění, přičemž poloze Hoffmana chybí mnohovrstevnatost a vývoj. Neexistují téměř nástřihy na obličej, snímá se zásadně v polocelku od pasu nahoru, čímž dává film najevo svou emocionální odměřenost a krátkodobost stavu - vztah Cruise a Hoffmana (-spoiler-) na konci a na začátku zůstává obdobný, doznal jen málo změn. Film naznačuje, že bylo sice cosi dobrého vykonáno, ale ostrůvek milého intermezza ve špatném světě nemůže odolávat a časem se zalije vodou. Hoffman na konci odjíždí a Cruise se opětovně dává na kšeft s auty. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6,5/10] (Mirage, Star II) (Barevný /// Produkce: Mark Johnson /// Scénář: Ronald Bass, Barry Morrow /// Kamera: John Seale /// Hudba: Ian Gillan, Roger Glover, Doc Pomus, Hans Zimmer /// Oscar: Mark Johnson (nejlepší film), Barry Levinson (režie), Ronald Bass, Barry Morrow (scénář), Dustin Hoffman (herec) /// Nominace na Oscara: Ida Random, Linda DeScenna (výprava), John Seale (kamera), Stu Linder (střih), Hans Zimmer (hudba) /// MFF v Berlíně: Barry Levinson (Zlatý medvěd, Cena čtenářů Berliner Morgenpost)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Víš, co si myslím? Myslím, že autismus je pěknej kýbl sraček."..... - určitě vám zůstane hluboko v duši sebevědomý týpek Cruise, ale hlavně neskutečný herecký koncert D. Hoffmana. Celý film je plný silných okamžiků, na čemž má lví podíl i scénář a režie. Vše je jednoduše řečeno Oscarové ! PŘÍBĚH: ***** silný a lidský./ HUMOR: **** jestli vám tedy nevadí, že tyto okamžiky vycházejí z Raymondovi nemoci./ AKCE: NE - to sem nepatří./ NAPĚTÍ: ***** přesně takové, jaké by mělo mít drama. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (61)

  • Scéna v motelu, kdy se Charlie (Tom Cruise) rozpomíná na staršího bratra, byla natočena na jeden záběr. (Nine)
  • Natáčelo se od 2. května do 28. července 1988 v Kalifornii, Kentucky, Ohiu, Indianě, Nevadě a v Oklahomě. (Varan)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama