Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh vznikl podle stejnojmenného autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry a představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat: svět Pekelné kuchyně jim nabídne možnost vyrovnat staré účty... (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (599)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco jiného, ale zklamaný vůbec nejsem. Čekal jsem, že půjde o pomstu dozorci, který je jako děti týral. O plánování pomsty, o tom, jak ho dostanou atd. Ale nebylo. Líbil se mi správňácký kněz Robert De Niro a menší, ale perfektně zahraná role "opilého" právníka od Dustina Hoffmana (u mě má symbolického Oscara za vedlejší roli). Nejvíc "bodů" si u mě získal soudní proces. Katarze se konala. # příběh 9 | hudba 6 | humor 1 | akce 1 | napětí 5 | pustil bych si znovu 7 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Samotné zpracování jsem nedokázal vždy přijmout bezvýhradně: Přehnaná spousta voiceoverů (během první půlhodiny přítomných snad po každé krátké scéně, někdy i uprostřed scény!) mě celkem štvala – ze začátku jsem si místy připadal jak u rozhlasového čtení doplněného o pohyblivé obrázky. Částečně mi i přes hezkou myšlenku o přátelství a jedinečnosti společného okamžiku nesedl úplný závěr, když v sestřihu s opulentní hudbou až pateticky povyšuje dojetí z dočasného happy endu nad zkratkovitě podaným reálným dovršením příběhu. Jenže u mě nakonec zvítězil příběh... silný a bohatý příběh, který díky mnoha postavám a řádce zvratů by klidně obstál i v ještě rozsáhlejším zpracování. Vidět Spáče nebo i nedávno zhlédnutou Tajemnou řeku kdysi v dětství, nejspíš by ve mně některé scény s poznáním hrozby zneužívání dětí zanechaly menší trauma... Nepříjemně mě dostala gradace potrhlých klukovských žertů až do menší kriminality s tragedií na konci a ještě více mě přikovala celá část z děsivé polepšovny ve stylu totalitní věznice. Hodně zajímavé bylo sledovat, nakolik se jistí pachatelé stávají v průběhu děje díky jiným událostem rovněž oběťmi (a později zas obráceně), a zastavit se nad (ne)smyslem a možnými následky přímočáré pomsty. Oceňuji, nakolik film zůstává k závěru zneklidňující. Levinson se jako režisér vyznamenal temnými flashbacky, jindy zcela odlišnou atmosféru pěkně dotváří dobovou hudbou. Dojmy mi výrazně povedla i trojice hereckých legend: De Niro, Gassman a Hoffman; zvláště Robert De Niro jako kněz dokázal na menším prostoru vystřihnout nezapomenutelný výkon, dostalo mě jeho charisma a schopnost podat složité myšlenkové pochody v dlouhých mlčenlivých pohledech. [75%] ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Andělsky nevinné Hell´s Kitchen řízené korupcí, neadekvátnost trestu vůči zločinu a ztráta dětských iluzí a neposkvrněnosti. Nit motivu pomsty ve stopách Edmonda Montechrousta Dantese se na konci stáčí do přesného kruhu. A Spáči? Dál budou spát při rozsvíceném světle, někteří navždy a snad pokojně.. Sleepers mi přišli jako mix Příběhu z Bronxu, Shawshanku a Tajemné řeky a co si budeme nalhávat, všechny tyto tři filmy měly lepšího režiséra, než je Levinson, nicméně abych Barrymu nekřivdil, bariéra mezi jeho stylem a mnou byla u adaptace Carcaterrova „maybe true story“ takřka nepatrná. Za dvojakou scénu dotazovaní svědka obhajoby žalobcem bych ho dokonce i pochválil, i když padre Bobby si to za svůj výkon zaslouží víc.. Když máte levý profil sadistického pedofila a pravý úchylného pederasta, to se vám to hraje, že pane Bacon.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo s excelentním hvězdným hereckým obsazením. Kevin Bacon coby sadistický a perverzní dozorce Sean Nokes zde předvádí patrně největšího zmrda svého bohatého hereckého rejstříku. Ten chlap má prostě "ksicht" stvořený pro podobné role. Stačí jediný jeho pohled, a je Vám jasné, co za slizouna a čur*ka to je. Stejný pocit jsem měla také při pohledu na Douga Hutchisona a jeho roli odpudivého Percyho v Zelené míli. Dále jsem si nejvíce užívala mladičkého Brada Renfra. Scény byly výborné a mrazivé, zvláště při vzpomínkách. Ovšem za nejsilnější okamžik celého filmu považuji poslední dvě závěrečné scény ze soudní síně. Zvláště ta první, kde Dustin Hoffman vyslýchal dotyčného strážného z nápravného ústavu, byla dokonale strhující, mrazivá a dechberoucí. Závěrečný happyend se sice konal, ale oproti předchozím událostem působil spíše smutně a nostalgicky. "To bylo naposled, kdy jsme byli všichni spolu..." ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.3/10] | me: Kvalitný film. Silné herecké obsadenie a dej, ktorý sa vyvíja a kľukatie, pričom má dobrý spád a zachycuje veľmi širokú časť životov hlavných hrdinov pútavo a zaujimavo. Vtipné a nekompromisne tvrdé životné situácie a ich vplyv na vývoj a rast štyroch chlapcov podané veľmi emotívne. V malých okamihoch jemne zdlhavé pasáže trošku spomaľujú tempo, na druhej strane má film množstvo veľmi silných miest a tak je celkovo náboj filmu výborný. Bacon, Hoffman a De Niro sú vynikajúci. 4.5* ()

Galerie (51)

Zajímavosti (7)

  • Během natáčení museli Brad Renfro (mladý Michael) a Joe Perrino (mladý Shakes) nosit barevné kontaktní čočky, aby měli stejnou barvu očí jako Brad Pitt (Michael) a Jason Patric (Shakes), kteří hráli jejich postavy jako dospělí. (Listeroman)
  • Lorenzo Carcaterra, který je autorem knižní předlohy, tvrdil, že je příběh inspirovaný jeho vlastním životním příběhem. Když toto tvrzení začaly řešit úřady v New Yorku, zjistilo se, že neexistují žádné záznamy o soudních přelíčeních, které by se týkaly takového případu. (don corleone)

Reklama

Reklama