Reklama

Reklama

Pásky z Nagana

  • USA The Nagano Tapes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Olympijský hokejový Turnaj století v Naganu 1998 trochu z odstupu a nadhledu v dokumentu Ondřeje Hudečka. (Česká televize)

Videa (1)

Trailer

Recenze (476)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zde leží Mike Crawford, ten vůl, který nevybral Gretzkyho na nájezdy." A já budu mít na hrobě nápis: Ten, který na vzdálenost 12.491 kilometrů mentálně přinutil Mikea Crawforda, aby nevybral Gretzkého na nájezdy. Ano, byl jsem to já. Stejně si myslím, že ani Great One by Dominátorovu branku neodemkl, ale jistota je Gretzky při nájezdech na lavičce. Jinak samozřejmě patřím k těm, kteří znají svou polohu během všech zápasů v Naganu. Dokonce si pamatuju i vyhrocenost zápasů s CCCP, takže mi tento dokument přinesl jen pár nových záběrů, několik pro mne dosud utajených informací a spoustu staré dobré nostalgie při přepisování olympijské historie. Díky za to. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Viem, čo budem mať napísané na náhrobnom kameni, Ja som ten, čo neposlal Gretzkého na nájazdy..."Po výbornom dokumente 38 si väčšina Čechov povzdychla, kedy aj my natočíme tak skvelý dokument o hokeji. No a zrazu je tu! Nie je to dokument o výnimočnom jednotlivcovi, ale o sile kolektívu a o tom hokej všobecne je. Dokument má skvelú formu, výborný nápad s VHS, ale čo ocením asi najviac je široký okruh informácií a to nielen priamo hokejových. Venujeme sa aj situácii v býbalom Československu, náladám i problémom obyvateľstva i nenávisti voči Rusom a ich systému, ktorú sme si mohli vybiť jedine v tom hokeji...Cením si všetkých zúčastnených najmä zo zámoria, ktorí boli ochotní niečo na kameru povedať, škoda, že sa nepodarilo zlomiť W. Gretzkeho. Po tak dlhej dobe som aj pozabudol,že Gretzky na nájazdoch chýbal, čo je z dnešného pohľadu nepochopiteľné...Celkovo skvelý dokument, ktorému nemám čo vytknúť, pre Čechov a hokejových fandov povinnosť, ktorá nesklame. 100%. ()

Reklama

Hild 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, na který se prostě žádný Čech nemůže dívat objektivně. Pro mě neskutečný nával emocí. V dokumentu, zaznělo, že každý si pamatuje, co ten den dělal, mi bylo 8 a dodnes si pamatuji, s kým a kde jsem se na finálový zápas dívala a jak moc jsme to všichni prožívali. Výborný dokument, navíc naprosto bravurně vypointovaný, kdy vám je na začátku zobrazen osobní příběh někoho, aby to pak na konci do sebe zapadlo a diváka dokázalo dostat do kolen, aneb u bonusové kazety jsem měla husinu, něco, co by nenapsal ani Hollywood. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, jak by tento dokument hodnotili lidé ze zemí, které jsme v Naganu vyřadili, případně ze zemí, které tam ani nehrály. Nemá smysl skrývat zaujatost a hrdost na naganskou partu, která se určitě podepsala na tomto textu i na hvězdičkovém hodnocení. Dokument má světový formát, nejedná se jen o strohý sled událostí protkaný příběhy některých z klíčových účastníků, ale Ondřej Hudeček zapracovává i to, co se mi dějepisáři a dějepisářky snažili celý život vtloukat do hlavy - historické souvislosti. Určitě to není dokument pro každého. Pamětníci si moc dobře pamatují jak to všechno tehdy bylo. Myslím si ale, že každý fanoušek hokeje si to užije tak jako tak. Nebo by alespoň měl. Vždyť tropa David vs Goliáš je populární už kdovíkolik let. A celkově téma radosti není u lidí nepopulární. A jestli to tu čteš, Ondřeji - Dobrá práce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Američané ho mají ve Fort Knoxu, Rusové ve státní bance, Kanaďané na poličkách s trofejemi a my? My ho máme v srdci.. Profesionalismus zahraniční produkce, zběsilé tempo těžící z funkčního poměru archív - mluvící hlavy 4:1 a emotivní dopad. Přidanou hodnotou pro mě byli zdrcený Lou, nadhled a návrh na epitaf od Marca Crawforda, křížovkář Brett Hull, vtipné a zároveň obdivné filozofování Erica Lindrose ohledně nájezdu na Haška („Myslím, že nevěděl, co udělám. A když to nevěděl on, jak jsem to měl vědět já?“) a především prostor pro Theorena Fleuryho, který s kusem pravdy a imagem Jeffa Goldbluma otvíral staré rány stejně neurvale, jako si kdysi počínal na ledě. Některé věci byly notoricky známé, ale právě proložení glosami Severoameričanů spjatých s hokejem mi přineslo hrdost a ujištění, že to všechno nebyl jen sen. Ať už za tím stála Hlinkova taktika dostat o jeden gól míň než soupeř, litvínovské jádro, gumová páteř Dominika, fax od staré paní, nebo to, že Růžička junior byl jako dítě ubrečená bábovka, troufám si tvrdit, že něco jako Nagano se už nikdy nebude opakovat. Ale víte co.. Hlavně se z toho neposrat.. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (18)

  • Archivní záběry z Nagana jsou ve vysoké kvalitě proto, že tvůrci naskenovali původní negativy oficiálního filmu k Naganu určeného do archivu Mezinárodního olmypijského výboru, který se natočil na kamery IMAX. (JoranProvenzano)
  • Dokument měl oficiální předprémiéru v Pchjongčchangu 22. 2. 2018. Na den přesně 20 let od finále hokejového turnaje v Naganu 1998. (R.A.D.E.K)

Reklama

Reklama