Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (557)

kajas 

všechny recenze uživatele

Stydím se, že jsem tenhle skvost úplně celý viděla až nyní, jako malá jsem prostě více žila animovanými pohádkami z videokazet. Písničky si budu v hlavě prozpěvovat ještě dlouho, u mnoha hlášek jsem se svíjela smíchy (malý Holý a jeho otázky typu "Nemáte něco na rány řemenem?" bodoval nejvíc), zkrátka skvělý rodinný film. A kdo napsal scénář? No jistě, pan Svěrák, to je prostě génius. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Tento film už nedokážu posoudit objektivně. prostě když to hráli ve školní družině denně, denně jste slyšely ty písničky a citace z toho filmu a měli jste pocit, že ten film je prostě všude, tak už neoceníte ani skvělé triky, ani úžasně herecké výkony, ale prostě zdrháte z vražedného působení nekonečného opakování tohoto díla! ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mne srdeční záležitost. Často jsem trávíval prázdniny v obci Krakov u Rakovníka od níž je hrad Krakovec (jinak také sídlo rytíře Brtníka z Brtníku) co by kamenem dohodil či na kole kouskem dojel :-). Hrad byl tak pár let po natáčení častým cílem mých klukovských dobrodružných výletů... No a v devadesátých létech mne neskutečná souhra náhod na hrad znovu zavanula, kdy jsem jej pomáhal rekonstruovat resp. spíše konzervovat některé ze stojícíh zdí ... My jsme skřítky a angažované děti (pardon mládež :-) neměli, jen ruce a snad proto se filmová podoba hradu po opravě dosti odlišuje od současného stavu... Ale ten je zase o sto procent lepší než v létech osmdesátých, kdy zřícenina pustla... Rozhodně se na tento gotický hrad, jenž byl posledním útočištěm Jana Husa před Kostnicí jeďte podívat ! ----- K filmu mám tak dosti předpojatý názor. Ale to, že byl skvěle natočen jsem si ověřil na další generaci diváků, jimž se příběh Leontýnky stále líbí. Zároveň je důkazem, že ne všechny dětské filmy jsou blbosti... A Uhlířův soundtrack je dnes notoricky známou záležitostí.... * * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nefalšovaný československý kumšt. Trojice Lipský - Novotný - Němeček je záruka těch nejlepších trikových a kamerových iluzí (scény s trpaslíky si dodnes nedokážu reálně vysvětlit). Jarda Uhlíř přidává skladatelský debut, který není možné překonat a vše podtrhuje dokonalý scénář, vychovávající již několikátou generaci dětí. Ukázka československé filmařské zručnosti a sladké pohlazení po dětské duši - tohle musí znát i děti mých dětí. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Příběh slabý, ale kvůli Svěrákovým písničkám a dialogům to za to stojí. Taky zahraný je ten film pěkně. A při chřipce pomáhá. (Po další úvaze musím přiznat, že důvody, proč se mi tento film navzdory svému pionýrskému námětu líbí, jsou ještě méně racionální a ještě subjektivnější: mám prostě rád smutnou Leontýnku a její dumky žalky.) ()

Galerie (18)

Zajímavosti (51)

  • Filmový hrad Krakovec byl postaven během čtrnáctého století a ve své době šlo o nejmodernější hrad v Evropě. Byly v něm vestavěné skříně a etážové topení. Systém průduchů rozváděl ohřátý vzduch z centrálních kamen po celém hradě. Navíc se jedná o poslední místo, kde přebýval Mistr Jan Hus před odchodem na koncil do Kostnice. V roce 1414 jej v Krakovci přivítal Jindřich Lefl z Lažan a hostil jej až do jeho odjezdu. (Duoscop)
  • Reklama na Pribináček ve formě písničky „Každý den“ stála tehdejší podnik Pribina pouze několik kartonů Pribináčku dodaných na natáčení. Paradoxně šlo přitom o nelepší reklamu, jakou produkt v historii své existence měl. (Jirka_Šč)
  • V průběhu natáčení byl Jiří Procházka (Dlouhý Janek) týden nemocný, takže za něj zaskočil jeho spolužák, který mu byl postavou a tmavými vlasy trochu podobný. Natáčel za něj scény, kdy Janek nemluvil a nebyl na nich vidět detail jeho obličeje. Například ve scéně, kdy běží Dlouhý Janek z hladomorny po schodech nahoru, to Procházka nebyl. (Cucina_Rc)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama