Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (561)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Hajný je lesa pán, je mládeží i zvěří milován! Nádherné písničky hudebního velikána Jaroslava Uhlíře, které do filmu náramně pasují, pohádkový příběh pro celou rodinu, se spoustou výborných hereckých výkonů (nejen v dětských rolích) a samozřejmě jako vždy fenomenální Jiří Sovák, coby rytíř Brtník z Brtníku. Spolupráce nadčasových tvůrců Oldřicha Lipského se Zdeňkem Svěrákem opět na podtrženou jedničku. Srdcovka od dětství, již si rád pustím i dnes a na kterou nedám nikdy dopustit! ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Tento film (a jemu podobné) jsem jako kluk ho nikdy neviděl, protože nadšená mládež, budující kolektivně světlé zítřky - to jsem nesnášel už jako kluk. Mé děti se na to dívat chtějí, takže jsem jim to sehnal a pustil. Děti si z příběhu vybírají až naivně milý příběh a pobrukují si u toho snadno zapamatovatelné písničky. Mé trauma však zůstalo. Z mého pohledu jde o angažovanou agitku, využívající či spíše zneužívající dětský motiv, k adoraci kolektivního myšlení, bezbřehého nadšení a oslavy budování, ať už to smysl má nebo ne. Vysloveně nepříjemné je přivlastnění si zříceniny hradu formou diktátu (ve dne náš, v noci Váš), přičemž k vyjednávání je vlastník přinucen a jsou mu vnuceny podmínky, které by jinak nepřijal (scéna, kdy Sovák nechce přistoupit na uvedenou podmínku, spadne do díry a mládež ho z díry vytáhne jen tehdy, když bude souhlasit...). Paralela s chováním KSČ v období jejich vlády, je zde zřejmá. Nezlobte se na mě, ale tohle je doslova odporné. Dětem film hanět nebudu, ale až trochu poberou rozum a zeptají se, povím jim to bez servítek. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Stydím se, že jsem tenhle skvost úplně celý viděla až nyní, jako malá jsem prostě více žila animovanými pohádkami z videokazet. Písničky si budu v hlavě prozpěvovat ještě dlouho, u mnoha hlášek jsem se svíjela smíchy (malý Holý a jeho otázky typu "Nemáte něco na rány řemenem?" bodoval nejvíc), zkrátka skvělý rodinný film. A kdo napsal scénář? No jistě, pan Svěrák, to je prostě génius. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Já jsem měl ten film vždycky rád, ale teď jsem měl příležitost jej znovu několikrát vidět (protože dcerka si ho pořád pouští) a ne a ne se mi to okoukat. Pořád čekám na své oblíbené hlášky, dokonce jsem i nějaké teprve objevil. Úžasný tu je opět Lubomír Lipský. "Pamatuješ si na bratrance Karla, co byl Andule na svatbě?" - "Jo, ten divnej." - "Jo, ten vlivnej." Je to typický film pro rodiče i děti. Všichni si tam najdou své. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

V obci Hulín odbrzdili nezletilí bagr! Pohádková klasika! Žampiony, Pribináček a Francův nápoj! To byly časy.. to se mohlo jezdit i pod vlivem, jak je nám vyjeveno v tomto filmu, když vedoucí samoobsluhy Jouza před jízdou požil! Vrcholem tehdejší techniky pak byla renovace Brtníku trpaslíky (což mě přivádí k celkem spoileroidnímu oficiálnímu textu distributora). I přes svůj věk je to pořád nehynoucí klasika a to i díky legendární písničce Ať žijí duchové, já mám ale radši ponuré Duňky Žálky! Mno a pro modernější posluchače už dneska kolují i d'n'b remixy... https://youtu.be/2QBOp2m0a7M ()

Galerie (18)

Zajímavosti (52)

  • Když na konci filmu zpívají kluci za stromem, můžete si všimnout, že když dozpívají, malý blonďatý kluk by chtěl pokračovat. Někdo ho však stáhne za kmen. (Skarface)
  • Při mnohých úpravách scénáře z něj vypadlo mimo jiné i mnoho politicky a satiricky zabarvených scén. Například písnička s textem: „Shodíš-li pár jablíček, přidržím ti žebříček, abys mohl stoupat ještě výš. V tom to všechno spočívá, ruka ruku omývá. Věřte, že to prospívá, mít známosti a vliv. Vlivem vlivných známostí, koupíš maso bez kostí, vlivem vlivných známostí jsi vlivnější než dřív.“ (NIRO)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama