Reklama

Reklama

Velká filmová loupež

  • Slovensko Velká filmová loupež (více)
Československo, 1986, 77 min

Scénář:

Oldřich Lipský

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Jaroslav Moučka, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Ladislav Gerendáš, Zdeněk Srstka, Dagmar Havlová, Vladimír Hrabánek, Otakar Vávra (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Protagonisty jsou komici Oldřich Kaiser a Jiří Lábus, kteří mají na výstavě převzít cenu japonské televize. Současně se pětice gangsterů chce zmocnit převratného vynálezu profesora Suzukiho – superholografu, jímž je možné vyjmout kohokoliv z televizní obrazovky a přenést do reality, a také naopak. (Filmbox)

Recenze (152)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Cena firmy Sony bude našim komikům předána na přehlídce 40 let znárodněné kinematografie v Praze U Hybernů. Vskutku velká filmová loupež... Film jsem viděl naposledy na špatně naladěném televizoru Tesla Merkur se zulámanou anténou. Byl konec osmdesátých let a scéna desítek herců vystupujících z polské parodie na Fiat, meta humor a ztřeštěné honičky mě fascinovaly. Jednalo se o období, kdy jsem ujížděl Muži z Hong Kongu. Bylo jasné, že očekávání založená na dětských diváckých zážitcích s Merkurem se nemohou naplnit, ale pocit trapnosti, jemuž jsem se místy neubránil, jsem nečekal. Splácanina vynikajících scének, včetně té "vítězné" z Japonska, odkazů na starší české úspěchy zestátněné kinematografie (Láska z pasáže, Arabela, Vrchní prchni aj.), odvážných výstřelků, zjevně z hlavy chlíváka Zdeňka Podskalského st. (nahotiny na kole) a řady nechtěných přešlapů od bláznivé komedie do nepovedené maškarády circa ČST. Ve své prostotě film klade nemalé nároky na znalost československé filmové tvorby, pro mileniála to musí být naprosté psycho. Místy ovšem nonsensuální crossover jako svině, jehož šílenost může docenit každý: Udělej Lábuse. Za pivo! [Vorlíček:] No tak, jak jsme Tě to učili? (Lambas se mění v havrana a zpět.) Vidíte jak se mu leskne brko? Možná kdyby to nebylo digitálně restaurované, ale vysílal to ten starý Merkur... ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Velká filmová loupež sa mi zdá byť podobnou veselou "taškařicí" ako mnohé iné staré české komédie, ktoré tu majú červené hodnotenia - nechápem prečo tento film je taký zaznávaný. Iste, konzistentná humorná línia s hláškami je často nahrádzaná situačnými gagmi, ale stále na tom nevidím nič zlé. No a nespočetné popkultúrne odkazy na súdobú československú kinematografiu sú extrémne milé :-) ()

Reklama

krivkin 

všechny recenze uživatele

Velká filmová prča, alespoň v prvních cca 2/3 - výborně vypointované dialogy, jeden geniální vynález, spousta známých herců, spousta narážek na československé i světové filmy, skvělí Kaiser s Lábusem a především nezapomenutelná banda mafiánů v podání pánů Moučka-Gerendáš-Srstka-Němeček-Heřmánek. Bohužel na konci tomu dojde dech... Nelze od toho čekat nic zásadního, je to prostě oddychový film, já se bavil ()

MP17 

všechny recenze uživatele

Jako malému se mi to hodně líbilo. Jako dospělý jsem to neviděl, možná pak mé hodnocení přehodnotím. EDIT: Tak jsem to viděl možná po 15ti letech a opravdu dojmy tak silné nejsou. Je to prostě takový tribut tuzemskému filmu. Ale hodnocení nechám - coby malé dítě to pro mě byl opravdu dokonalý film, takže z nostalgie... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Lipský během natáčení zemřel. Na filmu je ten šev velmi vidět. Lipský měl pravděpodobně velmi dobře promyšleno, co chce točit a jak - celý úvod a některé scény jsou toho dokonalým příkladem včetně výpravy a kamery, dokonce je poznat náznaky linie a děje, jaký měl Lipský původně v úmyslu. Jenže rutinér televizní zábavy, který nikdy nepřekročil stín revue, Zdeněk Podskalský, Jen dokázal, že na Lipského prostě neměl. Chytrou strukturu vyprávění a hlášek zcela rozbořil a udělal z toho to jediné, co uměl, a navíc nijak obzvlášť dobře - revue. Je to škoda - celý film skutečně mohl být dokonalou poctou českým hercům a herečkám se spoustou vtipných replik a hlášek, ale chtělo to prostě Režiséra, ne rutinéra TV zábavy. Tohle byla práce třeba pro Schulhoffa, v té době ještě dobrého Víta Olmera, Ladislava Smoljaka, Jiřího Menzela... škoda. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (24)

  • Na filmu pracovali hned tři příslušníci slavného rodu Lipských. Hlavním režisérem filmu byl Oldřich Lipský, jeho syn Dalibor Lipský střihačem a Oldřichův bratr Lubomír Lipský se představil v roli vrátného Hlustvisiháka. (Olík)
  • Na webových stránkách fanoušků značky Tatra, zejména vozů Tatra 613, jsou k vidění oblíbené scény z příjezdu delegací k paláci U Hybernů. V kontrastu s tím je prezentováno "úsporné barrandovské autíčko" Fiat 600, ve kterém se na výstavu dostavilo odhadem 20 dalších herců. (SeanBean)
  • Televizor, který je doručovaný spolu se superhologramem, je skutečný model vyráběný v 80. letech – Sony PVM-1850PS. (gug)

Reklama

Reklama