Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (924)

lamps 

všechny recenze uživatele

Pohodová road-movie se silnými postavami (Mortensen si krade film pro sebe), přesvědčivou dobovou atmosférou a dialogy, které minimálně na jedno zhlédnutí uši rozhodně netrhají. Ale "konflikt", který film nabízí, je natolik nepůvodní a umělý, že to celé kvalitativně pohřbívá. Vývoj Tonyho rasistického postoje je v podstatě neviditelný a scénář je víceméně sérií zastávek ve stanicích morálních klišé a profláklých motivů (policista u cesty, "bílá" restaurace). Potenciál by byl a k dobru lze Farrellymu připsat, že jeho hrdinům jsem fandil, to ale bohužel nadprůměrné sociální drama neudělá. 60% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Niekedy mám potrebu vymedziť sa voči niektorým komentárom a nekomentovať priamo film. Takže: toto nemá ani byľku spoločné so Šoférom slečny Daisy. Daisynho šoféra som sa totiž pokúšal pozrieť minimálne 3x a vždy som v dôsledku otravnej nudy do polhodiny rezignoval. Ten film nezaujal, nemá žiadnu šancu na reparát. Užívateľ Maq sa zase vymedzil radikálne a prirovnáva Zelenú knihu k pornu. Tak to pŕŕŕ. Od porna nečaká nik príčetný v prvom rade príbeh, ale sex a sledovanie kopulačných pohybov zdurených pohlavných orgánov. Najlepšie v detailoch a polocelkoch. Tiež nie je pravda, že všetko čo divák Zelenou knihou dostane je vopred dané a očakávané. Veď ak by to tak bolo, neužil by som si príbeh ani jednotlivé, niekoľkokrát skvelé vypointované scény a humor. No a predovšetkým, silné emócie, ktoré film vyvolá. Niekedy mám pocit, že na túto najzákladnejšiu zložku filmového epického diela sa zabúda a hodnotí sa ako nejaký neživotný technický konštrukt. Nuž ale, veď často aj ten vyvolá silné emócie, či nie? Napadá ma v rýchlosti po vygúglení (aby som geograficky príliš neodbehol od lokácií, kde sa film nakrúcal ) napríklad Mercedes-Benz Superdome v New Orleanse. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Podobný film mi dlouho chyběl. Drama "šmrncnuté" komedií a mým oblíbeným žánrem Road movie. K tomu jako bonus skutečný životní příběh coby předloha pro vznik snímku. Tomuto počinu nechybí dobře vykreslená atmosféra tehdejších Spojených států, povedená hudba a skvělé herecké výkony ústředních postav. Zelená kniha si zaslouženě vybojovala Oscara. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být pohrocenější, ale co už. Spíš než jako drama jsem to vnímal jako feel good movie, u kterého nechcete, aby skončil, protože je vám dobře ve společnosti jeho hlavních postav a jste zvědaví, co je na cestě ještě potká a kam dál se vzájemně posunou. Ani se mi nechce věřit, že to má 130 minut, protože mi to uteklo jako voda. Viggo a Mahershala skvělí. Peter Farrelly solidně překvapil. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zelená kniha získala tri Zlaté glóbusy. Iróniou je, že film získal Zlatý glóbus v kategórii muzikál alebo komédia, hoci ide o drámu. Je v ňom síce aj humor, ale primárne ide o drámu. Zelená kniha sa v kategórii Najlepší film delila o hlavnú cenu s Bohemian Rhapsody, ktorý bol paradoxne ocenený v kategórii dráma, hoci by sa práve tento film o skupine Queen hodil do kategórie, v ktorej bodovala Zelená kniha, oveľa viac. Nič to ale nemení na tom, že Zelená kniha si svoje ocenenia zaslúži právom. Samozrejme základom kvalitného filmu je scenár a ten je v tomto prípade mimoriadne dobrý. Tým najlepším na Zelenej knihe je ale herecká chémia medzi oboma ústrednými protagonistami. Obaja sú výborní. Viggo Mortensen, ktorý pre úlohu slušne pribral, je ako pologramotný, ale zdravým sedliackym rozumom vybavený buran jednoducho skvelý a Zlatý glóbus za herecký výkon by si zaslúžil rovnako ako jeho herecký partner Mahershala Ali, ktorý bol ocenený za Najlepší vedľajší výkon. Tretí Zlatý glóbus potom získal scenár. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)
  • Podle Nicka Vallelongy (syna Tonyho a spoluautora scénáře) se vše odehrálo tak, jak je ve filmu zachyceno. Jediný rozdíl spočívá v časovém horizontu, neboť Don Shirley (Mahershala Ali) a Tony Lip (Viggo Mortensen) spolu na šňůře strávili asi rok a půl. (DerfelCadarn)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama