Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (926)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Obyčejný film o dvou naprosto rozdílných lidech, které okolnosti svedou dohromady a musí spolu pár týdnů vyjít. Kromě vážných scén se i sem tam tasmějete. Oba herci se svých rolí zhostili skvěle a zahráli to přirozeně, ústřední duo má tak díky nim skvělou dynamiku. Vůbec jsem se u toho nestihla nudit. Tady je příklad toho, jak se film o rasismu dá natočit s grácií a že se ani nemusí moc tlačit na pilu. 4* ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Zábavné, vtipné a atmosféra 60.let jako by přímo dýchala z plátna. K filmu jsem původně vzhledem k Oscarům přistupoval s despektem ale musím pokorně uznat, že jde v mých očích nakonec o zaslouženého vítěze s brilantním hereckým výkonem Mahershala Aliho. Dlouho mě žádný jiný film tak nepobavil a i po druhé projekci nejdu s hodnocením dolů. 90% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Pohodová road-movie se silnými postavami (Mortensen si krade film pro sebe), přesvědčivou dobovou atmosférou a dialogy, které minimálně na jedno zhlédnutí uši rozhodně netrhají. Ale "konflikt", který film nabízí, je natolik nepůvodní a umělý, že to celé kvalitativně pohřbívá. Vývoj Tonyho rasistického postoje je v podstatě neviditelný a scénář je víceméně sérií zastávek ve stanicích morálních klišé a profláklých motivů (policista u cesty, "bílá" restaurace). Potenciál by byl a k dobru lze Farrellymu připsat, že jeho hrdinům jsem fandil, to ale bohužel nadprůměrné sociální drama neudělá. 60% ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi někdo řekl na začátku roku, že nejlepším filmem bude Road movie Drama s oscarovými základy, tak se mu vysměju, ale klobouk dolů, tohle je filmová síla, vedle které Gump s Shawshankem působí jako studiové béčkové braky. Viggo Mortensen a Mahershala Ali předvádí nadlidské herecké výkony a jejich vzájemná chemie je bezchybná. Film hodně tahá nahoru vkusný a trefný humor, mafianský podtón, silný rasismus tehdejší doby, vypjaté scény a hlavně emoce, kde jsem se přistihl, že brečím snad celé dvě hodiny vkuse a to se mi životě nestalo. Po zhlédnutí jsem okamžitě nabyl pocitu, že film musím vidět ihned znova s každým, kdo je mi blízký a to se mi nestává často. Událost roku a pro mne i možná nejlepší příběhové Drama vůbec. 100% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Viggo Mortensen v této roli téměř k nepoznání, ale pořád ohromný sympaťák! Zajímavý film o nečekaném přátelství mezi rasistickým Italem a černým doktorem na piáno. Je to vtipné, je to procítěné a hlavně nádherně vykreslené prostředí 50-70 let a jak to chodilo na jihu USA (tedy především jak se zacházelo s černochy). ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Chvíli to vypadalo, že se Zelená kniha nedostane do období ocenění v dobré formě. Viggo Mortensen užil v listopadu na promo turné slovo „negr“ – i když bylo vytrženo z kontextu a herec vlastně mluvil o tom, jak ten výraz nemá rád a v dnešním světě už nemá místo, spustil malou bouři. Nakonec se však jednalo spíš o bouři ve sklenici vody – snímek si došel pro desítky nominací, z nichž spoustu proměnil. (Petr.Kocfeld)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (ČSFD)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama