Reklama

Reklama

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse

  • USA Halloween 4: The Return of Michael Myers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je 10 let po otřesný událostech v Haddonfieldu. A Michael je pod dozorem nemocnice (celý spálený z Halloweenu II), odvážen v komátu, do nemocnice s vyšší ostrahou, ale cestou... V Haddonfieldu zbyla z jeho rodiny pouze jedna osoba, a to malá Jamie - neteř Michaela Myerse. Po nehodě sanitky, která Myerse převážela, se na plátno vrací ostřílený veterán Dr. Loomis (Donald Pleasence), který nehce aby se neteř setkala s nožem svého strýce. A tak začíná tichý a krvavý boj s typickou hudbou, ale s velmi netypickým koncem. Film dostal 2 studenské ocenění a řadí se mezi klasické vyvraždovačky 80. let. (Empire)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

tron 

všechny recenze uživatele

Hoc bol prvý Halloween i vďaka trápne nízkemu rozpočtu obrovský trhák, dvojka sa dostavila až o tri roky neskôr. Trojka zas doplatila na odvážne, ale zvláštne a absolútne nefunkčné rozhodnutie zo strany produkcie: ignorovať Myersa i Laurie a v každom nasledujúcom Halloweene rozprávať iný hororový príbeh odohrávajúci sa počas Dušičiek. Toto nefungovalo. Štvorka predstavovala veľkolepý návrat k pôvodnému duchu. Takže okrem nezastaviteľného Myersa sa vracia i jeho Nemesis Dr. Loomis. Toho si labužnícky vychutnáva Donald Pleasence. Avšak azda až priveľmi; miestami to dáva už fakt až za hranu neustále prenášajúc monológy o absolútnom zle, konci sveta a diablovi. Čo je rovnakou mierou mrazivé, ako občas nechcene vtipné. A až o taký veľkolepý comeback, po akom štúdio túžilo, sa v skutočnosti nejedná. Jamie Lee Curtis alias Laurie sa totiž odmietala vrátiť a tak sa štvorka odohráva 10 rokov po jednotke (a de facto aj dvojke, ktorá sa odohrávala v rovnakú noc, ako jednotka) a medzi riadkami sa dozvieme, že Laurie mala dcéru Jamie (wtf?) a následne poslušne zomrela (!). Myers ani Loomis napriek ohňovému koncu dvojky nezahynuli, ale Myers skončil na desaťročie zavretý v ústave a Loomis má popáleniny na tvári. O 10 rokov neskôr Myers uniká na slobodu, keďže ho sanitka zhodou náhod prevážala uprostred hlbokej dušičkovej noci po ľudoprázdnych komunikáciách. Keď sa dozvie o existencii neteri (o ktorej sa samozrejme rozpráva osadenstvo sanitky), vyberie sa do Haddonfieldu, aby ju zabil. Ako sami vidíte, scenár je skutočná lahôdka. Rovnako tak jednotlivé dialógy („Musím ho zastaviť.“ – „Nechajte to štátnym.“ – „Oni nevedia, ako ho zastaviť.“ – „A vy to viete?“ – „Nikto z nás to nevie. Ale aspoň to skúsim.“). Štvorka sa aspoň na nič nehrá a ide od začiatku priamo k akcii. Teda k vraždám, ktorých je veľa, neberú si servítku a idú za hranicu možného (prst v čele). Neskutočná je Myersova superschopnosť miznúť behom sekundy, čo by bolo OK v sci-fi, ale v realisticky sa javiacim horore nie. Rozdiel medzi atmosférickou jednotkou a štvorkou krásne ilustruje 69-ročný Loomis, v spomalenom zábere uskakujúci pred požiarom a následnou explóziou čerpacej stanice. Oceňujem koniec. Potešilo ma, že atmosféra neskĺzne k čiernej komédii, ale zostávame v temnom a drsnom vážnom horore s tomu odpovedajúcou pochmúrnou, smutnou halloweenskou výpravou a samozrejme akonáhle sa rozozvučí legendárna hudba, sme doma. Len scenár je proste priemerný. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Hudbu tu dělá,už Howard,Michael je schopný se probrat z kómatu,pak vidíme zničenou sanitku a on jako jediný dokáže celej zafačovanej jako mumie dostat se ze sanitky. Mrtvol je tu slušná řada,Pleasence se zajímá jen o Michaela jako vždy,konec dobrej. Jediná dobrá vražda je ta jak promáčkne prstem lebku. Štve mě ta věc,že ta pěkně vyvinutá bloncka neukáže celý prsa,jen něco a ve tmě. U hororů,zvláště,kdyžy jsou typů B by tohle mělo být samozřejmností. No možná u nás vyšla nějaká sestřihanější verze,každopadně velmi dobré pokračování a skvělá atmosféra. Ikdyž už to není Carpenter nebo Rosenthall. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

V podstatě ve své době velmi dobrý filmový (a dnes seriálový) režisér Dwight I. Little (akční pecky na začátku 90. let "Muž s cejchem smrti" a "Rychlý jako blesk") natočil snad ne-li nejlepší díl Halloweenu. Perfektně drží napětí a styl ztvárnění prvního Carpenterova dílu, Dr. Loomis je opět výborný, některé okamžiky jsem mu opravdu nezáviděl a vyloženě s ním cítil, Danielle Harrisová je skvělá (později si zahrála puberťačku a dceru Bruce Willise v "Posledním skautovi" a v novém "Halloweenu" od Zombieho), režisér nevsází na hromadění mrtvol jako tomu bylo v druhém díle (který byl ovšem také perfektní), ale spíše na atmosféru, napětí a zejména na samotnou postavu Michaela Myerse, který ztělesňuje opravdu absolutní zlo, strach a temnotu skrytou v podvědomí každého z nás. Naprosto šokující konec pak dělá z tohoto dílu mistrovské dílo ... pro tuto scénu žít a umřít ... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu je zrejmé, že sa tvorcovia chceli navrátiť k atmosfére prvého dielu. A zároveň dať večné rovnítko medzi pojmami Mike Myers a Halloween. Funguje to však iba napoly, pretože Myersova maska je úplne smiešna a proste tu nevyvoláva taký strach, ako v prvých dvoch dieloch. Ale je fajn, že okrem nožíka využíva aj fantáziu a slasher sa z toho v podstate stane až v rozuzlení. Škoda, že sa niektoré veci nedotiahli viac do konca, záver taktiež nebude voňať každému fanúšikovi série, ale navnadí na to, čo by sa tak mohlo odohrávať v ďalšej časti. ()

movie 

všechny recenze uživatele

50% Režijně a střihačky děsně neukočírované tím stylem, kdy spousta scén končí zhruba o pět sekund dřívě než by měla (včetně scén vražd, které jsou provedené tak, jako kdyby sei producenti snažili o nižší hranici věkové přístupnosti) anebo naopak tušíte velké mezery ve vyprávění. Škoda. Donald Pleasence samozřejmě thumbs up jako vždy. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (27)

  • Po zhlédnutí hrubého sestřihu bylo rozhodnuto, že bude do filmu přidáno více krve. Na plac se dostavil tvůrce speciálních efektů John Carl Buechler a vytvořil scénu se zarytím palce do hlavy a ukroucením hlavy. (HellFire)
  • Severoamerické tržby byly 17,8 milionu amerických dolarů. (NIRO)

Reklama

Reklama