Reklama

Reklama

Fantom opery

  • USA The Phantom of the Opera
Trailer

Obsahy(1)

Mladá ambiciózní zpěvačka Christine Day (Jill Schoelen) nachází v zapadlé hudební knihovně dílo, na jehož autora se váže tajemná a hrůzostrašná historie. Ve chvíli, kdy toto (pro ostatní neznámé) dílo jehož část zazpívá, se odehraje podivná cesta časem. Ocitá se v Londnýně více než sto let nazpět ve vedlejší roli zdejší operní hry. V pozadí se začne objevovat temná postava Fantoma (Robert Englund), který se Christine tajemně představí jako její učitel, který ji může provázet cestou ke slávě. Začíná příběh plný lásky, zvratů a násilí. Ve chvíli, kdy si Christine uvědomí, že nedokáže opětovat lásku netvorovi, začne cesta krveprolití a zloby směrované vůči všem i zpěvačce samotné. Naposledy ji žádá o ruku v objetí plamenů, dříve než roztříštěné střepy zahalí zármutek čisté lásky. Finále celého dramatu odehrávající se již v současnosti skrývá nečekané odhalení. Jak pravil sám učitel - jen láska a hudba trvají navždy. (FIBO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

TO 

všechny recenze uživatele

Trochu netypický Fantom opery, začíná a končí v současnosti. Zpěvačka se po ráně do hlavy ocitá v době fantoma, skladatele, který pro věčnou slávu upsal svou duši ďáblu, jenž ho znetvořil. Robert Englund jako fantom s vizáží podobné Freddymu Kruegerovi si obličej sešívá z částí lidské kůže a v průběhu filmu zamorduje kolem pěti otrapů. Průměrně natočené vraždy a zajímavé finále. 55% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Svébytná verze proslulého románu, která rozhodně nezapře svůj ročník. Než na nějakou silnou romantickou linii a výraznou hudební stránku se film upírá na zajímavě hravý vizuál a - co je nejdůležitější - hororovou stylistiku. Slušný bodycount a skvělá maska Englundovy rozpadávající se tváře dělají ze snímku mnohem záživnější podívanou, než ty verze starší. Jinak mezi nejlepší scény se řadí přepadení v tmavé uličce a odstraňování starého ksichtu. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nekorunovaný kráľ sympatických sequelov a béčok Dwight H. Little (Halloween 4, Muž so znakom smrti, Anakonda 2, Zachráňte Willyho 2) a nekorunovaný kráľ hereckých hororových ksichtov Robert Englund alias Freddy Krueger sa koncom 80-tych rokov stretli, aby v spoločnosti izraelského (!) producenta Menahema Golama (Texaský masaker motorovou pílou 2, Do útoku, Cobra, Vládcovia vesmíru, Kyborg) previedli na plátna kín legendárneho Fantóma opery. Do party pribrali scenáristu Domčeka v prérii (ehm), začínajúceho Billa Nighyho a Englundovho zo série Nočná mora z Elm Street obľúbeného maskéra Kevina Yaghera. Fantóm je na jednej strane úžasný nápad, ale zároveň dosť mizerný príbeh. Mňa osobne fascinuje legendárna starobylá opera budovy, jej neuveriteľne tajomné a rozľahlé podzemie a tajomný fantóm, ktorý v ňom býva, ale zápletka, ktorá je okolo týchto jedinečných kulís vystavaná, mi pripadá nezáživná, až telenovelová. Možno si to pomysleli aj títo traja páni a tak príbeh obohatili o silnú, vydarenú, temnú a hororovú atmosféru a niekoľkými nechutnými scénami (ktorým tróni zrejme tá s „odlepovaním častí lebky“). Englund je každopádne dosť hrozný, scenár v podstate tiež a viaceré nápady WTF (SPOILER rámovanie úvodom a koncom zo súčasnosti – mám tomu chápať tak, že to, čo si herečka prestavovala po úraze v divadle neboli predstavy ani sny, ale spomienky na jej minulý život? SPOILER). ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedená, i když netradiční verze Fantoma opery. Má povedenou temnou atmosféru, docela slušný scénář, Englund je překvapivě dobrý a především díky výborné režii (Dwight H. Little) jde o nadprůměrný film. Počet vražd je vyšší než je v tomto příběhu obvyklé a jsou krvavější, ale filmu to nijak neškodí. Závěrečná část je vydařená, hudba velmi dobrá. Skutečně perfektní je v této verzi Fantomovo podzemní sídlo. Slabší 4*. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Radši bych zemřel, než abych byl poslouchal další večer to vřískající děcko." ,,Jak si přeješ." Příjemný horrůrek, který sice začíná v současnosti, ale záhy se přeneseme do Londýna 19.století, kde řádí Freddy Krueger coby fantom opery. Šťavnaté vraždění doprovází jeho sledování zpěvačky Christine, jež mu učarovala. Výborná je výprava - zejména prostředí divadla, hřbitov a podzemí - krysy, pavučiny, labyrint vlhkých chodeb a spousty svící. Mnohokráte zfilmovaný příběh nepřináší samozřejmě nic převratného, a pokud jej znáte, velkých překvapení se nedočkáte. Přesto jsou vcelku sympatické mordy některých postav i přenesení závěru opět do současnosti. Englund zůstane asi navždy ikonou nočních můr s obličejem bez kůže. Ostatně jeho maskování i odmaskování patří k zajímavým momentům... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (4)

  • Masku fantoma vytvořil maskér Kevin Yagher. Toho si osobně vybral Robert Englund, který se s ním spřátelil, když spolu pracovali na filmech Noční můra v Elm Street 2, 3 a 4. (Veleknez)
  • Molly Shannon v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Tato verze Fantoma opery měla chystané pokračování. Robert Englund měl již v době vzniku filmu podepsanou smlouvu na druhý díl, jehož pracovní název byl Phantom of the Opera II. Z důvodu nepříliš silného ohlasu veřejnosti k prvnímu dílu ale k natočení pokračování nikdy nedošlo. Scénař, který byl již pro druhý díl hotov, byl přepracován a použit ve snímku Dance Macabre, v němž hlavní roli rovněž ztvárnil Robert Englund. (FIBO)

Reklama

Reklama