Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (155)

Saur.us 

všechny recenze uživatele

1. série: s klidem můžu parafrázovat vlastní recenzi k loňskému seríálu Nadace: Patrick McKay a John D. Payne si vzali opravdu příliš velké sousto. Zadaptovat nejlepší fantasy všech dob, to chce víc než jen odvahu. A že se to povedlo P. Jacksonovi neznamená, že se to povede znovu. Jednu z mála věcí, co lze opravdu pochválit, je vizuální stránka. Z ní je extrémní rozpočet opravdu cítit. Takhle kdyby vypadala hobití trilogie! A návrat k praktickým skřetím maskám, za to velké plus. Samozřejmě zahřeje na srdíčku i zapojení starých známých (Elrond, Galadriel a 2x překvapení) a také legendárních (Isildur, Elendil, Celebrimbor, Durin, Númenor) postav a míst. Toliko k pochvalám. Po té obsahové je to silný průměr ve světě seriálů (chybí silnější plot twist a cliffhangery) a naprostá katastrofa v porovnání s genialitou jak knižní, tak filmové adaptace. Ani ten nejzdobnější jazyk, který jsem ze začátku velice kvitoval, protože ke světu Pána Prstenů patří nezakrývá fakt, že se sice moc hezky poslouchá ale po několika dílech zjistíte, že neřekne vůbec nic. Castingově se strašně šetřilo. Ani jedna postav nemá hvězdné obsazení a bohužel ani jeden z herců nepodává hvězdné výkony. Za celých 8 epizod pro mě vyčnívaly akorát tři s tím, že ta poslední pro mě osobně seriál jakžtakž zachránila. Asi si budu lhát do kapsy ale když celou první sérii budu brát jako dost protahovanou expozici děje a postav, v těch dalších už půjde o seriál s plnohodnotným dějem jaký si Pán Prstenů zaslouží. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po shlédnutí první sezóny se zrovna netetelím nadšením, ale musím se přiznat, že jsem to čekal ještě o něco horší. Už jsem si zvykl na fakt, že se každá úspěšná záležitost (v tomto případě filmová trilogie Pán prstenů) dočká všemožných sequelů a prequelů, dokud není výsledkem odvar tak slabý, že vypadá jako čaj, který už někdo zalil horkou vodou alespoň pětkrát. Tady zatím platí, že tvůrci knižní předloze příliš neublížili, protože se s ní po většinu času úspěšně míjeli, mnohem víc mi vadily mdlé a nudné dialogy, přebujelá CGI a opravdu nadměrné množství zpomalených záběrů (které mi povětšinou ani nedávaly smysl; časté studie jízdy koňmo nechť jsou názorným příkladem). Nebyla to katastrofa, jakou jsem očekával, nebyl jsem ale ani spokojený, i když musím uznat, že jsem si všiml i několika světlých momentů. / Poučení: "Bude naší povinností ukovat mu hrobku, která mu zaručí nesmrtelnost v kameni." Tak buď Númenorejci pohřbívali své mrtvé velmi netradičním způsobem, nebo jsem silně nedůvtipný, případně selhal překladatel, ale mně ta věta prostě nedává smysl. ()

Reklama

MatoFILM 

všechny recenze uživatele

Seriálová udalosť roka sa bohužiaľ nekoná. Amazon utratil najväčší rozpočet v histórii na návrat do Stredozeme, no až trestuhodne zanedbal najať schopných tvorcov. Rings of power preto krásne vyzerá, ale dejovo je kostrbatý, bez atmosféry a hlavne zaujímavých postáv. Využíva lacné scenáristické postupy až má človek pocit, že sleduje tuctové, zameniteľné fantasy. Dávno sa nestalo, žeby v jednom projekte bolo toľko nesympaticky obsadených postáv. Galadriel je arogantná, Theo otravný a predstaviteľ Arondira je bez štipky emócie v tvári. Je to škoda, pretože potenciál Tolkienovho sveta je obrovský nehovoriac o fanúšikovskej základni. Pozerané paralelne s House of dragon, ktorý každý týždeň strkal RoP do vrecka. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Ditto Hitman_47. Tahle posrat nejdrahší seriál všech dob se jen tak nevidí. Opulentnost padla na pár záběrů, ale Southlands se smrskly na 1 vesnici o pár domech. Navíc sehnat takhle nesympatický casting, hlavně elfů, chce opravdu kumšt. Morfydd Clark má sice pěknou tvářičku, ale její postava KARENdriel, kdy se neustále dožaduje manažera je na přesdržku. Scénáristické peklo, kdy mne motivace postav vůbec nezajímá, říkají někdy debilní věty, a děj si někdy protiřečí a nic se v něm nestane. Konkureční House Of The Dragon je úplně někde jinde. 4/10 ()

montongery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série svým pomalým tempem a nádhernou audio-vizuální stránkou tvoří skvělý úvod a představení světa, ve kterém se odehrává děj (do toho zahrnuji i bezchybný soundtrack). V tomto směru nejde absolutně nic vytknout. Velké plus je za obrovské množství detailů, které asi běžnému divákovi utečou. Např. rozdíly v mluvě jednotlivých ras, architektura Numenóru, kdy každá část reflektuje jiný umělecký sloh a jinou dobu, dialogy přesně přepsané z knih aj. A spousty drobných odkazů na jiné Tolkienovy přilběhy a události -  labutí lodička Galadriel, socha Luthien, pes Huan atd. Pátou hvězdu jsem po velkém váhání nedal, protože se mi zdálo, že občas pokulhával scénář v ději (kdy nějaké významné události byli odbyté až naivně rychle na úkor pomalejšiho tempa, či nějaké rádoby chytré dialogy byly až nadbytečné) a scénář postav se mi také tolik nelíbil, kdy je vidět, že dílo až moc reflektuje dnešní dobu (např. střih u elfů jak z barber shopu 21.století atd.) a navíc postavy nejsou vykreslené tak hluboko, jak bych si představoval a působí tak nějak ploše. Uvidíme, jak to půjde dál, tento seriál se asi bude muset hodnotit jako celek po natočení všech řad, protože mám pocit, že každá série bude mít absolutně jiné tempo a jinou vypravěčskou strukturu. Jinak porovnávat s Jacksonem a jeho trilogií asi nemá vůbec smysl, jelikož se tu adoptují pouze až akademické dodatky na pár stránkách a ne nějaký příběh, který byl vydán v klasické hutné románové podobě. Navíc formát film vs. seriál je také o něčem jiném.. Takže i přes občasné neduhy musím před tvůrci smeknout, protože úkol určitě neměli lehký. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Isuldurův přítel, který je společně s ním vyhozen z lodi, se jmenuje Valandil (Alex Tarrant). Toto jméno se v Tolkienových příbězích vyskytuje vícekrát, nejznámnějším případem budiž Isuldurův syn, tj. přímý předek Aragorna se takto jmenuje. (spacemaster)
  • Celebrimbor (Charles Edwards) přemýšlí na začátku epizody, zda je možné udělat více s méně, když i Slunce vzniklo z něčeho menšího než jeho dlaň. Jde o odkaz na vznik Slunce a Měsíce v Tolkienově světě, kdy Slunce vzniklo z posledního ovoce ze Zlatého stromu Valinoru, Laurelinu, a Měsíc z květu Stříbrného stromu, Telperionu. (spacemaster)
  • Gil-galad (Benjamin Walker) oslovuje Elronda (Robert Aramayo) „Peredhel“. Znamená to „Půlelf“ v sindarinštině, což je nářečí elfů, které vzniklo až ve Středozemi z jejich původní řeči, která se nazývá Quenya. (spacemaster)

Reklama

Reklama