Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 1
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (163)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Strašně tomu chybí důraz na drama. Scénky jsou tam sice pěkné, i herci se snaží a hudba je taky fajn, ale jako by tvůrci zapomněli, že osud Středozemě je hlavně jeden veliký a smrtelně vážný dramatický příběh. Bavilo mě to, ovšem zdaleka nepohltilo tolik jako právě Frodův pohnutý osud, a to jsem nechtěl srovnávat. [Amazon Prime] ()

LUKICKK 

všechny recenze uživatele

Jisté nesrovnalosti s originálním lorem zde jsou, s tím dle mého všichni počítali. Avšak nejsem Lorthead abych měl nastudované úplně vše a nějak mi to vadilo, seriál je proveden velmi kvalitně po všech stránkách a zkrátka mě velmi bavil a užil jsem si ho. Bylo tu hodně překvapujících momentů, které překvapovaly fakt dobře. Černí elfové atd. nebyli až tak hrozní jak jsem čekal, co se týče černého elfa, který zde měl větší roli, tak to byl velmi v pohodě charakter a dopadlo to vcelku přijatelně. ()

Reklama

gumbo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série je někde mezi *** a ****. Ze světa Tolkiena si to bere jen ten svět, ale duch a poetika tam zatím moc není (ale k té se nedokázal plně přiblížit ani Peter Jackson). Je to dobře vypadající fantasy s nevyrovnanými charaktery a dějovými dírami, které v první sérii chybí i epičnost. Ale už je asi jasný mustr, kterým se půjde (jaký je plán studia), první tři řady budeme sledovat kování prstenů u tří ras a postupné budování Sauronvi moci, od čtvrté se začne boj o Středozem a pak bude záležet na sledovanosti, na kolik řad se to protáhne. Na druhou řadu se docela těším a nejspíš bude pro úspěch seriálu stěžejní, protože když nepřijde zlepšení, může to také rychle skončit. Pokud zapomenete, že to je Pán prstenů a nebudete nic čekat, tak se můžete celkem obstojně bavit. 70% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jakkoliv nepatřím mezi Tolkienovské ultras, kteří řeší každý detail a nesouhlasící časový údaj, mám Tolkiena a jeho dílo moc rád a od prvních veskrze průměrných trailerů sem byl k amazoňáckému LOTRovi poměrně skeptický a moje očekávání byla prakticky nulová. Je tak vlastně celkem potěšující, že nakonec tahle Bezosova  hračka za miliardy dopadla vlastně celkem dobře. Je tu každopádně strašně moc ale, která by nejspíš prošla u standardní fantasy ale u nejdražšího seriálu všech dob, navíc s takovým názvem už to bude podstatně složitější. To platí prakticky o všech aspektech první série. Vizuálně je fajn, ale že by vyloženě válcovala jiné fantasy se říct nedá. To stejně příběh, který je také fajn a potěší známá jména, ale jsou tu lnky, které působí lehce zbytečně nebo alespoň zbytečně natahovaně. Lehce úsměvná je i ta prapodivná komornost, kdy to budí dojem, že už tvůrcům nezbylo na pořádný kompars (nebo lepší CGI) a v žádné scéně (krom prologu) není nikdy víc jak 20 lidí.Když to srovnám třeba se Hrou o trůny je to docela znát. Buď jak buď, půda pro druhou řadu je připravena slušně a nezbývá než doufat, že se tvůrci poučí a po lehčí dietě nám nabídnou plnotučný zážitek...70% ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Uff, těžké nějak sesumírovat své pocity z první sezóny… Jako nejít o tolik milovaný svět (knihy jsem nicméně nikdy nečetl), bylo by to jednodušší, produkčně takto výpravné, líbezné fantasy nenachází moc konkurenci. Po uspávacích prvních dvou epizodách se široce rozmáchlé dějové linky přece jen vyvrbily a k něčemu nasměřovaly, většina postav jakousi osobnost také ukázala (ovšem jen málokterá si získala sympatie – Durin, Nori, celkem Elrond). Jenže "líné", povrchní, divné (třeba krátící se čas elfům kvůli nemocnému stromu vs. mithril?!) nelogičnosti a hlouposti ve scénářích či ostudné zpomalovačky (hořící kůň v E7, šmarjá) chvílemi bolely, to bohužel. Občas, a postupem spíše častěji, se však dařilo vykřesat hezké momenty, hovory, hudební motivy a připomenout náladu Jacksonovy filmové trilogie. Rozhodně nad Prsteny moci hůl nelámu – i když po rozležení zatím nad průměr nepůjdu. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Galadriel (Morfydd Clark) se představí jako Noldor. Noldor byli nejmocnějším národem elfů, a to oni stvořili Silmarily. Jejich prvním králem byl Finwe, který měl syna Finarfina, což je otec Galadriel. (spacemaster)
  • Gil-galad (Benjamin Walker) oslovuje Elronda (Robert Aramayo) „Peredhel“. Znamená to „Půlelf“ v sindarinštině, což je nářečí elfů, které vzniklo až ve Středozemi z jejich původní řeči, která se nazývá Quenya. (spacemaster)
  • Isuldurův přítel, který je společně s ním vyhozen z lodi, se jmenuje Valandil (Alex Tarrant). Toto jméno se v Tolkienových příbězích vyskytuje vícekrát, nejznámnějším případem budiž Isuldurův syn, tj. přímý předek Aragorna se takto jmenuje. (spacemaster)

Reklama

Reklama