Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (163)

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dávat tomu jednu hvězdu proto, že je to aktuálně trendy - to by připomínalo doby Titanicu a to by moudré rozhodně nebylo. Avšak dokážu pochopit extrémní rozhořčení skalních fandů ságy, protože seriálový Pán Prstenů je sice esteticky vcelku působivý, místy díky pohledné kameře a slušné práci s hudbou i jakž takž epický, ovšem scenáristicky je to vata na entou a když už se má něco dít, tak se Prsteny moci tváří jako mix Indyho, Harryho Pottera a Twilight ságy. Herecky, obsahově - selhání. Technicky něco, na čem se dá stavět a pracovat v druhé sérii, ale aby dvojka nebyla fiasko, musela by podstoupit razantní ozdravnou kůru a její tvůrci mnoho věcí kompletně překopat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria je skôr taký fanservis pre fanúšikov, ktorí chceli mať vysvetlené a ukázané všetko, čo sa odohralo pred Pánom prsteňov. Bohužiaľ to hard core fanúšikov skôr rozhodilo, čiže v tomto prípade mám skôr dojem, že si viac užijú seriál práve nie dokonalí znalci Stredozeme a jej histórie, pretože nebudú všade vidieť tie rozdiely. Osobne som sériu príliš neprežíval, užíval si krásny vizuál, akceptoval fakt, že na trilógiu to skrátka mať nebude, že kauzalita nie je najsilnejšou stránkou (asi to mal nakrúcať jeden režisér s jednou víziou) a zbytočne sa kvôli tomu všetkému nerozčuľoval. Ono to potom celkom slušne funguje. Najlepšie castingové rozhodnutie je obsadiť do úlohy Galadriel Morfydd Clark, čo je vzhľadom na fakt, že ide o hlavnú postavu, dobrá správa. ()

Reklama

Joe321 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek série mi přijde ideální... seznamujeme se, skáčeme mezi postavami, vše krásně vypadá, skvělá hudba, občas trošku táhlejší. Sem tam nějaký nesmysl, kde scénáristům vypadl um. Jenže to je horší v posledních třech epizodách, kde celá série má mířit do nějaké epičťějšího finále. Scénáristi nedokáži držet tempto s rozsahem výpravy, hudbou a kinematografií. Je tu tedy geopolitický konflikt o celý Mordor, kde žije 50 vesničanů. Nebo Sauronova infiltrace a přinesení daru elfům je vlastně jen to, že pošeptá chudákovi Celebrimborovi při prvním setkání... hele, když ti to nejde natavit, co takhle udělat slitinu... tři prsteny moci jsou na světě, elfové ošáleni. No ták... ()

Aiax odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Normálně dal hvězdu nebo dvě za výpravu a hudbu, ale tady nemám slitování. Kombinace hollywoodské arogance, samozřejmé necitlivosti k předloze, šokující scénáristické nekompetence, skrz naskrz nemastného obsazení a navrch dětinské reakce tvůrců, kteří na širokou kritiku svého výtvoru na úrovni fanfiction odpovídají, že jde jen o rasisty a troly, mi brání v jakémkoli mhouření očí. Připojuju se k zástupu fandů Tolkiena i "nezúčastněných" pozorovatelů v hodnocení, že tohle je naprostá katastrofa a bezohledná vandalizace Tolkienova odkazu partou škrabalů a diletantů, kteří se navzájem přesvědčili, že dobrou práci odvedli už tím, když dali do scénáře "silné ženy" a obsadili herce a herečky tmavé pleti. Zřejmě dnes v Hollywoodu panuje názor, že nic víc už není potřeba. Talent? Kompetence? Kvalifikace? Přiměřená úcta k předloze? Ok boomer, běž se zahrabat, tohle dnes už neletí. Inu, gratuluji tedy lidem od Amazonu alespoň k přízni hrstky mainstreamových kritiků (jakož i těch místních "čtyřhvězdičkových-a-více" hodnotitelů, obdoby restauračních kritiků, kteří na talíři nepoznají lejno od čevapčiči), protože nadšení veřejnosti, respekt fanoušků ani komerční úspěch si za svou utracenou miliardu nekoupili. ()

tomxxx 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do toho s tím, že mi to žádní černí elfové, nepřesné trpaslice atd. neotráví. Po prvních dvou dílech jsem si říkal, co všichni mají, je celkem dobré. Jen tempo nic moc, ale to se určitě rozjede. No, nerozjelo. Pokaždé, když se začalo něco dít, scénář to usekl a zase kecy, kecy, kecy, natahovačky, kecy. Utahané a nudné to bylo až do 5. dílu. Pak přijde Udun, během půl dílu vyřešeno, a pak zase utahané kecy, kecy, kecy.  U sedmého dílu jsem i usnul a o nic jsem nepřišel. Výprava na seriál top, masky top, efekty top, kam se hrabe Witcher, kterého také zrovna nemusím, ale tempo maximální nuda, scénář otřes, postavy nezajímavé. Za mě, kdyby to mělo minimálně poloviční stopáž, možná i méně, bylo by to stravitelné. Postavy většinu času přešlapují, a pak udělají mega skok někdy i "mimo kamery". Není to vyloženě propadák, 50-60% to za mě má, ale prostě mě styl vyprávění hrozně otravoval. Druhou řadu vyhlížet nebudu a dám jí jedině, když to bude opěvované všemi kolem. Dalších 10 hodin už fakt zahodit nechci. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Galadriel (Morfydd Clark) řekne Halbrantovi (Charlie Vickers), že jejich setkání nebyla náhoda, ale důsledek práce vyšší moci. Naráží tím na Eru Iluvatara, nejvyššího boha Ardy a celého Tolkienova vesmíru. Ten opravdu události na Ardě občas ovlivňuje, nejznámnějším příkladem budiž to, když poslal Gandalfa zpět do Středozemě jako Gandalfa Bílého. (spacemaster)
  • Arondir (Ismael Cruz Córdova) zmíní Valar, který se stará o rostoucí věci. Tato Valar je Yavanna, manželka Auleho, který vytvořil trpaslíky. Yavanna mimo jiné stojí za vznikem entů. (spacemaster)
  • Socha muže s nataženou dlaní v záběru Numenoru je Earendil, otec Elronda (Robert Aramayo) a Elrose. Vedle něj lze vidět sochu ptáka, což je ve skutečnosti vyobrazení jeho ženy, která během Války hněvu dostala podobu ptáka jako dar od Vala Ulmo (bůh moří). Na jeho čele si můžeme všimnout čelenky s vsazeným Silmarilem. (spacemaster)

Reklama

Reklama