Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Víra královny Míriel je podrobena zkoušce, Isildur se ocitá na rozcestí, Elrond odhaluje tajemství, Arondir dostává ultimátum, Theo neposlechne Bronwyn. (Prime Video)

Recenze (105)

Anet21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

⚪Polovica série preč a dej sa vlastne nikam neposunul. Stále sa točíme v kruhu - Galadriel je stále panovačná a vzťahovačná postava, ktorá kam príde, tam rozdáva rozkazy, ktoré vraj majú všetci počúvať, je drzá a pôsobí narcisticky, nepočúva žiadne rady a ku každému sa správa ako k podriadenému, mnoho postáv stále nemá jasné ciele či zámery, väčšina dejových odbočiek sa rieši rôznymi príhodnými skratkami, aby sa príbehy urýchlene niekam posunuli, scenár sa stále snaží o vyjadrovanie veľkých a hlbokých myšlienok a právd, ktoré ale v dialógoch pôsobia ako päsť na oko (výroky typu: ,,More má vždy pravdu" a iné skvosty).⚪Rovnako skratkovité sú niektoré scény, tu napr. scéna u trpaslíkov, kedy niečo náhodne buchne, zapráši sa, zničoho nič sa ukáže, že to je zával v bani a Durin niekam beží, že sú ešte štyria dole zavalení, všetko sa ale stane v takom neprirodzenom zhone a bez nejakej premyslenej naračnej štruktúry (ako väčšina udalostí tu), až sa zdá, že scenár píše začiatočník. To isté platí u scény s Galadriel, kedy najprv dostane preslov, ako má spoznať svojho nepriateľa a takticky sa mu prispôsobiť, čo ona pochopí tak, že má zbiť kráľovskú stráž a utiecť z väzenia. Bez komentára.⚪Pretože postáv je asi stále málo, pribúdajú predstavovania ďalších, pričom vrcholom je akýsi cosplay-ista na Karla Marxa. Je to ale jedno, pretože každá je stále sebecká a myslí očividne iba na seba.⚪Záver už je zase taká klasická fraška, v ktorej sa už dokonca dve silné ženy spoja na boj proti zlu. To, že to zatiaľ nikam nemieri je jedna vec, ale že je to vcelku nudné a bez iskry, to už je seriózna realita.⚪ ()

Warle 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skřeti a Adar dobrý, bromance mezi Elrondem a Durinem taky není špatná, ale zbytek v čele s Galadriel prostě za moc nestojí. A na to, že máme za sebou 4 díly, tak se ani příběh zrovna moc nehýbe. K čemu to je, že to všechno nádherně vypadá, když to působí herecky prázdně, bez charismatu. Hlavně že to má romanci totálně vedlejších postav jako vsuvku. ()

Reklama

Mallinali

všechny recenze uživatele

No, takže opravdu není na tomhle seriálu nejhorší tragický casting a sterilní kulisy, ale scénář a dramaturgie. V ospalém tempu se tu vrší postavy prokreslené jako omalovánky od bezrukeho a dějí se tu věci... Galadriel si tu říká o pubertální sebevraždu tím, že zbytečně provokuje všechny okolo, chlapec se schová do studně a skřet co ho slyšel nezjistuje zda není pod vodou (jinam to ze studně fakt nejde), běloši mají černošské děti a opačně, lidi se bojí, že jim vznešeni elfové vezmou práci (a to jen kvůli jedné trosecnici), vesničané se stáhnou do opevnění aniž by si vzali nějaký jidlo. Dalo by se pokračovat až do rána. A to jsem myslel, že rozhodnutí skočit do oceánu s tím že to Galadriel nějak doplave jen tak něco nepřekoná. Jen ta linka Elronda s trpaslikem za něco stojí, pokud si odmyslim tu otravnou trpaslici. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Galadriel je příšerná, Isildur jí dýchá na záda. Numenor je tragickej. Trpaslíci a linka s Gandalfem není špatná. Nechápu jak se z Chluponohů stali Hobiti, protože je to taky tragická evoluční větev Středozemě (dle tvůrcu seriálu). Elfové když spolu mluví, působí to jako dialog z gay porno filmu těsně předtím, než po sobě skočí. ()

buzzwoody 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, zatím asi nejhorší díl plný zkratkovitých scénáristických rozhodnutí, který si vybral až moc slabších momentů najednou. Chybky, které se v předchozích epizodách daly přehlédnout, se zde poněkud navrstvily. Díl, který by měl být midpointový, by se tomu měl vyhnout, místo toho se tady okatě spěchá od bodu A do bodu B. Dochází tak k paradoxu uspěchané epizody slow-paced seriálu. Spousta vedlejších linek z Númenoru se pak drolí a ztrácí na důvěryhodnosti. Celá Theova mise a Arondir ex-machina, a následně podivná slowmo akční scéna v lese tomu nepomáhá, Galadriel stagnuje a absentující Harfooti tentokrát nepomohli. To jsou ale jen výtky seriálu, jehož předchozí díly si u mne zasloužily plnou palbu. Elrond s Durinem opět rules, Elendil je srdcem Númenoru, Waldreg se hezky vybarvil a s Adarem přišel velký příslib, že další epizody budou lepší. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Bronwyn (Nazanin Boniadi) řekne, že do bývalé elfské citadely se stáhli lidé ze všech vesnic až po Orodruin. Orodruin je sindarské (elfské) jméno pro horu, která je ve Třetím věku známá jako Mount Doom, kam jde Frodo vhodit prsten. Orodruin znamená něco jako „hořící hora“. (spacemaster)
  • Sekera, která se objeví v záběru královských komnat, je Dramborleg, jedno z dědictví Numenorského trůnu. Tato sekyra patřila velkému hrdinovi lidí, Tuorovi, stejně jako štít, který stojí vedle ní. (spacemaster)
  • Halbrand (Charlie Vickers) ve vězení říká Galadriel (Morfydd Clark), aby zjistila, čeho se její protivník nejvíce obává, aby to mohla použít proti němu. To je přesně taktika, kterou Sauron použil proti Númenorcům, aby je zničil, a také taktika, kterou se řídil, když vykoval Prsteny moci a rozdělil je mezi lidi, trpaslíky a elfy, jen aby posléze vykoval Jeden prsten, který jim vládne. (spacemaster)

Reklama

Reklama