Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 4
USA, (2022–2024), 18 h 2 min (Minutáž: 61–76 min)

Předloha:

J.R.R. Tolkien (kniha)

Hrají:

Morfydd Clark, Robert Aramayo, Ismael Cruz Cordova, Cynthia Addai-Robinson, Megan Richards, Maxim Baldry, Markella Kavenagh, Peter Mullan, Joseph Mawle (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(více)

Diskuze

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

Ecthelion

Absolutně by mi nevadilo kdyby to byl Maglor, jeho příběh končí se silmarilem ale nezemřel prostě jeho příběh skončil a tuším že nikde se o něm už nepíše, proč by ne, tvůrci mohli jít touhle cestou a prostě jeho příběh posunout, případně mě napadá Elurin, syn Diora, toho přeci se sestrou vyhnali Faenorovi synové a dál se o nich taky tuším nepíše...mohli vzít tyhle ztracené postavy a rozvinout je, alespoň by to dávalo smysl stejně jako hlavní postavou mohla být Celebrian a Galadriel zde prostě být mohla v pohodě také...no a ještě k tomu stáří, on Finarfin je nejmladší z bratrů Finweho, ale pohybuji že by měl dceru Galadriel až po narození Celebrimbora nebo Gil Galada

na příspěvěk reagoval liskam, Pan.Antonin, Ecthelion

Ecthelion

Ecthelion (hodnocení, recenze)

liskam

Jako chápu, že to chtěli nějak upravit, aby to bylo přístupnější co nejširší mase, ale potom se nemůžou divit té vlně hejtů. Herečka je pro mě velice nesympatická, a když k tomu připočtu, že kritizujícím fanouškům vzkázala, ať drží hubu, pak asi není úplně vhodná na tuto roli. ;)

na příspěvěk reagoval Ratemus, liskam

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

liskam

Napsal jsem to špatně, ještě jednou

Takhle, Faenor je strýc Galadriel a jeho vnuk je Celebrimbor tuším, Gil Galad je zase syn Fingona, syna Fingolfina, strýce Galadriel, čili stejný případ, tedy ona by měla být skutečně starší

na příspěvěk reagoval liskam

liskam

liskam (hodnocení, recenze)

Ecthelion

Spíše jom šlo o to mít pořádnou ženskou hrdinku... Na druhou stranu v seriálu vystupuje s notnou dávkou temnoty v srdci. Zde kvůli touze pomstít bratra. Když si ale vzpomenu na scénu v Pánovy prstenů kde jí Frodo nabízí prsten a ona ukáže co by se z ní stalo, měla na sobě v té vizi plátové brnění a rozhodně nevypadala jako éterická bytost... Mě osobně vzdy připadala Galadriel jako jedna z nejzajímavějších postav. Na jednu stranu vznešená sličná elfka, na druhou stranu jedna z vudkyní Noldor bažící po moci a svém království. Pravdou ale je, že herečka mi taky nesedí.

na příspěvěk reagoval Ratemus, Ecthelion

SoniCpp

SoniCpp (hodnocení, recenze)

Ratemus

Mám dojem, že Tar-Míriel má umřít na Númenoru. Ale autoři se nedrží předlohy, takže se může stát cokoliv.

Uživatel Ratemus smazal svůj příspěvek.

Ecthelion

Ecthelion (hodnocení, recenze)

liskam

To, že bojovala proti Feanorovi a pak odjela na lodi do Středozemě, jsem uvedl jako zajímavost, kterou Christopher našel v poznámkách napsaných těsně před smrtí J.R.R.T. Samozřejmě to tedy nemohlo být zmíněno v Silmarillionu. Šlo pouze o další možný scénář.

Podle Silmarillionu přešla s Fingolfinovou částí Noldor Helcaraxe, dostali se až na planinu Ard-Galen a pak přes vrcholky Mithrim dlouhou cestou až do Doriathu, kde zůstávala. Pouze čas od času navštívila svého bratra Finroda v Nargothrondu. Po Dagor Bragollachu, ve kterém zemřeli její bratři Angrod a Aegnor, a následně po smrti Finroda, přešla s Celebornem Ered Luin a odešla na východ, protože měla za to, že Eldar svou mocí nejsou schopni porazit Morgotha. Mám pocit, že východě hledala další pomoc od lidí proti Morgothovi, to už si přesně nevzpomínám. Takže co se týče fyzického boje, tak se pohybujeme pouze v oblasti spekulací. A když vezmeme konec 2. Věku, tedy období, ve kterém se seriál odehrává, pak nelze očekávat, že by skutečná Galadriel, nejmoudřejší a nejmocnější z elfího rodu ve Středozemi, se znalostmi, které jí předala Melian, někdy pozvedla meč nebo jinou zbraň, protože prostě to neměla zapotřebí. Proto mě ta postava tak se.e, udělali z ní jakousi postpubertální nevyrovnanou krávu. Jak jsem psal dřív, scénáristům evidentně chybí jakákoli fantazie.

na příspěvěk reagoval liskam

Ecthelion

Ecthelion (hodnocení, recenze)

Ratemus

Chlape, s tebou se vůbec nehádám, právě naopak, jsem rád, že naše diskuze jsou úplně v pohodě a víceméně máme skoro stejný pohled. A mám rád i postřehy, které tu občas zmíníš. ;)

na příspěvěk reagoval Ratemus

liskam

liskam (hodnocení, recenze)

cyphercz

Ale no tak, nevztekej se pořád, vždyť na to ani nekoukáš. Celý tenhle seriál je v mnoha oblastech třeskavý materiál...  Na druhou stranu, co jsem na tebe mrknul shodujeme se v hodnocení Seveřana a Obi-vana, což se počítá.

liskam

liskam (hodnocení, recenze)

Pan.Antonin , Ecthelion , Ecthelion

Nemyslím přímo proti němu. Myslím ve válkách proti jeho armádám, minimálně v té první.

Jinak pokud tvrdíš tohle, a v zápětí to že se Silmarillion bere oficiálně, tak právě v Silmarillionu je jasně psáno, že se do Středozemě dostala severní cestou, nikoli na lodích. Ohledně bojů proti Teleri, do bojů na Feanorovu stranu se přidal pochod Fingona protože netušil co se děje a kdo s tím začal. O Galadriel, že by měla bojovat proti Feanorovy tam není zmínka.

 

Osobně si ale myslím, že hlavní problém je, že tvůrci mohou využívat pouze dodatky které jsou sepsány v knihách Pána prstenů. Nevím jak by to dopadlo, když by jeli podle Silmarillionu nebo čehokoli jiného co Tolkien kdekoli zveřejnil aniž by na to měli práva... To by byla obří právní bitva o miliardy...

na příspěvěk reagoval Ecthelion

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

CreepyJoe

Jako s vyloženě nesympatickou otravnou postavou Jacksona z obou trilogií jsem se setkal až v hobbitovi, kde jich bylo dost. Ale nečekal bych že v tomto seriálu to bude vyloženě hlavní postava a ještě takhle změněna...

cyphercz

cyphercz (hodnocení, recenze)

Musím se smát když čtu ty nahněvané komentáře 5 hvězdičkových hodnotitelů co se serou, že tomu jiní dávaj odpad:) Je to v podstatě to samé, jako když se nějaká 55 letá mamina zlobí, že někdo dal odpad její milované Ordinaci či Ulici, vždyť je to "tak skvělý seriál po všech stránkách, který si takhle otřesný review bombing nezaslouží", že? No a vy všichni Darknigové jste přesně jak tyto maminy, jen to ne a ne pochopit, že se díváte na seriálový trash, který je horší s každým dalším dílem;)

na příspěvěk reagoval liskam, dr.horrible

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

Pan.Antonin , Ecthelion

Souhlas. Ne nadarmo se pro její seriálové vyobrazení vžil termín "Guyladriel", aneb z vznešené elfí královny, která vyniká svou krásou, moudrostí a magickými schopnostmi, uděláme potrhlou bojovnici ohánějící se mečem. Tento navýsost bizarní nesoulad mezi zdrojovým materiálem a adaptací od Amazonu mohl uniknout jen diletantům typu liskama, kteří s bídou zhlédli filmovou trilogii, aby se nadutě začali pasovat do role velkých odborníků na Tolkienovo dílo.

na příspěvěk reagoval CreepyJoe, CreepyJoe, ceskolipak

Ecthelion

Ecthelion (hodnocení, recenze)

Ratemus

Ono to bylo nějak tak, že Ar-Pharazon donutil Miriel k sňatku, původně byl její bratranec. Každopádně vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo, jak popisuješ.

Pan.Antonin

Pan.Antonin (hodnocení, recenze)

Ratemus

Teorii o Maeglinovi jsem taky četl, ale teda ani u jednoho z těch jmen nechápu, proč by se z nich měl stát "Pán skřetů". Co si je pamatuju ze Silmarillionu, tak jejich motivace pro páchání nedobrých skutků tam byla vysvětlena docela jednoznačně (a pochopitelně) a Adar mi k nim nepasuje. 

Ecthelion

Ecthelion (hodnocení, recenze)

Ratemus

No jo, jenže Nedokončené příběhy jsou sice hezké, ale je to bráno víceméně jako možné další scénáře, kterých bylo uvažováno. Nicméně oficiálně se zatím bere Silmarillion. Jinak všechny Tolkienovské wikipedie uvádí to pojetí, co jsem popsal. ;)

na příspěvěk reagoval Ratemus, liskam

Ratemus

Ratemus (hodnocení, recenze)

V Nedokončených příbězích se jasně v kapitole O Galadriel a Celebornovi, že bojovala pouze ve válce elfů s elfy proti Faenorovi. Potom je jen zmíněno že se zúčastnila válek s Morgothem, ale jak konkrétně psáno není, v Silmarillionu o tom zmínka není. Prostě jen žila v době válek s Morgothem jelikož v Beleriandu téměř celý život žila u Melian a učila se od ní. Pátý díl se mi celkem líbil, ale když si vezmu že Galadriel má být starší než Gil Galad a Celebrimbor, chce mi smát...jinak jsou teorie že ten elf který buduje Mordor je buď Maeglin nebo Maglor..

na příspěvěk reagoval Ecthelion, Pan.Antonin, liskam

Související novinky

Ian McKellen se chce vrátit do role Gandalfa

Ian McKellen se chce vrátit do role Gandalfa

04.09.2024

Po oznámení toho, že se skrze film opět vrátíme do Středozemě, se na internetu hojně spekulovalo o tom, jakou kapitolu Tolkienových dějin bude snímek adaptovat. Dnes už nemáme tak kusé informace, neb… (více)

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (více)

Reklama

Reklama