Reklama

Reklama

Sabrinina děsivá dobrodružství

(seriál)
  • USA Chilling Adventures of Sabrina
Trailer 1
USA, (2018–2020), 34 h 52 min (Minutáž: 50–64 min)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Kiernan Shipka, Ross Lynch, Lucy Davis, Miranda Otto, Chance Perdomo, Michelle Gomez, Richard Coyle, Jaz Sinclair, Tati Gabrielle, Gavin Leatherwood (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(36)

Napůl člověk a napůl čarodějka Sabrina se pohybuje mezi dvěma světy, svoji pozornost dělí mezi vylomeniny náctileté smrtelnice a kouzelnický rodinný odkaz – Církev noci. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (107)

Anduril odpad!

všechny recenze uživatele

Hmmm, ani nechápem, ako som to vlastne dopozeral. To je jedna z mojich vlastností, aj keď začnem pozerať blbosť, zvyknem ju dotiahnuť do konca, väčšinou. Tak to bolo, aj v prípade Sabriny. Prečo je to vlastne, podľa mňa, odpad? Modlitby k satanovi, rituály, zasvätenia, strata slobodnej vôle, kvôli získaniu moci, kráľovná pekla, falošný boh a chladne nebo, ktoré je nepriateľom človekovi... proste mi z toho všetkého bolo na grc. Všetko otočené na ruby. K tomu sexuálny pod tón, niekedy až priame narážky, pre násť ročných? No paráda. Musí byť potom dosť desivé, počúvať názory na život, generácie mladých, vyrastenej na takýchto blbostiach. Takže, slovíčko "odpad!" to všetko veľmi dobre vystihuje a zhŕňa. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Společně s tímto, Scottem Pilgrimem a Walking Dead je to jasný důkaz toho, že komiksové adaptace zřejmě rád mám, jen mě nezajímají superhrdinové. Na první pohled moc krásně udělaná adaptace, kde se z tradičně karikaturně ztvárněných satanistů stávájí fully fleshed-out lidé se sny a problémy (Addams Family, anyone?). Vizuály zmáknuty na jedničku, jak už jsem u seriálů z produkce Netflixu zvyklý, dokonce odstranili i klasický neduh v podobě toho, že ze seriálů se stávají dlouhé filmy. Zde je sice seasonal story arc přítomný, ale epizody jsou skutečně epizodní a určitou narativní strukturu dodržují. Klasickou televizní Sabrinu mám nakoukanou, byť už jsem stihl většinu zapomenout, ale casting oproti staré verzi je skvělý, i včetně Richarda Coyla, kterého jsem dosud znal z role úplně opačného typu postavy Jeffa Murdocka z Párování. Sabrina obsazená i zahraná na jedničku se všemi pubertálními negativními stránkami a (ne)zdravou dávkou sebevědomí a la "Why must you always insist that the universe grant you special privileges?" (zmínil bych i jednu vynikající scénu z 10. epizody, ale to by byl velký spoiler). Na jednu stranu mi chybí ta nebojácná a kouzlící Sabrina z pilotu, na druhou stranu tropa "zlomit hororem člověka, který je nebojácný a plný sebevědomí" je jedna z mých oblíbených, takže to mě až tak netrápí. Dokonce mě ani netrápilo "girl power" poselství. Co mě však trápilo a trápit bude pořád je nekončící infodump od postav postavám, které by dané informace měly dávno znát. A není to proto, že by to tvůrci nevěděli, o čemž svědčí jasný lampshade hanging v podobě věty: "Thank you for stating the obvious, Hilda." ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

"Praise Satan!" Buffy meets Addams Family meets Harry Potter. The Chilling Adventures of Sabrina je ultimatívna halloweenska pecka s neskutočnou atmosférou starých hororov - desaťhodinová vstupenka do sveta čarodejníc, satanských rituálov, pokrútených stromov, hmly, padajúceho lístia, cintorínov, hlbokých lesov, okultizmu a démonov. Je to krásne temné a farebné, vzhľadom na cieľovku pomerne odvážne, solídne napísané a úplne bravúrne obsadené. A to najhlavnejšie: Bronson Pinchot je späť!!! UPDATE po tretej sérii: podobne ako u Stranger Things cítiť tu silnú únavu materiálom. Tretia séria sa naplno ponára do súčasného trendu seriálov s jedným uceleným príbehom naprieč celou sériou, bohužiaľ dejová línia s cirkusantmi by vystačila maximálne na jednu epizódu. UPDATE po štvrtej sérii: Tá je prekvapivo návratom ku kvalite a oceňujem "seriálovosť" a bazírovanie na koncepte "demon of the week". Len prvá a posledná epizóda sú poslabšie. Pravdaže nejde o žiadne kino, stále je to komorné a chýba tomu budget i viac času na pilovanie scenáru (niektoré zvraty sú slušne povedané "lenivé"), ale ako groteskná (najlepšie to vystihuje slovo "macabre") televízna zábava je to skvelé. S1: 9/10, S2:8/10, S3: 6/10.S4: 8/10 ()

Sharpooter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál jsem si určitě užil. První dvě série mají takový jemný nádech tajemna a jsou nejlepší. Tyto první série se zabývají jednoduchými zápletkami a mají dobře napsaný konec. Také mají jednoduše vysvětlený svět, který je následně v třetí a čtvrté sérii okořeněn více a více informacemi a já osobně v seriálovém vesmíru měl celkem bordel. Jelikož následně k nebi a peklu scénáristi přidaly smyšlené bohy, nebo řeckou mytologii, což moc nedává smysl, ale dobře. Měl jsem pocit, že scénáristi měly dobře promyšlený scénář, ale když přišlo na udělání třetí řady, tak trochu brain off. Co mi trochu vadí je, že seriál nebude mít pátou řadu a je ukončen, jak je ukončen. Sabrinina děsivá dobrodružství budou pokračovat v komiksu, který doufám, vyjde i u nás v Česku. Teoreticky když si nebudete chtít komiks přečíst tak nezoufejte, jelikož konec čtvrté řady se dá považovat za úplný konec. I přesto je seriál super a já doporučuji zkouknout – 8/10. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Původní Sabrinu jsem měl moc rád. Ze zajímavosti jsem si pustil pár dílů této verze a bohužel mě to nijak nezaujalo. Je to snaha napodobit původní seriál, ale opravdu hororovým vážným stylem. Možná, kdybych neznal původní seriál, tak bych hodnotil jinak, ale takhle mi to prostě nejde vůbec překousnout. ()

Galerie (400)

Zajímavosti (25)

  • Putnamovi a Hawthornovi (původně Hathornovi) byli skutečnými rodinami puritánů, jejichž členové se v různých rolích objevili v Salemském čarodějnickém procesu. Obě jména také použil Arthur Miller ve svém dramatu Zkouška ohněm (1996), v němž se prostřednictvím Salemského čarodějnického procesu snažil poukázat na vlnu mccarthismu, která na počátku 50. let 20. století zmítala Spojenými státy. (oli009)
  • Poté, co Netflix ohlásil, že čtvrtou sérií seriál skončí, fanoušci sepsali petici, v níž žádali HBO MAX, aby seriál zachránil a natočil pátou řadu. V březnu 2021 měla petice přes 350 tisíc podpisů. (oli009)
  • Kiernan Shipka měla dlouhé hnědé vlasy, když se poprvé dostavila na konkurz pro Sabrinu. Byla požádána, jestli by si pro příště nemohla nechat své vlasy zkrátit a obarvit na blond. Poté, co tak učinila, získala vysněnou roli. Oproti tomu Ross Lynch, ten si měl své blond vlasy přebarvit na hnědo. Podle producentů by se jeho barva jinak tloukla s barvou jeho herecké kolegyně. (Kacitr)

Reklama

Reklama