Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto silném příběhu, natočeném podle skutečné události, absolvent harvardské univerzity Bryan Stevenson svede právní boj o osvobození neprávem odsouzeného. (Magic Box)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (100)

papadoce 

všechny recenze uživatele

Príde mi to strašne slabé. Popravde, ak ste videli Čas zabíjať, v tom prípade vás tento film nedojme nech je akýkoľvek skutočný jeho príbeh. A nejde iba o to, že sa tu neakční. Je to proste podľa mňa hodne málo zdramatizované, takmer nevygradované a celé pátranie je zhrnuté do prečítal si spis a videl že. Emócie sú hrané maximálne neuveriteľne (s výnimkou Jamieho hnevu pri návrate do cely smrti) a prakticky jediný moment, ktorý zahýbe citom diváka (mojim) je v záverečných titulkoch, kedy zaznejú nejaké ozaj znepokojujúce fuckty. Jordan aj Larson hrajú nepresvedčivo, v prípade Jordana slovo hraje, silno preceňuje jeho účinkovanie v tejto dráme. Na druhú stranu, pán Líška zahral svoju rolu v štandarde na aký sme zvyknutí. Ako celok mi to prišlo celé natočené hodne účelovo a bez citu pre gradovanie emócií, pričom téma samotná túto možnosť rozhodne poskytovala. Neviem okolo toho asi viacej kecať. Ľudsky je mi ľúto, že vôbec môže dôjsť k nespravodlivému odsúdeniu, rovnako tak by sme mohli polemizovať nad tým, že keby si všetci ľudia vážili ľudsky život a to akýkoľvek, tak by sa nevraždilo, neznásilňovalo, nemlátilo a nesúdilo. Bohužiaľ nežijeme v dokonalom svete, žijeme vo svete ľudí a tí vedia byť od podstaty hrozne krutí a zlí. A zlých musí zákon trestať. A znova bohužiaľ, to môže spôsobovať práve takéto zneužívanie moci najmä tam, kde to nie je pod dostatočnou nezávislou kontrolou. Tento film ale nehovorí o justičných omyloch. Tento film hovorí striktne o vedomom zneužívaní moci na základe rasovej neznášanlivosti až nenávisti. Je to neakceptovateľné, odsúdenia hodné a radikálne to odmietam, no ako film mi to prišlo proste nemastné neslané. Creed, Electro aj Kapitánka majú svoje lepšie opodstatnenie v iných žánroch. Toto ma nezaujalo. ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekné súdne drama s vynikajúcim Machaelom a Foxxom. Ja takéto príbehy o nespravodlivosti môžem, tuto mi však niečo chýbalo. Nemalo to ten správny emočný "drive" ako by som si predstavoval a miestami mi to prišlo dosť naťahované. Na druhú stranu to pekne predstavilo maximálnu nespravodlivosť a najhoršie je, že sa to skutočne odohralo. To tomu dodáva zimomriavky. Za mňa za 4*. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Obhájce nevinných své poslání v součtu splňuje a velmi intenzivně obhajuje své nadčasové etické myšlenky. Po jeho zhlédnutí budete s velkou pravděpodobností dost nahněvaní na nespravedlnost, jaké se na obžalovaném Walterovi dopustilo, a snad i pocítíte obdiv ke skutečným lidským předobrazům, které příběh inspirovaly. Jenže jako formální skládačka plná vzletně důležitých motivů snímek nijak nevyniká a podává dost zjednodušující výpověď, která se i velmi explicitně veze na odkazu slavného předchůdce z roku 1962, přičemž své poselství nijak nekazí, ale zároveň mu ani nedodává žádné přidané hodnoty či příběhové invence. 65% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Antirasistické soudní drama natočené přesně podle příručky, ve kterém černý právník obhajuje černého vraha, kterého chce bílá jižanská justice posadit na elektrické křeslo. Problém je, že podobných filmů rozdělujících na zlé bělochy a chudáky černochy je zkrátka moc a musí to být vyloženě pecka, aby vzbudily výraznou pozornost.. A Just Mercy žádná bomba není. Nemůžu říct, že by to bylo vyloženě špatné. I když se to občas táhlo, tak odhalování pravdy bylo místy zábavné a sekvence ze soudní síně dokázaly vzbudit i nějakou emoci, ale celkově jsem zůstával vůči dění spíš chladný. Průměr a to i přesto, že je to jedna z těch lepších agitek. 50% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Jako jediný mínus, který věřím, že bude určitou část publika štvát, vidím velmi pomalé tempo a poměrně okaté poukazování na rasismus v průběhu celých dvou hodin. Sbírání důkazů a rozplétání případu je víceméně opravdu jen dvouhodinová konverzačka bez jakékoli akce, napětí či spádu a téma rasismu je hlavním motivem celého snímku, takže hádám žádné překvápko. Kdo ale má tyhle soudní dramata rád, tu čtvrtou hvězdu si podobně jako já může přihodit a dostane celkem silný a emocionálně slušný zážitek umocněný sympatickým výkonem Michaela B. Jordana. Soudní subžánr má určitě lepší kousky a i mě zde chyběl větší drajv, ale i tak převažuje mírná spokojenost. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (3)

  • Film vychází ze stejnojmenné knihy „Just Mercy“ od Bryana Stevensona. (SONY_)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v amerických štátoch Alabama a Georgia. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2019 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Související novinky

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

Michael B. Jordan v biblickém velkofilmu

26.03.2019

Herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther) bude produkovat a zároveň ztvární hlavní roli v biblickém velkofilmu Methuselah od studia Warner Bros. Příběh vypráví o muži, který se dožil 969 let,… (více)

Reklama

Reklama