Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Ano uznávám, je to jednoduchý příběh, respektive ono se tam vlastně nic extra neděje, děj jen tak pomalu plyne, mladí "hejskové" objíždějí jeden blok za druhým a snaží se upoutat pozornost děvčat, jenže American Graffiti má jednu úžasnou věc. Atmosféru! Celý ten audiovizuální "feeling" šedesátých let je doveden k naprosté dokonalosti. Nádherné koráby silnic, které už dnes můžeme vidět leda na srazu veteránů, či na Kubě(zde ovšem už vyspravené součástkami z československých Zetorů), pohodová a nezávisle uvolněná hudba, pouštěná moderátorem pirátského rádia, móda a klasické americké "snack bary" se servírkami na kolečkových bruslích a v neposlední řadě obsazení hlavních rolí(mladičký Ron Howard, či ve vedlejší roli tehdy ještě téměř neznámý Harrison Ford). Všechny tyhle atributy dělají z druhého celovečerního filmu George Lucase srdeční záležitost. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Teda Georgi, ty se toho nebojíš. Americké graffity jsou filmem v úplně jiné smyslu tohoto slova než pozdější slavné Hvězdné války a upřímně mohu říct, Lucas uměl (a já doufám stále umí) točit film. Tady trefil skoro vše, co mohl. Retro 60. léta do posledního detailu a jedna dlouhá noc několika kamarádů. Rozhodování o budoucnosti se tu potkává s pochopením vlastních citů a uznání vlastní smrtelnosti/porazitelnosti. Příjemný 110 minut bez slabšího místa, které odsýpají i přes nikterak extra nabitý děj. Graffity jsou mimo jiné také jukebox největších hitů 60. let a se správnou náladou jsou trefa do černého. PS: Robert Zemeckis se při natáčení Návratů do budoucnosti minimálně maličko inspiroval:) ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Luxusní filmový zážitek. Tenhle film těží z bezstarostnosti života, z mládí, které se potřebuje také trochu vydovádět. A tohle přesně film Americké graffiti nabízí. Celý děj se odehrává během jediné noci v jednom menším americkém městečku, kdy se znudění mladí lidé bezcílně potulují v autech a jen tak si užívají života a mládí. A dokonale to funguje. A vůbec nevadí, že film nemá žádnou větší zápletku a je jen jakousi generační výpovědí. Tohle je totiž tak úžasný filmový zážitek, že vynechání jakéhokoliv většího konfliktu či zápletky mi vůbec nevadí. Dá se říci, že film je prostě velmi jednoduchý a může si ho užít každý. Já jsem si ho perfektně užil. A během filmu jsem vůbec nezkoumal, kdo hraje tu a tu postavu, jestli tam hraje někdo, kdo se poté proslavil. Já jsem si prostě připadal, jako bych sledoval reálné počínání reálných lidí, a nikoliv herce, kteří jen hrají podle nějakého scénáře. Prostě mi to připadalo jako realita. Tak perfektně byl tento film udělaný. Prostě vidět tuhle záležitost je zážitek na hodně dlouho dobu a George Lucas mi připravil opravdu excelentní filmový zážitek na nedělní odpoledne. Takže je to za pět hvězdiček. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na to, abych si Lucasův film vychutnal, muselo by mi být o pár let míň anebo, jak o tom svědčí příklad mého oblíbeného uživatele nascendiho, o pár let víc. Je to film o amerických teenagerech pro americké teenagery. Žádná citlivá sonda do jejich života se nekoná, realisticky zhodnoceno, má Americké graffiti v tamní kinematografii stejnou pozici jako série filmů se Sagvanem Tofim a Lukášem Vaculíkem pro česko(slovenskou) mládež. Bouráky, bezcílné poflakování, první milostné zkušenosti, klukovské soupeření, zkrátka obvyklá nabídka pro danou věkovou kategorii. Větší hloubku než náš, řekněme, Vítr v kapse tenhle kousek ze zámoří opravdu nemá. Pokud dávám 3*, je to jen díky příjemnému soundtracku, který stojí na docela slavných flácích, z nichž některé se dají považovat za součást zlatého fondu pop-music. Celkový dojem: 60 %. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Ach, to mládí. Jak nám krásně ubíhá před očima. Nádherný (ne)příběh zasazený do 60. let je esence doby, potažmo celé generace. Nemusí se jednat o nějaké velké drama s prvoplánovými scénami rvoucí za srdce, stačí jen vsadit na mírně naivní a naturalistické pojetí, protože ukazuje hrdiny v naprosto přirozených a nám blízkých situacích. Žádná hlubokomyslná sonda do duší teenagerů, jen pohodová a vtipná retrozábava, která pro milovníky starého rock'n'rollu může přímo apelovat na kult. Okouzluje nás a připomíná nám krásné časy našeho mládí, kdy jsme žili stejným ležerním způsobem života a svým "prozevlováním" a typizací hrdinů se hrdě trefuje do skoro každého charakteru. Stojí na pokraji dospělosti a tohle je jejich poslední noc. Noc, za kterou se taky může všechno změnit. V závěru ještě dodává nostalgickou a myšlenkově hodnotnou tečku a vám bude ten film připadat božský. Jistě, někdo to může rychle shodit, že je to film o ničem, ale pro mě, jako pro člověka, který se v podobné etapě života nachází, má tato jízda maximálně pozitivní náboj se vším, co k tomu patří. That's the way I like it. O to víc mě mrzí, že po tomto filmu už Lucas popustil a podobně laděný snímek už ani nehodlá natočit. Mnohdy se dá totiž v menším prostoru a s menší kamerou vykouzlit více, než co by se vešlo do všech galaxií... ()

Galerie (130)

Zajímavosti (29)

  • Scéna po skončení závodu, kdy John mluví s Terrym, byla od Paula Le Mata a Charlese Martina Smithe čistou improvizací. Dialog se totiž původně měl natáčet ve zcela jiný den. (novoten)
  • George Lucas kvůli tomuto filmu odmítl režii muzikálu Vlasy. (Karlos80)
  • Po úspěchu snímku Bezstarostná jízda se studio Universal rozhodlo nechat mladé tvůrce natočit "polonezávislé snímky" s nízkým rozpočtem a tím pádem i snadným výdělkem. Plán byl na pět levných filmů (rozpočet nepřesahoval milion dolarů), do kterých nebudou moct producenti nijak zasahovat. Kromě Amerického graffiti tak vznikly ještě Návrat domů (1971), The Last Movie (1971), Taking Off (1971) a Silent Running (1972). (novoten)

Reklama

Reklama