Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Retro pohádka přesně podle mýho gusta..... prostě takový příběh nepříběh, který je jakousi feel-good coming-of-age drobnokresbou, odehrávající se za jedné letní noci, a rámující půvab, naivitu a radosti i strasti mládí, ale i náturu a vzpomínky jedné generace. Nejzajímavějším prvkem je zde však hudba znějící z široké palety míst [rádia, auta, ulice, jukeboxy, apod.], která je výhradně diegetická, a která hraje prakticky nonstop takřka po celou dobu stopáže. O to větší je škoda, že se George Lucas nadobro upsal Hvězdným válkám a už nikdy nic podobnýho nenatočil, protože jeho impakt na nezávislé scéně amerického filmu je díky tomuto dílku prostě nesmazatelný.... Soundtrack boží! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového mohl zrežírovat George Lucas. Jeho jméno je již natolik spjato se sci-fi/fantasy, že je proti mysli si představit, jak Lucas natáčí komediální drama o poslední noci středoškolských frajerů ze 60. let. Nicméně nakolik mě tenhle film překvapil, natolik jsem si ho i užil. Tak nečekaně příjemný a zároveň kvalitní zážitek mi nebyl Českou televizí už značně dlouho dopřán. 8/10 ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Oddychový film bez špeciálnych efektov okamžite nadchne divákov. Nerieši extra závažné témy, ale ponúka výpoveď svojej doby a dôveryhodne predostiera charaktery jednotlivých osôb. Vo filme mohol každý nájsť sám seba, svoju mladosť a práve preto sa stal kultovým. Pôvodný prvý zostrih filmu mal až 210 minút, súčasných 110 minút však plne stačí na to, aby ste si retro film dokonale vychutnali. Prenesiete sa s ním do obdobia, kedy v hitparádach kraľovali spevák Bobby Darin, či priekopník rock'n'rollu Buddy Holly. Americké graffity dodnes ostávajú po réžijnej stránke najlepším filmom Georga Lucasa. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Horečkou sobotní noci a The Last Picture Show, ale není to ani dost hejskovské a povrchní, ani dost hlubokomyslné, nostalgické a příběhové, jen to tak nevýbojně přešlapuje uprostřed všeho jako samotní ti kluci a holky, nakročené do více stran, aniž by se to někam vydalo, zatímco kolem pádí dějinný čas a unáší všechno do mnohým osudových šedesátých a dál. Pečlivě zrežírovaná a nasnímaná náladovka se silnou atmosférou, ale bez výraznější chuti ve středních a spodních tónech. Ty však zní všude kolem, v kontextu, který si lze kdykoli dosadit. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mě jako Nefanouška Hvězdných válek je velká škoda, že George Lucas se vydal později už pouze tímto směrem, protože jak vidno, tak by mu " slušelo " i jiné téma! Velice " pohodový výlet " mezi mladé američany v 70 -ých letech a jako přídavek Ron Howard a mladičký Harrison Ford. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (29)

  • Scéna po skončení závodu, kdy John mluví s Terrym, byla od Paula Le Mata a Charlese Martina Smithe čistou improvizací. Dialog se totiž původně měl natáčet ve zcela jiný den. (novoten)
  • Produkce sehnala na 300 aut z doby před rokem 1962. (Karlos80)
  • V roce 2007 označil Americký filmový institut snímek jako 62. nejlepší film v historii. (novoten)

Reklama

Reklama