Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Teda Georgi, ty se toho nebojíš. Americké graffity jsou filmem v úplně jiné smyslu tohoto slova než pozdější slavné Hvězdné války a upřímně mohu říct, Lucas uměl (a já doufám stále umí) točit film. Tady trefil skoro vše, co mohl. Retro 60. léta do posledního detailu a jedna dlouhá noc několika kamarádů. Rozhodování o budoucnosti se tu potkává s pochopením vlastních citů a uznání vlastní smrtelnosti/porazitelnosti. Příjemný 110 minut bez slabšího místa, které odsýpají i přes nikterak extra nabitý děj. Graffity jsou mimo jiné také jukebox největších hitů 60. let a se správnou náladou jsou trefa do černého. PS: Robert Zemeckis se při natáčení Návratů do budoucnosti minimálně maličko inspiroval:) ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Protiargument pro všechny okamžiky, ve kterých si postesknu, že George Lucas mohl být dobrý režisér "normálních" filmů. Nemohl. Americké graffiti je zoufale nudná sonda do života puberťáků v americkém maloměstě někdy na začátku 50tých let. Měl jsem co dělat, abych tu nudu přežil do konce (a to mám rád filmy všeobecně považované za "nudné onanie"), na plátně se bezcílné toulaly desítky postav, jejichž osudy mi byly naprosto ukradené, ručičky hodinek se plazily jako zdrogovaní šneci ... Never more. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Film, kterej chytne za (doplň dle libosti) už od první minuty a nepustí až do konce, parádní oslava mládí a všeho toho balastu co sebou nese a pak odnese. Ironií je, že to natočil člověk, kerej pak zbytek života věnoval jen točení stár wors a funny fact je, že k natočení tohodle ho vlastně postrčil Kopola. Nebejt toho, tak by možná Lukas ani todle nenatočil. Amerikan Grafíti to je one time life time job, film, kerej natočíš jen jednou za život, to je taky fakt. Ať to beru jak to beru, vychází mi z toho, že by Lukas stejně podobnej film už nebyl schopnej natočit, i kdyby chtěl. Je to generační výpověď. Co mě ale na tom filmu nejvíc fascinuje nejsou všechny ty silly teen dreams, kerý vodnese tájm, ale ty bjůtifl kalrs (of pikčr). Koukal sem, kdo dělal kameru a byli to nějací dva naprosto neznámí týpci, kerý pak už nic netočili, to mi příde naprosto strendž. V žádnym jinym filmu natočenym v 70. letech sem neviděl takhle sytý, jasný a krásný barvy jako hír. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Celý čas som rozmýšľal, či je to film o končiacich stredoškolákoch, alebo o ich autách. Potom mi došlo, že mladík v aute je vlastne jeden organizmus. Auto bez vodiča je nič a frajer bez bouráku v Amerike detto. A keď máte v aute babenku, tak ste úplne kompletný. K tomu posedenia v dineroch, tance v telocvični a dobové songy. Skúste Since I dont have you v jej originálnej verzii. Film si len tak plynie, ale nie odnikiaľ nikam, ale od večera do rána, a potom možno ešte na univerzitu a do Vietnamu. Ale to už tu nenájdete, to si musíte sami v hlave doplniť a pozrieť sa tak na Americké graffiti ako na film, ktorý rozpráva o začiatku 60. rokov aj z pohľadu toho, čo o nich vieme dnes a čo už v dobe natáčania vedel o nich George Lucas. Možno vám už budú pripadať ako príbeh z inej, časovo vzdialenej, preďalekej galaxie. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pohodovej film s výtečným soundtrackem a s mladým Howardem, Dreyfussem a Fordem. Ta atmosféra tý jedný noci, kdy se toho moc neřeší a jenom se tak jezdí z místa na místo je přesná, nic se tu moc neřeší a ta pohodovost a občasný hlášky mě fakt dostali. Výbornej film na odreagování nebo zvednutí nálady. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (29)

  • Natáčanie filmu prebiehalo prevažne v noci. (tommy187)
  • V době natáčení se Harrison Ford živil jako truhlář. Jednoho dne mu ale zavolali z kanceláře režiséra George Lucase. Byla to zakázka na výrobu skříně. Když Ford dorazil na místo, Lucas řekl, že si ho pamatuje z nějakého filmu. Divil se, že se herec živí truhlařinou, a nabídl mu malou roli ve filmu. [Zdroj: prochlapy.cz] (Duoscop)
  • Scéna po skončení závodu, kdy John mluví s Terrym, byla od Paula Le Mata a Charlese Martina Smithe čistou improvizací. Dialog se totiž původně měl natáčet ve zcela jiný den. (novoten)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno