Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film který dovede navodit totální letní atmosféru pohody. Všichni tam jen jezdí kárama po městě a dělaj kraviny, chlastaj, balej holky, nebo závoděj. Hraje k tomu jedna oldies pecka, za druhou, ale i přes tyto pohodové atributy jsem z toho na konci cítil docela smutek. Hlavně díky loučící scéně a pak titulkům "co se stalo poté." ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Protiargument pro všechny okamžiky, ve kterých si postesknu, že George Lucas mohl být dobrý režisér "normálních" filmů. Nemohl. Americké graffiti je zoufale nudná sonda do života puberťáků v americkém maloměstě někdy na začátku 50tých let. Měl jsem co dělat, abych tu nudu přežil do konce (a to mám rád filmy všeobecně považované za "nudné onanie"), na plátně se bezcílné toulaly desítky postav, jejichž osudy mi byly naprosto ukradené, ručičky hodinek se plazily jako zdrogovaní šneci ... Never more. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Mladosť, sranda, hormóny, autá, život pred sebou. Roztomilý pohľad do americkej mladosti 70-tych rokov. Skoro celý film sa zopár chalanov a dievčat preváža v autách po malom meste. Nostalgicky naivné, kultivované, príjemné. A historicky hodnotné. V koľkých filmoch môžme vidieť v jednej z hlavných rolí dnes veľkého režiséra Rona Howarda, alebo v roli frajerského rednecka mladé ucho Harrisona Forda? ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového mohl zrežírovat George Lucas. Jeho jméno je již natolik spjato se sci-fi/fantasy, že je proti mysli si představit, jak Lucas natáčí komediální drama o poslední noci středoškolských frajerů ze 60. let. Nicméně nakolik mě tenhle film překvapil, natolik jsem si ho i užil. Tak nečekaně příjemný a zároveň kvalitní zážitek mi nebyl Českou televizí už značně dlouho dopřán. 8/10 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění : Oscar - nominace: vedlejší herečka ( C. Clark ), režie, střih, film, původní scénář. .....Zlatý glóbus - film ( muzikál/komedie ), nejnadějnější herecký nováček ( P. Le Mat ). .....National Society of Film Critics Awards - scénář. .....New York Film Critics Circle Awards - scénář. Scénář : George Lucas, Willard Huyck a Gloria Katz. Kamera : Jan D'Alquen a Ron Eveslage. Americký filmový institut určil tento film 62. nejlepším filmem všech dob. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (29)

  • Scénáristické duo Willard Huyck a Gloria Katz chtělo do závěru filmu přidat text, který by osvětloval pozdější osudy ženských hrdinek, ale Lucas to odmítl s tím, že by se tak konec zbytečně protáhnul. (novoten)
  • Ve filmu jsou použity tři Chevrolety 1955. První je vidět při záběrech zvenku, druhý při záběrech zevnitř a třetí se použil při natáčení závěru závodu. (novoten)
  • Pre neustále znejúci rokenrol v snímke jestvovali dva záznamy. Prvý, ústredný, bez ozveny, majúci top kvalitu, bol využitý pre chvíle, kedy mala byť hudba dominantnou zložkou pre záber. Druhý, ktorý len skôr dotváral atmosféru, pochádzal z obyčajnej magnetofónovej pásky skladajúci sa z rôznych melódií. (Biopler)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno