Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Milan Ondrík je jedním z mých nejoblíbenějších herců, výborný vždy, ať v roli dramatické, či komediální, na divadle perfektní. Tato role mu seděla přesně, nevybavuji si, kdo jiný by se hodil lépe. Velmi dobrá volba. Téma zajímavé, příběh atraktivní, před minulostí neutečeš, čili si říkám, že to nemusela být až taková zívačka. Lepší tři. Na telku vydařené. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dopad válečných konfliktů na psychiku vojáka? Ale kdeže! Tentokrát ne. Nepřišlo mi, že by si navrátivší z francouzské cizinecké legie nevěděl rady s emocemi, spíš jej tíží, proč vůbec v 16 letech opustil domovinu a vydal se vstříc armádnímu životu. Brzy se to dozví i komunální politik Pavel Kříž, jehož dcera se do naší „gumy“ zamiluje. A to on nevidí rád. Zatímco slovenský herec Milan Ondrík je sympaticky rozporuplný samorost (se zálesáckými metodami – viz nastřelení náušnic), scenárista Marek Epstein se úplně nevytáhl. Může za to hlavně fakt, že předložil spoustu témat, ale minimum jich dovedl do uspokojivého finále. Řeší sociální otázky, dopad války na psychiku, domácí násilí, téma odpuštění. Zatímco Ondrík mile překvapil, na herectví panenské Marie Poulové jsem si musel docela dlouho zvykat. Dvě až tři hvězdy!! U Hřebejka bych ale čekal, že se nebudu muset rozhodovat.. ()

Reklama

alldo.raine 

všechny recenze uživatele

Co to jako je? ASi nedosahuji kvalit diváka pana režiséra Hřebejka a scénaristy Epštajna. Co ti za tímto viděli, tak to opravdu netuším. Ať dají příště spoiler echo, že to na konci celý úplně domrdají a vyjde z toho nic neříkající snaha o dramatické dílo. Dával jsem si dohromady všechny možné pointy. Jen mě vlastně nenapadlo, že to žádnou mít nebude. Doporučuji si raději pustit Big Bena na TV Barrandov, ten má alespoň scenérie. ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Veterán by potřeboval o 15 minut delší stopáž nebo vypustit některé "workout" sekvence, které příběh nikam neposouvají. Spousta věcí totiž zůstala nedotažená, nedořečená a nedokreslená (některé záměrně). Jediná plnohodnotná postava je ta hlavní. Ty ostatní nedostanou potřebný prostor a jejich charakter lze shrnout do pár slov. Třeba jeho dívka - má to být inteligentní studentka, panna bez životních zkušeností - opak hlavní postavy - ale její "šprstká" nátura nikdy plně nedostává prostor, zůstává nevýrazná a jako kontrast k vojákovi nefunguje zcela ideálně. Problematické je i finále, kterému chybí silnější emoce a gradace. Ale i přes tyto výhrady ke scénáři je Veterán solidní počin, s výraznou hlavní postavou, pěknými lokacemi, kamerou, pár nosnými myšlenkami a možností věci si domyslet. Hodnotím tak vysoko nejspíš proto, že je to po dlouhé době, kdy mě český film zaujal a nekroutil jsem u něj po celou dobu nechápavě hlavou. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JE TO GUMA…“ /// Na TV film slušný tvůrčí duo Hřebejk – Epstein a chválím nevočuměnej casting, Veterán Martin ukazuje, že 20 let v cizinecký legii nepřežije žádnej sráč. Je tedy zpátky a musí normálně žít. Vzhledem k tomu, že netrpí žádnou úchylkou či syndromem, má k němu člověk kladnej vztah. Teda – jediná úchylka je ujetost na kafi a na fyzičce. Většinu času se to nese v lehce optimistickým duchu, takže čekáte, co že to vlastně rozčísne, aby to nějak vyvrcholilo. Vrchol není nic moc, takže je to spíš takovej příběh ze života s celkem sympatickým „veteránem“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám strach, protože mě chrání. 2.) Furt slyším písek (a nedělám v pískovcovým lomu). 3.) Chystám se domů… /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Byt sestry Martina Illése se nachází na Pellicově ulici v Brně. Prostor na kavárnu si dojednává o pár metrů dál na ulici Pekařská, dvůr do kterého vstoupí a kavárna, kterou v něm vybuduje, se nachází na ulici Cejl v prostorách bývalé věznice. (klukluka)
  • Martin Illés (Milan Ondrík) prodává do autobazaru svoje SUV zn. NISSAN. Člověk z autobazaru umístí za čelní sklo dokument, podle něhož byl vůz v ceně 90 000 Kč vyroben v roce natáčení filmu (2019). (klukluka)
  • Film se odehrává v Brně, postava představovaná Pavlem Křížem se zamýšlí nad tím, jestli by měl z pozice zástupce starosty (Brno ve skutečnosti řídí primátor a jeho náměstci) povolit výstavbu mešity. Ta stojí ve Vídeňské ulici už od roku 1998. (klukluka)

Reklama

Reklama