Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 4

Recenze (129)

mira007 

všechny recenze uživatele

Životopisný film natáčený i u nás o Roaldu Amundsenovi, který dobyl Jižní pól. Technicky solidní, relativně výpravné a v mnoha věcech poučné zvláště při přípravách na ten historický počin a taky musím vyjádřit národní hrdost nad kostýmy paní Hořejší, o které režisér Sandberg vyloženě básnil, jenže ten film je zároveň dost nudný a neubráním se srovnání s britským seriálem z prehistorie osmdesátých let Nejvzdálenější místo na Zemi, který dobývání jižního pólu pojal jako rovnocenný souboj Amundsena a Scotta a tam se podařilo z toho udělat napínavé "sportovní" klání. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Ušmudlaný 4*, čtvrtá za to, že mě to nenudilo. Průměrné životopisné drama. Nedostatek napínavosti (kterou by vzhledem k tématu člověk čekal) vyvažují úchvatné scenérie. Za největší průšvih ale považuju postavu Amundsena. Proč ho hraje Hagen, který mu není moc podobný a musí mít masku a paruku (mimochodem tak ohavnou paruku jsem ve filmu už dlouho nevidě, technologie už snad trochu pokročila a paruky by nemusely vypadat jako koudel)? Tohle podle mě film zabilo. Hlavní postava bez jakékoli bličejvé mimiky? Nikomu to nepřišlo divný, když to točili? Je možný, že v Norsku prostě není herec Amundsenovi podobný, tak ať radši vypadá jinak, ale ne jako po ochrnutí všech obličejových nervů. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Amundsen, príbeh o polárnom objaviteľovi, o jeho živote, o jeho úspechoch a útrapách. Všetko super, všetko pekné, len veľmi nudne podané. Dlhé dialógové pasáže, hudba pre uspávača hadov a rozoberanie, či to je sebestredný zmrd alebo nie. Na druhej strane, keď sú zábery z tých ľadových pláni, je zima aj vám. Amundsen má preto veľmi silný dej a príbeh, ktorý by Hollywood rozcupoval a spravil z toho dvojhodinovú nervy drásajúcu drámu, niečo ako Everest. Pieskový kopec to len rutinérsky natočil, rozvláčil to na dve hodiny a diváka trochu unudil. Venovať sa jeho osobnosti skr celý film je zbytočné, keďže už od začiatku je jasné, ako rozmýšľa a čím sa riadi. Nie je to zlý film, len to chytil rutinér, čo z toho nevytrieskal maximum. Informačne ale veľmi bohatý. Mierne nadhodnotené 3 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezky výpravné, s badatelským duchem, kvalitním CGI i mejkapem a pozoruhodným hereckým výkonem Pål Sverre Hagena. Trochu to ale vázne ve vykreslení složité Amundsenovy povahy. Především skrze postavu Katherine Waterston, která nás spolu s Amundsenovym bratrem provází jeho příběhem. Jakoby byla do scénáře našroubovaná coby nevyhnutelný ženský element, pouze pro obhajobu jeho dobrých lidských vlastností. Přitom ale o jejím vztahu k Amundsenovi toho film řekne minimum a spíše líčí jeho vztah k jiné ženě. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Aneb letem světem s Amundsenem. Roaldovy objevitelské výpravy připomene snímek veskrze telegraficky, zřejmá je především snaha proniknout do jeho tvrdošíjného, umanutého nitra a osvětlit, proč pro svou sobeckou touhu být první a uznávaný "netakticky" obětoval všechny prostředky i vztahy s ostatními – včetně svého bratra. Což se nedaří, jelikož (až podivuhodně) vůbec žádné emoce nevzbuzuje. Tedy kromě mistrně zprostředkované nudy při (neúspěšném) 3letém driftování na v ledu zamrzlé lodi směr severní pól – jež se natolik přenesla dál do celé, patosem již přesycené, závěrečné třetiny, že jsem musel vynaložit veškerou svou sílu neusnout (a ubrat hvězdičku pod průměr). ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v Norsku, na Islandu a v České republice, konkrétně v Praze (palác Žofín, Rudolfinum, býv. Palác Cukrovarníků – Senovážné nám., náplavka – Výtoň), Průhonický zámek, Slaný (zámeček). V ČR se film natáčel 22 dní. (Cheeter)
  • Espen Sandberg prohlásil, že Jiří Mach (norský král) byl pro tuto roli první volba i proto, že se králi skutečně fyzicky podobal. (Duoscop)

Reklama

Reklama