Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (129)

Trilobitter 

všechny recenze uživatele

Amundsen je ukázka promarněné příležitosti na film o jednom z nejzajímavějších lidí konce minulého tisíciletí. Před kulisami silných příběhů o dobytí severního a jižního pólu se totiž odehrává jen nekonečná nuda, srovnatelná nejspíš s tím, co zažívá posádka driftující 5 let s arktickým ledovcem. Dvouhodinovka nabitá lacinými efekty je tak ve výsledku mnohem nudnější, než takřka sedmihodinový televizní seriál Nejvzdálenější místo na Zemi ( https://www.csfd.cz/film/84707-nejvzdalenejsi-misto-na-zemi/komentare/ ) z 80. let, který je navíc postavený na faktech, ne polofikci. Filmu se na jednu stranu nedá upřít odvaha, protože pokus o snesení Nory takřka zbožňovaného Amundsena na pevnou půdu může v zemi tisíce fjordů skončit občanskou válkou. Ale je to odvaha nerozhodná, tápavá a ustrašená. S takovou by Amundsen moc daleko nedošel. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Silný životopis, ktorému škodí réžijná suchopárnosť (podobne ako u staršieho Sandbergovho projektu KON-TIKI) a prospieva už tradičná severská ochota k objektivite. Namiesto glorifikácie legendy, ktorá by sa pri protagonistovi s takou vôľou a zásluhami dala očakávať, tu máme relatívne dosť kritické zobrazenie slávneho polárnika, ktorý v ceste za svojim snom neváhal obetovať všetko (a všetkých), vrátane seba. A uspel - v jednom aj druhom... ()

Reklama

Folky 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezáživný film. Emoce nefungují, napětí je v jedné scéně a tempo dost rozvláčné. V první polovině to bylo sledovatelné, ale v druhé polovině jsem umíral nudou. Nemluvě o tom, že veškeré dramatické proslovy mají být silné díky krátkému odmlčení mezi slovy. Tohle opravdu nefunguje. Slabé tři hvězdičky. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Amundsen nabízí spoustu společných znaků s předchozím tématicky podobným Sandbergovým kouskem - Kon Tiki.Nejen,že jde o dílo stejného režiséra,kde hraje hlavní roli stejný herec,ale zároveň jde o příběh člověka,který svému cíli podřídil úplně všechno a rozhodně by nevyhrál miss sympatie.Bohužel pro diváka ovšem Amundsen ani zdaleka nenabízí tak poutavou podívanou jako jeho starší bratříček.Přitom Amundsenovo "dobrodružství" bylo minimálně stejně poutavé a rozhodně by si zasloužilo i podobný film,který diváka strhne.Po technické stránce sice nejnovějšímu Sandbergovu kousku není moc co vytknout,ale bohužel mu ubližuje skákání v čase a fakt,že některé důležité momenty jsou pouze naznačeny a jsou upozaděny na úkor rozhovorů Amundsenova bratra s jeho snoubenkou a tím je tak rozbíjeno už tak pomalé tempo...60% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na důkladné poznání Amundsenovy osoby/osobnosti je tenhle životopisný film samozřejmě nedostačující, protože povrchní, zkratkovitý, dost možná i tendenční a dost určitě divákem manipulující (ostatně jako asi úplně každý historický film). Ale na zběžné seznámení se s tímhle rozporuplným chlapem je dostačující víc než dost a nakolik jsem si ověřoval na netu, tak základní fakta by měla sedět, scénáristi nic výrazně "nevylepšili". Jen ten kýčovitý, stádu průměrných diváků poplatný závěr s Aurorou Borealis, si mohli tvůrci odpustit. A taky bych uvítal mnohem víc scén z Amundsenových výprav (ale to by samozřejmě chtělo výrazně vyšší rozpočet). Pro mě byla daleko nejzajímavější pasáž (bohužel hodně krátká) o Amundsenově dobytí jižní točny, protože jsem kdysi jedním dechem zhltnul deník jeho konkurenta a poraženého rivala kpt. Scotta, který považuju za jednu z nejsilnějších (a tím nemyslím nejtlustších) mnou dosud přečtených knih žánru "literatura faktu". Vychutnával jsem si i polární exteriéry (i když sporadické a samozřejmě natáčené všude možně jen ne na pólech) a zasnil se při tichém a vznešeném letu vzducholodi Norge nad Arktidou - taky bych takhle rád letěl... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)
  • Natáčelo se v Norsku, na Islandu a v České republice, konkrétně v Praze (palác Žofín, Rudolfinum, býv. Palác Cukrovarníků – Senovážné nám., náplavka – Výtoň), Průhonický zámek, Slaný (zámeček). V ČR se film natáčel 22 dní. (Cheeter)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)

Reklama

Reklama