Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový portrét dobrodruha, který vyplňoval prázdná místa na mapě, dobyl jižní pól a jako první dosáhl se svými expedicemi obou pólů zeměkoule. Jaký ale ve skutečnosti byl Roald Amundsen? Celovečerní snímek Amundsen ukazuje nejen výpravy do neprozkoumaných ledových pustin a oceánů a polární lety vzducholodí, ale odhaluje i život a osobnost legendárního objevitele, včetně řady méně známých skutečností, jako byl jeho vztah s bratrem nebo milostné aféry. (Bontonfilm)

(více)

Videa (16)

Trailer 1

Recenze (129)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezky výpravné, s badatelským duchem, kvalitním CGI i mejkapem a pozoruhodným hereckým výkonem Pål Sverre Hagena. Trochu to ale vázne ve vykreslení složité Amundsenovy povahy. Především skrze postavu Katherine Waterston, která nás spolu s Amundsenovym bratrem provází jeho příběhem. Jakoby byla do scénáře našroubovaná coby nevyhnutelný ženský element, pouze pro obhajobu jeho dobrých lidských vlastností. Přitom ale o jejím vztahu k Amundsenovi toho film řekne minimum a spíše líčí jeho vztah k jiné ženě. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"JIžní pól jsem plánoval tak důkladně, že to vypadalo jednoduše. To byla největší chyba." ■ Tento film je hloubkovou sondou do duše Amundsena. Nevíme, jestli naprosto přesnou, ale působí tak. Amundsen je nesmírně ctižádostivý, důsledný, miluje polární oblasti víc, než většina ostatních, dokáže být ješitný a občas se rozhoduje tak racionálně, až působí bezcitně. Tragédie člověka, který dosáhl neuvěřitelné, ale nedostal vždy uznání tam, kde by si to přál. Člověka, který na konci života útočil na všechny kolem sebe, ale přesto dokázal dál bojovat a milovat. Respekt. ■ Trailer https://m.youtube.com/watch?v=EZL3LCuIJDU ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Životopis muže, který jako první stanul na jižním pólu a kvůli svým objevitelským cestám kašlal i na svoje nejbližší. Spíš než dobrodružnou podívanou ale čekejte drama, jehož hrdinou je bohužel nepřístupný paličák, se kterým se ta dvouhodinová stopáž celkem táhne. Cestu k němu si nenašla ani jeho rodina, ani režisér. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Slušný životopisný film o velkém objeviteli Severního a Jižního Pólu. Roald Amundsen se narodil jako nejmladší ze čtyř synů norského majitele lodi a kapitána. Od dětství se rozhodl, že pokoří dva otvory v glóbusu, který mu jeho otec koupil jako stínítko lampy. Otec mu řekl, že na těch místech dosud nikdy nikdo nebyl. Roald začal s malými cestami severskou krajinou a postupem času trasy zvětšoval a ztěžoval. Měl také několik zdatných konkurentů, se kterými závodili, kdo bude kde první. Ve filmu jsou krásné záběry antarktické i arktické krajiny a taky pár nádherných grónských hafanů. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Když mu dobytí severního pólu vyfouknul Jára Cimrman (ve filmu uvádějí nesmyslně jiné jméno) musel se Amundsen soustředit na objevení toho jižního. Také driftování na ledové kře k pólu zvládl náš génius daleko dřív, než norští badatelé a psy jedl po cestě docela běžně. Teď vážně. Na to o kom a o čem to je, je to trochu nuda. Objevy nám jsou podávány zkratkovitě a děj se zaměřuje spíš na psychologickou stránku polárníkova rozporuplného života. Zajímavé, leč trochu zklamání. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (9)

  • Amundsenovo letadlo bylo pro film vyrobeno v České republice, pak bylo kompletně posláno na natáčení na Island, potom putovalo zpět do Čech a po natáčení skončilo v muzeu v Norsku. (Mahriz)
  • Espen Sandberg prohlásil, že kvůli filmu přečetl o Amundsenovy asi dvacet knížek a že se úzce spolupracovalo s muzeem v Oppegårdu, ve kterém je vystavena Amundsenova loď a jiné artefakty. (Duoscop)
  • Film nenese název Roald Amundsen, ale pouze Amundsen, protože příběh se velkou měrou zaměřuje i na bratra Leona Amundsena, který se staral o technické a finanční zajištění výprav. (Mahriz)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno