Reklama

Reklama

Další den života

  • Polsko Jeszcze dzień życia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Varšava roku 1975. Ryszard Kapuściński (43) je renomovaný válečný reportér, idealista a příznivec beznadějných případů a revolucí. Podaří se mu přesvědčit šéfa polské tiskové agentury, pro kterou pracuje, aby ho vyslal do Angoly, kde v předvečer vyhlášení nezávislosti vypukla krvavá občanská válka. Vydává se na zjevně sebevražednou cestu do samotného srdce války a stává se svědkem drastických okamžiků, jež zcela změnily jeho život a pohled na reportérskou práci. Opouští pozici novináře, jejíž hranice stejně vnímá jako relativní, a stává se z něj spisovatel-vypravěč. (Cinemax)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (17)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Novinář vprostřed konfliktu, o kterém se ví většinou jen to, že byl. Přináší svědectví, které se zdá být především splněním slibu, který kdysi dal. Trochu obžaloba mocností, které si za studené války z Angoly udělaly bitevní pole. Méně obvyklé je rozhodně líčení z komunistické strany komunistické podpory a tato strana vyznívá dobře a nevinně. I když se mi animace líbila, problém je, že samotné provedení ústí do sci-fi a abstrakce a tak musí se co chvíli vracet na zem. Činí tak četnými výpověďmi očitých svědků a to podle mě rušilo příběh. Jsem pro zlatý střed,. A ten ve způsobu vyprávění a hledání pravdy chyběl. ()

michmark 

všechny recenze uživatele

Motivem pro vznik tohoto animovaného filmu byla prý barvitost popisů v Kapuścińského románech a jak je vidět i v ukázkách, film je vizuálně velmi povedený, zajímavé jsou i hrané proklady s pamětníky. Co jsem ale nepochopil je označení filmu jako "dokument" - o občanské válce v Angole se skoro nic nedozvíte, film pokrývá jen pár dní na začátku konfliktu formou osobního dobrodružství válečného novináře a popis stran mimo MPLA je velmi zkratkovitý, včetně intervence jihoafrické armády. Největší překážkou k dokumentární autenticitě je ale knižní předloha a především její autor - Kapuściński napsal spoustu knížek, ale rozsáhlé části si jednoduše vymýšlel. Navíc byl agentem polské rozvědky, takže scéna ve filmu, zda má novinář právo zveřejnit exkluzivní informace z bojů a případně tím ovlivnit přůběh konfliktu, vyznívá v podání agenta Kapuścińského nechtěně komicky: všechny zásadní informace jistě byly dávno poslané tam, kam bylo třeba.... ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když Prahu zaplaví Avengers, HBO Hra o trůny, je třeba zvednout prdel, opustit stověžatou matičku a zaject si do Kina na Granici za kvalitníma polskýma bijákama. Hned s prvním filmem jsme to však měli vzájemně těžký. Já byl po strastiplné cestě s typickým zpožděním made in ČD , zapoměl jsem si proměnit koruny ve zloty, což když jedeš do cizího státu je skvělá věc, hlavně když řešíš dopravu. Pokud chceš být za kretena, doporučuju ! No a pak jsem začal sledovat film, který jsem místy vnímal jako levičáckou agitku, ale pak jsem na to šel z pozice onoho novináře a začal jsem celý příběh vnímat úplně jinak a mnohem silněji. Animovaná část nad dokumentární vyhrávala na celý čáře. Tole je mimochodem můj první anidok a docela jsem s tím bojoval. Prostě sleduješ kreslený příběh, střih a je tam reálná postava co slovně doprovází viděné. Měl jsem trošku problém to pobírat, ale ne o nic větší než centrála polských taxikářů mou objednávku vozu v polštině. Co mě nadchlo byl plný sál lidí, kteří ani jednou nezasvítili mobilem, nebavili se, nešustili, jestli tohleto je v Polsku běžný, tak se za český diváky vysloveně stydím a pozval bych je, aby se od Poláků naučili jak se chovat v kině, ale třeba jsem měl štěstí, uvidíme dál. ()

dodanek 

všechny recenze uživatele

Skvělý, poutavě natočený a silný film, který na můj vkus velmi vhodně kombinoval nádherné animované pasáže s prostřihy na historické záběry i autentické výpovědi účastníků (u nichž nechápete, jak to prokristapána mohli přežít). Osobně mi vadilo, že jde o striktně levicovou agitku, ve které jsou Rusko a Kuba vykreslováni jako ochránci chudých a USA jako agresor toužící po ropě a diamantech, ale pak jsem se smířil s tím, že jde o autentické převedení předlohy (polská kniha z doby hlubokého socialismu) do filmu. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Pecka... Mám rád tyhle animovanokreslený filmy... TAdy je to navíc okořeněný tím, že se tam občas mihne i skutečnej člověk nebo skutečný fotografie. Takže ti potom ten příběh připadá ještě víc skutečnej. Jo, příběh se taky povedl. Je to o jednom hodně odvážným polským novinářoj, kterej se nebojí riskovat život tím, že se vydá do nitra Angoly, kde si mezi sebou vyrovnávají účty USA a SSSR. A nemaj koule si to vyříkat sami, tak svejma zbraněma podporujou tamní obyvatele. Chvílím perfektní ztvárnění... Podobnejch filmů sice pár je, ale i tak je jich jako šafránu. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. května 2018 na filmovém festivalu Cannes. (ČSFD)
  • Film je natočený technikou "motion capture", ktorá zahŕňa „zachytenie“ trojrozmerných pohybov hercov a ich uloženie do počítača. (Arsenal83)
  • Počas invázie juhoafrickej armády do Angoly je možné vo filme vidieť vrtuľníky americkej výroby, a to Huey a Chinook. Juhoafričania v tej dobe však používali vrtuľníky z Francúzska, a to Aloutte a Pumy. (MikaelSVK)

Související novinky

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

21. ročník festivalu Kino na Hranici se blíží

25.04.2019

Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu Kino na Hranici v Těšíně (27. 4. – 3. 5. 2019) představí více než 150 hraných a dokumentárních filmů z Polska, Česka a dalších zemí střední a východní… (více)

Reklama

Reklama