Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (287)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Hoši z roty E "Band of Brothers" si, pod vedením kapitána Sobela, dennodenně dávali Currahee. Chlapíci v tomto zařízení mají speciálně vytvořený "Pahorek" z písku, na nějž běhají navrch a dolů, navrch a dolů, pod sálajícím sluncem, dokud nepadnou. A potom ještě jednou a znovu a znovu. Snímek má výborný scénář, i výkony, především mladý Sean Connery září. Poslední zhruba půlhodinka mi však přišla strašně ukřičená a bez nějakého dalšího děje. Při této půlhodince se mi začaly už zavírat oči a slyšela jsem jenom řev a nic jiného. Ale možná, že se mi to jen zdálo...:) "V týhle zatracený armádě je moc lidí, kteří dávaj špatný rozkazy." ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5 Príbehov "despotický dozorca vs. utláčaní väzni" tu bolo niekoľko, ale tento sa právom radí medzi tie kultové. Je to nielen tým, že Sidney Lumet opäť potvrdil svoje excelentné režisérske kvality, ale aj scenáristickým osobitým prístupom k jednotlivým charakterom a postavám. K tomu sa pridáva vynikajúca kamera, výborný herci a efektívny strih, čo len znásobuje celkový silný dojem. Nečítal som knihu, ale viem si predstaviť, že je skvelá! ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Touha vzbouřit se proti útlaku je z tohoto filmu cítit ještě mnohem víc než z Přeletu nad kukaččím hnízdem. Ale i ty podmínky jsou zde horší. Děj je vcelku poutavý, herecké výkony výborné a utlačovaní si diváka brzo získají nejen na svou stranu, ale i na stejnou pocitovou vlnu. Ano, závěr filmu mě naprosto vtáhl do sebe a taky bych nejradši Williamse zmlátil neohlížeje se na fakt, že to později bude přitěžující okolnost. Trochu mi vadil ten docela uříznutý konec + velice proměnlivé chování seržanta. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Filmy, ako je tento, by sa mali verejne premietať širokému publiku. Dupľom v dnešnej dobe. Aby ukázali, ako nespravodliví a arogantní bastardi mávajú s masami, ale aj jednotlivcami, ako exemplárnymi príkladmi trestu. Pútavo natočený snímok väzňov neobhajuje, len ukazuje na neprimerane odsúdených trestancoch, že tí, ktorí tresty dávajú a tí, ktorí ich spĺňajú, sú väčší grázli, ako tí pod nimi. Bravó! ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších vězeňských filmů, co jsem kdy viděl a dost možná také vůbec nejlepší film o vězeňské vzpouře! Výborné výkony (od Conneryho Robertse až po Harryho Andrewse v roli praporčíka Wilsona) podpořené fantastickou kamerou dávají filmu tu pravou realistickou atmosféru. Dokonce, kdo by to při tomto žánru čekal, jsem dostal záchvat smíchu - to když jde King za velitelem:-) Třetí setkání s Lumetem končí opět velkým filmovým zážitkem! 9,5/10 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Michael Caine odmítl roli štábního seržanta Williamse, aby mohl hrát ve filmu Alfie (1966). Do role byl nakonec obsazen Ian Hendry. (ČSFD)
  • Dva vězni propuštění na začátku filmu jsou členy Královského tankového pluku, což je znázorněno jejich odznaky na baretech. (Marek06)
  • Film je zcela bez hudby, a to i během úvodních a závěrečných titulků. (ČSFD)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama