Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (288)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už si nepamätám, či som filmovú verziu Pahorku videl pred prečítaním knihy Raya Rigbyho, ktorá vyšla v roku 1969, alebo až potom. Nakoniec to nie je ani také dôležité, pretože ma obe verzie upútali. Kniha samozrejme o niečo viac, ale film najmä zásluhou výborného castingu príliš za ňou nezaostával. Ako tu už niekto napísal, nevnímal som to ako protivojnový film, ale ako väzenskú drámu, vzdialene pripomínajúcu Frajera Lukea. Ako u väčšiny starých filmov, ktoré vyvolávali v dobe ich premiéry moje nadšenie, aj k Pahorku som dnes kritickejší. Niektoré scény boli prehnané a seržant Rogers príliš vyčnieval. Päť hviezdičiek síce ponechávam, ale to pôvodné nadšenie už zmizlo. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Perfektně natočený "válečný" filmek s plejádou skvělých herců a silným příběhem. Nechybí tu zde i střípky humoru a ironie. Co mě ale nejvíce nadchlo byla samotná režie a hlavně práce kameramana, z jehož úsilí vzešly perfektní záběry, zvlášťe detailní záběry tváří při dialozích a celkové záběry celé věznice, při kterých půspbí "pahorek" jako spojující a výtvarně nejdůležitější prvek ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Takmer dve hodiny šikany a odporu a trestov zaň. Vedel by som si tento film predstaviť aj prísnejšie, prípadne s ďalšími scénkami a motívmy, aby nenudil, no aj takto je kvalitný a pripomína mi môj odpor voči rôznym veciam, lebo viem ako sa to potom nabaľuje, že čím viac človek vydrží, tým viac ľudí sa láme v myšlienkach a pridáva na novú stranu. Určite to stojí za to si to pozrieť, vidieť vojenskú uniformnosť a vytváranie poslušných robotov, či väzenskú drezúru a predsudky a iné zlé myšlienky a činy, ktoré sa vynárajú pri podobných konfliktoch nadradených s mocou proti podriadeným, no silný zážitok som z toho nemal, ale za to už podľa mňa môže scenár, či nejaká chýbajúca zaujímavá hudba, kamerovo to bolo skvelé. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Klenot vybroušený časem a pekelnou výhní. Sidney Lumet takové filmy umí a tenhle i pro diváka vyčerpávající náhled do kárného zařízení kdesi v lybijské poušti, patří k jeho nejlepším kusům. Mám za sebou hodně vězeňských filmů, ale tenhle je v jednom překonává. PAHOREK neukazuje vězení, ale noční můru. Kdyby takhle vypadalo dnešní vězení, bezdomovci by se v Lídlu báli ukrást rohlík a radši jedli krysy z kanálu. Sean Connery exceluje, ale to všichni herci. Není nouze ani o suché, typicky britské, hlášky. Hodně silný závěr, který i se i po skončení zasekne v hlavě. ...ale armáda je k ničemu když se neplní rozkazy! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Příběhy o síle, odvaze a vzepření se autoritám mě vždycky učarovávali. A tak se stalo i v tomto případě. Sidney Lumet znovu dokázal, že nejlépe tvoří s malým rozpočtem, na malém prostoru s komorním (ale za to špičkovým) obsazením. Strhující příběh z káznice kdesi v lybyjské poušti graduje každou minutou, aby v závěrečné čtvrthodině dosáhl vypjaté nervové katarze. Skvělý Sean Connery, Harry Andrews v životní roli. Jinak stojí za to pochválit ještě dabing ČST s pány Adamírou, Větrovcem, Besserem a Valou. 100%. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení začalo 14. září 1964 ve španělském městě Almería. Sean Connery (Joe Roberts) se z tohoto důvodu nezúčastnil premiéry své třetí "bondovky" Goldfinger (1964), která byla právě uvedena v kinech. (Posheidon)
  • Sidney Lumet chtěl záměrně při detailních záběrech pokřivit tváře protagonistů. Použil tedy pro natáčení celkem tři širokoúhlé čočky, konkrétně 24mm, 21mm a 18mm. (Komiks)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama