Reklama

Reklama

Pahorek

TV spot

Obsahy(1)

Disciplína je základ všeho, každého vzpurného ducha je třeba zlomit. A přeběhnout v plné polní pod palčivým africkým sluncem několikrát po sobě umělý písečný pahorek, to dokáže zlomit i ty nejsilnější. O tom je alespoň přesvědčen seržant Wilson, který je – díky svému slabošskému veliteli – de facto jediným pánem a vládcem anglického kárného tábora kdesi v libyjské poušti. Jeho úkolem je udělat z té vězeňské sebranky, z těch slabochů, zlodějíčků, ulejváků a dezertérů zase správné chlapy, vojáky tělem i duší. A on je z nich udělá, i kdyby je to mělo stát život. Ti, kdo tohle peklo opouštějí, vědí, že se sem už nikdy nechtějí vrátit. Ti, kdo přijíždějí, netuší, co je tu čeká. Netuší to ani pětice nejnovějších „přírůstků“ v čele s degradovaným seržantem Robertsem, na němž si Wilson a jeho pravá ruka Williams hodlají obzvláště smlsnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (288)

Legas 

všechny recenze uživatele

Nesnáším buzeraci a ponižováním. Pahorek ale o ničem jiném v podstatě nevypráví. Těžko jsem se s filmem popral, protože Lumet je velice ostrý vypravěč. Měl jsem několika dozorcům chuť dát pořádně do ciferníku, ne-li víc. A závěrečných 15 minut je už opravdu psycho. Film je ve svém tlaku na diváka natolik působivý, až mi to nebylo místy příjemné. Bude se vám to možná zdát divné, ale z tohoto důvodu dávám jen 4* místo 5*. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Hoši z roty E "Band of Brothers" si, pod vedením kapitána Sobela, dennodenně dávali Currahee. Chlapíci v tomto zařízení mají speciálně vytvořený "Pahorek" z písku, na nějž běhají navrch a dolů, navrch a dolů, pod sálajícím sluncem, dokud nepadnou. A potom ještě jednou a znovu a znovu. Snímek má výborný scénář, i výkony, především mladý Sean Connery září. Poslední zhruba půlhodinka mi však přišla strašně ukřičená a bez nějakého dalšího děje. Při této půlhodince se mi začaly už zavírat oči a slyšela jsem jenom řev a nic jiného. Ale možná, že se mi to jen zdálo...:) "V týhle zatracený armádě je moc lidí, kteří dávaj špatný rozkazy." ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vždy je pro mě těžké hodnotit snímky Sidneyho Lumeta. Jeho styl a témata, která si vybírá mi nejsou tolik sympatická a vyhledávaná. Přesto jeho snímky často shlédnu, hlavně kvůli obsazení, a bývám zklamán. Všechny jeho sociální a morální témata, které se snaží pečlivě vybudovaným snímkem divákovi přiblížit a donutit ho přemýšlet mi nepřijdou tak skvělé a důležité. Pahorek je moci a možnosti se rozhodnout. Je odmítnutí špatného rozkazu špatné? Otázky se rodí jedna vedle druhé, ale vše je zabíjeno nejen délkou, ale i pomalým tempem filmu, v kterém se toho zase tolik neděje. Kdo očekává od válečného snímku válku, střelbu a akci, bude zklamán, protože Pahorek je spíše o tom, co se stane když někomu dáte moc a když se někdo špatně rozhodně. Lumet mě opět nepřesvědčil o své výjimečnosti a přijde mi čím dál více jako prominentní režisér, jehož renomé je větší než skutečné schopnosti. Mám pocit, že film mohl obsahovat mnohem více a ne jen dvě tři témata točená dokola. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá dráma z prostredia vojenského väzenia, skvelá vojnová klasika bez vojny. Pahorok stavia hlavne na dialógoch plných osobných konfliktov a výborných hereckých výkonov, pričom hustá atmosféra rozpálená trýznivým slnkom a prepotená veľkou riekou potu už nemohla byť lepšia. Snímok nesie v sebe veľké posolstvo vo forme ponižovania, krutosti a straty ľudskej dôstojnosti v záujme "vyššieho blaha". 80/100 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pahorek Raye Rigbyho není protiválečnou agitkou. A není tomu tak ani ve filmové adaptaci Sidney Lumeta. Naštěstí. Jde "pouze"o zřejmě nejlepší obžalobu zkostnatělosti britské armády. Adaptace se vyvedla na výtečnou. Snad krom šílenství Jacko Kinga, které je tu podáno poněkud podivně zkratkovitě. Lumetova režie i na omezeném prostoru jednoho písečného buzerplacu a jedné cely naprosto exceluje. Výborný zážitek je navíc skvostně podpořen hereckými výkony. Atmosféra vedra, bezvýchodné situace a dusna je tak perfektně podaná, že se potí nejen postavy, ale i divák. Na Pahorek se prostě nezapomíná. Dodnes mě nepřestává fascinovat, že nebylo zfilmované i přímé pokračování Pahorek z písku, ve kterém se osudy jednotlivých postav uzavřou. Na druhou stranu filmový konec je tak nějak více znepokojující. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Michael Caine odmítl roli štábního seržanta Williamse, aby mohl hrát ve filmu Alfie (1966). Do role byl nakonec obsazen Ian Hendry. (ČSFD)
  • Ačkoli se natáčelo v Gabo de Gata uprostřed pouště, tak tam přesto muselo být dopraveno 100 tun písku, dále pak 9 tisíc litrů vody pro vytvoření minioázy a dalších 80 tisíc metrů fošen a 500 tun štuku pro vytvoření strážních baráků a vězení. Dokonce byly dovezeny i jediné dvě palmy, které v táboře byly. (Locksley)

Související novinky

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama