Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Největší nebezpečí pro newyorské ochránce zákona - neúplatný policista... Kriminální drama Serpico vzniklo podle stejnojmenné knížky newyorského novináře Petera Maase, jenž v ní vylíčil skutečné osudy policisty Franka Serpica, který byl dlouholetým členem newyorského policejního sboru a v roce 1971 svědčil v rozsáhlém případu korupce proti svým kolegům. Režisér Sidney Lumet (nar. 1924) začínal v padesátých letech v televizi a patří k předním hollywoodským tvůrcům druhé poloviny minulého století (Dvanáct rozhněvaných mužů, Zastavárník, Pahorek, Televizní společnost, Rozsudek a další tituly). V době tzv. Nového Hollywoodu na počátku sedmdesátých let režíroval dva kriminální příběhy na motivy skutečných událostí, Serpico (1973) a Psí odpoledne (1975), jejichž dalším společným jmenovatelem byl hlavní představitel Al Pacino (nar. 1940). Policejní důstojník Serpico, který neváhá ani na okamžik a postaví se vlastním druhům, i když velmi dobře ví, že bude terčem jejich pomsty, patří k nejlepším Pacinovým hereckým kreacím (znamenal pro něho druhou v dlouhé řadě osmi oscarových nominací). Jeho neokázalé herectví, založené na hlubokém vnitřním prožitku v souladu se Stanislavského hereckou metodou, působí přirozeně v souboru vesměs málo známých představitelů podobného založení (mezi nimi se např. mihne i budoucí hvězda F. Murray Abraham) a rovněž souzní s realistickým režijním pojetím... Lumet ve filmu využil více než stovku newyorských lokací a ukázal s výjimkou Staten Islandu prakticky všechny newyorské městské části. Kladný divácký ohlas filmu měl za následek vznik stejnojmenného televizního seriálu (1976-77), na němž se však nikdo z původních tvůrců nepodílel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (461)

Ant 

všechny recenze uživatele

Netradiční policejní film o korupci v jejich řadách. Pacino jako samotářský polda je samozřejmě vynikající. Další herci už jsou podstatně méně výraznější. Děj nijak nenudí, ale taky mě nijak zvlášť nepřekvapil. Uvítala bych ucelenější příběh. Některé jeho linie se mi zdály, jako by se rozplunyly do prázdna a chybělo jim pořádnější ukončení. Ale to je možná jen můj dojem. Přesto chápu, proč má film takovou pověst. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Drsný snímek podle skutečnosti o prohnilosti newyorské policie. Al Pacino tu hraje policistu, který má trochu neortodoxní metody a snaží s touto korupcí skoncovat. Sahá to ale moc vysoko a nikdo ho nechce podpořit. Máto vliv i na jeho osobní život, který se mu dost rozpadá. Díky své píli ale dosáhne svého i za cenu riskovaní vlastního života. "Umírej pomalu." ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Osobně bych nikdy tento vynikající film neoznačil za kriminálku. "Serpico" je drama, které zobrazuje bez sebemenších příkras New Yorskou policii. Franku Serpicovi jsou jejich nečestné metody a pobírání úplatků proti srsti a jak je napsáno na obale DVD: Poctivej policajt je ten nejnebezpečnější chlap na světě. Al Pacino ve své první velké roli Franka Serpica je prostě vynikající. Každé jeho gesto, pohyb, proměna z neprůbojného mladíčka na spustlého vousáče, kterému jeho práce leze na mozek, jsou ohromné. Sidney Lumet stvořil možná ten nejpravdivější pohled na policii a úplatky. Zaplať Pánbůh za 70. léta, zaplať Pánbůh za něj. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Korupce u policie byla vždy ožehavou tematikou a kdo si troufne tento zaběhlý systém narušit, jako kdyby sám sebe označil nálepkou „práskač“, ten nejopovrhovanější článek, na který lze, než plivnout(v tom lepším případě). Nebezpečí číhající „uvnitř“ je totiž mnohonásobně záludnější, než to „vnější“, které je rozpoznatelné mnohem snadněji. Frank „Paco“ Serpico si tento obtížný směr zcela vědomě zvolil, i když se zprvu domníval, že nebude mít jeho rozhodnutí takový neblahý vliv na jeho, ať už soukromé, či profesní vztahy; jak se postupem projevilo. Jenže Frank, je férový chlap, který ze svých zásad neustoupí ani o píď, i když mu hlaveň revolveru míří přímo mezi oči. A tak můžeme, možná i s trochou naivity doufat, že takových neúplatných policistů je mezi námi co nejvíc. /// Hudba : Mikis Theodorakis ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Přesně z těch filmů, o nichž nelze říci nic špatného ani dobrého. Film, který můžete vidět a nemusíte. Téma "osud bílé vrány" zdařile nastartováno (začíná se scénou v kantýně), v dalším průběhu je to slabší, ale čitelné. Ve své době měl tento film asi měl nějakou váhu, pro mne bylo příjemné sledovat, jak se Serpico obléká, jeho byt, jeho zahradu, jeho lásky. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se celkem na 104 místech ve všech čtvrtích New Yorku kromě Staten Islandu. (liquido26)
  • Film byl natočen v obráceném pořadí, než se odehrává. Al Pacino (Serpico) začal natáčet s dlouhými vlasy a vousem a postupně se při natáčení stříhal a holil. Scény, kde je hladce oholen se natáčely nakonec. (don corleone)
  • Když se Frank Serpico (Al Pacino) jede hlásit na své první místo pochůzkáře v roce 1960, v pozadí lze spatřit modely aut z poloviny 60. a počátku 70. let. (liquido26)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama