Reklama

Reklama

VOD (1)

Mandalorianský nájemný lovec přijímá lukrativní zakázku pro záhadného klienta. (Disney+)

Recenze (134)

0verseer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

”I can bring you in warm or I can bring you in cold.” Luxus. Po posledných dvoch Star Wars filmoch pôsobí The Mandalorian ako blesk z čistého neba. Aspoň teda po úvodnej epizóde. Absencia Sily vôbec nevadí, ba práve naopak. Pedro Pascal v mandalorianskej zbroji, ktorú som si už obľúbil pri sledovaní Janga a Bobba Fetta, to zdá sa hravo utiahne. Spokojnosť panovala od úvodnej scény až po štýlové záverečné titulky s artworkami v pozadí. Jediné negatívum je zatiaľ len kratšia dĺžka otváracej epizódy... ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Som unesený. Parádny vizuál a skvelí herci - v tom to vyniká. Je vidieť, že sa Jon Favreau so scenárom vyhral a prácu na ňom si užil. Pretože to celé pôsobí ako dielo fanúšika pre fanúšikov, ktorým Jon určite je. Veľkým fanúšikom je aj Dave Filoni, ktorý si po animovanej tvorbe vyslúžil miesto aj v hranom projekte. V prvej epizóde sa hneď chopil réžie a musím uznať, že si nepočínal vôbec zle. Epizóda ako taká funguje dobre, aj napriek drobnostiam. Hudba, tá je u mňa pri Star Wars jednou z hlavných priorít. A Ludwig Göransson ju poňal dosť odlišným, možno až odvážnym spôsobom, za ktorý môže byť u fanúšikov ostro skritizovaný. Mne ale hudba sadla. Samozrejme nie je to to, na čo sme pri Star Wars zvyknutí, ale všetci vieme, že tu John Williams nebude večne a bude potrebovať náhradníka ("The Rise of Skywalker" bude jeho posledný SW projekt), ktorý bude pri Star Wars hlavným skladateľom. Disney a Lucasfilm teraz dávajú vo svojich projektoch priestor novým a mladým hudobníkom, aby našli do budúcna toho správneho. Prvá epizóda s názvom "Chapter 1: The Bounty" teda splnila moje očakávania a v niektorých ohľadoch ich dokonca prevýšila. P.S.: Počas niektorých pasáží som mal zimomriavky. ()

Reklama

Illithune 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednak jsem čekal spíše nějaký rozvinutější a důkladnější příběh, který se bude dále táhnout napříč celou sérií. Druhak jsem počítal s delší stopáží, než pouhých 38 minut. Nicméně abych byl upřímný... Líbilo se mi to... Hlavní hrdina je děsně cool badass, vizuálně se mi to líbí a závěrečná přestřelka byla taky fajn... Jsem zvědavý na následující epizodu, doufám, že se nám příběh nějak rozvětví... Ale abych byl upřímný... I like the odds! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Než jsem viděl seriál Star Wars: Klonové války 2008, považoval jsem celovečeráky za dětinské soft sci-fi s velmi kolísavou úrovní. Až Klonové války (speciálně poslední tři řady) mě přesvědčili o tom, že je svět SW neuvěřitelně pestrý s desítkami zajímavých postav a obrovským potenciálem vyprávět skvělé příbehy. Mám radost, že bude vyprávěn další. Zaráží mě ale volba jednoho z tvůrců. Dave Filoni se podílel především na méně povedených seriálech SW Povstalci a SW Odboj. V rámci budování SW universa, odvedli nejlepší práci na scénářích jiní tvůrci. Především to byli Chris Collins a Daniel Arkin. Je velká škoda, že to nejsou právě oni, kdo nespolupracují s Jonem Favreau. Výprava prvního hraného seriálu je skvělá, potěší mnoho druhů, které byly k vidění právě v Klonových válkách, ale přiznám se, že bych dal přednost atmosféře, která je pro SW typická a jedinečná. Hrdinsky epická, trošku naivní, ale současně vystihující hrozbu a souboj mezi dobrema zlem...navíc podpořená variacemi na skvělou hudbu Johna Williamse. Vše se ale vyvíjí a je to tak dobře...možná je ten úkrok k realistickému pojetí správnou cestou. Nicméně čistě subjektivně zatím nemůžu říct, že bych z Mandaloriana padl na zadek. Slabší 4* PS: ten symbol vagíny, který má lovec na hrudi je vtipný...tedy pokud to není otvor na vložení kreditky, nebo pokladnička ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Jsem z toho nějakej rozpolcenej. Hlavní hrdina - cool, hudba - divný, atmosféra - super, kulisy - umělý. Děj samotný je na pilot dost uspěchaný a zjednodušený, jako by někdo v Disney řekl, že by se divákovi neměla plést hlava složitým world buildingem, vedlejšími postavami a dialogy, a místo toho mu bylo třeba naservírovat maximálně jednu přímočarou linku, která ještě navíc nepotrvá ani 40 minut. Jako jsou to Star Wars a člověk má tendenci říct si fuck it, napálit tomu pět hvězd a jít si zkrátit čas předobjednávkou Fallen Order, na druhou stranu je všude okolo momentálně tolik kvalitních seriálů, které si daly tu práci přijít s něčím extra, že to prostě nemůžu s čistým svědomím udělat. Mandalorian tak nezačal úplně podle mých představ, nicméně s trochou péče to má samozřejmě velký potenciál do budoucna. Držme pěstičky. (Neviděno na Disney+, jelikož u nás není dostupné, a i kdyby bylo a já si ho předplatil, pravděpodobně bych se tady s tím stejně nevytahoval na ostatní, protože nejsem debil) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • V pilotním díle vidíme tvora zvaného blurrg, který se předtím objevil v seriálu Star Wars: Klonové války (od r. 2008) - v epizodách Svoboda pro Ryloth (2009), Zásobovací cesty (2010) a Slaves of the Republic (2011) -, ale také v seriálu Star Wars: Povstalci (od r. 2014) - v epizodě Hrdinové Hery (2016). Tento nepříliš inteligentní dvounohý plaz byl před lety roztroušen po galaxii, včetně Endoru a Rylothu. Také se objevil v novelách „Thrawn: Alliances“, „Aftermath“, „Aftermath: Empire's End“ či „Galaxy's Edge: Black Spire“ anebo ve videohře „Star Wars Battlefront II“. (3T)
  • Keď Mandalorian (Pedro Pascal) vedie v úvode svojho zajatca, ten poznamená: „Dúfal som, že budem voľný na Deň rodiny a zájdem domov za rodinou.“ To priamo odkazuje na The Star Wars Holiday Special (1978), v ktorom sa domov na Deň rodiny (čo je obdoba Vianoc) snaží dostať Chewbacca (Peter Mayhew). V tomto filme nám navyše bol vôbec prvýkrát predstavený člen klanu Mandalorianov, konkrétne Boba Fett. (ČSFD)
  • Mimozemšťan, od ktorého Mandalorian (Pedro Pascal) kupuje vznášadlo, patrí k druhu Kubaz. Zástupcu tohto druhu sme mohli vidieť už vo filme Hviezdne vojny IV - Nová nádej (1977), v ktorom informuje stormtrooperov, že našiel droidov, ktorých hľadajú. (ČSFD)

Reklama

Reklama