Reklama

Reklama

VOD (1)

Mandalorian spojí síly s bývalou výsadkářkou a brání farmáře proti nájezdníkům. (Disney+)

Recenze (100)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá epizoda znamená pro seriál Mandalorian konec první poloviny 1. série. Její režii si přitom vzala na starost Bryce Dallas Howard- dcera režiséra Rona Howarda (Solo: Star Wars Story) ale především známá herečka, která sice už natočila pár kraťasů a jeden dokument, 4. epizoda Mandaloriana s názvem Sanctuary je ale její reálně první akční filmovou tvorbou. A Howard dostala na starost tu epizodu 1. série, která ve finále opravdu neposouvá hlavní děj seriálu někam daleko, na druhou stranu ale opět dokáže hlavní postavě ,, Manda´´ v podání Pedry Pascala dodat nějaký vývoj a dozvíme se o jeho historii a charakteru zase něco trochu víc. Epizoda 4 se reálně dělí na dvě zásadní poloviny- Tu klidnější, která právě dává důraz především tomu jak lépe se poznává Mandalorianův charakter a teprve poté ona druhá akčnější polovina. Hrubá synopse Sanctuary opravdu odpovídá zápletce Sedmi statečných, tedy chránění jedné vesnice před zákeřnými bandity. Planeta Sorgan je planetou plnou farmářů s malými technických proporcemi. Už úvodní sekvence ale dokáže, že se ,, Mandalorian 4´´ nebude s akcí držet zkrátka a Mandalorian tak skutečně svým novým dílem nějak neklesl, naopak si pořád drží svou parádní úroveň a dokáže skvěle balancovat mezi akční a charakterní podívanou. Především se zde definitivně dočkáme již dávno ohlášené Giny Carano v roli Cary Dune, bývalé člence povstání, která po Bitvě o Endor a pádu Impéria žije právě na planetě Sancuary. Garano se v Hollywoodu už dávno cpali především akční role, nikdy ale nedostala postavu kde by měla vyloženě co hrát. A dovoluji si tvrdit, že Cara Dune je postava kde má snad skutečně poprvé v kariéře možnost se nějak herecky předvést. A doufám, že v dalších dílech dostane více prostoru, společně s Mandem jde totiž o parádní dvojku, která by navíc ve spojení s naším milovaným ,, McGuffinem´´, (který má pořád potřebu si krást každý moment pro sebe) mohla fungovat jako parádní trio. Krom Giny Carano je tu postava Omery v podání Julie Jones a i u Jones platí, že stejně jako Carano dostává konečně v kariéře možnost se herecky předvést a je tu opravdu dobrá. S Mandem naváže velmi zajímavý vztah, díky ní se o Mandovi dozvíme něco víc a ve finále je mezi nimi parádní jiskra, která snad nezhasla stejně tak rychle jako byla spuštěna. Sekvence trénování vesničanů v boji proti nájezdníkům je povedená, závěrečná akční sekvence je opět parádní a především finále dokazuje, že i když tohle byla spíše výplňková epizoda (podobně jako Chapter 2), rozhodně funguje jako důstojný následovník prvních tří epizod a donutí diváka aby opět odpočítával dny, hodiny, minuty a sekundy do Chapter 5. Jen je otázka jestli se další díly ponesou v duchu Chapter 4 a půjde tedy ve finále tedy spíš o seriál, který bude v každém díle předvádět jednu samostatnou misi nebo se v Chapter 5 opět budeme věnovat primárně hlavnímu příběhu spojeného s naším malým zeleným přítelem. Uvidíme, Mandalorian ale zatím rozhodně neklesá..... ()

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po třech akčních epizodách tu máme trochu toho měkčení zatvrdlého Mandolorianova srdce, a to přes přírodní idylku a jednu svobodnou matku. BDH to sice jako režisérka trochu s tou sentimentalitou přehání, ale Gina Carano se pořád umí rvát a AT-ST je dobrá akční tečka. Doufejme, že tvůrci nebudou moc tlačit na ten motiv spasení jednoho "bounty huntera", a bude se držet westernová linka. ()

Reklama

Landauer 

všechny recenze uživatele

B. D. Howard by si měla výrazně vylepšit režisérské dovednosti. Tahle utahaná limonáda plná neskutečných klišé a předvídatelného děje ve stylu Sedmi statečných (samurajů) je neskutečným propadem v jinak zatím vcelku vysoko držené laťce seriálu. Je tu předěckováno, yodě ztratilo své kouzlo a celá vesnice vidláků je neskutečně otravná a hlavně aušusová. Ani na vteřinu jsem nevěřil, že ten rustikální ráj z reklamy na zájezd je skutečnou živoucí vesnicí. Obyvatele tvořil usměvavý komparz, nikde ani náznak po sebemenším mráčku vnitřních vztahů - kde byl starosta? Fakt nikomu nevadí cizinec ve vesnici? Nejsou tam frakce, které razí názor: no, tak tý bandě gaunerů vždycky dáme kousek úrody, hlavně že nás jinak nechávají žít, proč to zbytečně hrotit? Ne, tvl. Všichni se chovají jak plastoví panáci z nějaké dětské hry. V předchozích dílech Mandalorian potěšil realističností, špinavostí, syrovostí, živými postavami a zajímavým dějem. V tomhle díle sklouznul k laciné dětské frašce, která není uvěřitelná ani chviličku. AT-ST... děsivý stroj, kvůli kterému to chce Mando a ta jeho parťačka zabalit, obávaná příšera, postrach okolí a.... nakonec nikomu nezkřiví ani vlásek, protože i když svým obřím dělem střílí do nahuštěného davu vidláků, stejně se netrefí. Vždycky mine, protože musí... Jakékoliv násilí by přece mohlo být pro diváka traumatizující a hlavně by se na to nemohly dívat děti. Myslete na děti!!! Proto to musí být nudné a selankovité a úplně o hovně. Uf! Mrzí mě to celý o to víc, že Mandalorian se až do teď profiloval jako solidní, chytrý a svérázný seriál ze světa Star Wars a to všichni dávno chtěli (včetně dětí!), ale B. D. Howardová ho poslala rovnou do míst, kam slunce nesvítí a kde spočívají SW epizody 1 a 2 spolu z Ewoky. Gratulky! Snad tenhle Mandalorian svůj nečekaný pád do rekta rozměrů sarlacca v dalším díle vybere. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tu máme mírné zpomalení, zlehčení a už tu máme také kritiku. Na to nelze nic jiného říci než: Aby jste se neposrali. Jako ve filmech Star Wars také jsou slabé chvilky, tak musí být i tu. Pro mě, ale žádné zklamání. Naopak sice jiná atmosféra, ale pořád originální. Připomnělo mi to Bitvu o planetu Endor. Za mě stále 100%. A kritici běžte se léčit. Absolutně nedokážete ocenit snahu držet Star Wars universum na vrcholu. ()

The_soloist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bryce Dallas Howard kouzlo Mandaloriana evidentně nepochopila. Jeho kouzlo spočívá v cynismu, osamění a lhostejnosti. K tomu všemu jsme se s tímto mechanismem epizody setkali asi 1000x. Hrdina odcestuje do nějaké vesnice, která není ničím zajímavá, zachrání před trapným nebezpečím ještě trapnější obyvatele a jde zase dál. Vždyť jen Stargate tento koncept ždímala asi 20x. K tomu všemu mi vyloženě vadila Gina Carano, protože ona hraje samu sebe. Pokud sledujete Rychle a Zběsile, je vám to jedno, protože je to v podstatě bezduchá mlátička, ale tady jen její MMA talent opravdu nestačí. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Během rozhovoru mezi Mandem (Pedro Pascal) a Omerou (Julia Jones) přibližně v polovině epizody můžeme vidět v horní části obrazu mikrofon. (Atrekan)
  • Režisérka Bryce Dallas Howard prozradila, že během natáčení této epizody ani jednou nepracovala přímo na place s představitelem Mandaloriana Pedrem Pascalem. Důvodem byla jeho vytíženost na Broadwayi. Jeho scény proto odehráli dubléři a hlas byl přidán v postprodukci. (Kinofil)
  • V epizodě můžeme při vstupu do baru vidět lotharskou kočku, která se doposud objevovala výhradně v animovaném seriálu Star Wars: Povstalci (od r. 2014). (UncleMorty)

Reklama

Reklama