Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uprostřed noci na pusté losangeleské ulici Mulholland Drive se schyluje k vraždě. Do luxusního cadillacu však narazí vůz řízený opilými mladíky dřív, než stačí muž ve večerním obleku zastřelit elegantní tmavovlásku. Muži v autě zemřou, otřesená žena bloudí nočními ulicemi. Plavovláska Betty Elmsová, která právě přijela z rodného kanadského zapadákova Deep River do Hollywoodu, vyděšenou oběť ráno najde v zamčeném bytě poblíž Sunset Boulevardu, který jí na čas přenechala tetička Ruth. Neznámá, která si podle plakátu na film Gilda začne říkat Rita, ztratila paměť - a Betty se rozhodne pomoci jí pátrat po minulosti plné temných stínů. Zároveň se pokouší realizovat svůj sen stát se herečkou.
Důležitou roli v navzájem propletených příbězích obou žen hraje režisér Adam Kesher přeobsazující zrovna hlavní ženskou roli ve svém příštím hitu Příběh Sylvie Northové, ale i byteček v Sierra Bonita, kam se uchylují dívky, které v hollywoodském světě snů zabloudily na své cestě ke slávě. Nesmíme ovšem zapomenout ani na herečku jménem Camilla Rhodesová, filmového bosse jménem Roque, který s lidmi zachází jako s bezmocnými loutkami, a na jeho mafiánské pohůnky - bratry Castiglianeovy. Svou roli hraje i zlověstný sen, který v restauraci Winkie's na Sunset Boulevardu vypráví velice vyděšený muž jménem Dan... a také podivný noční podnik s názvem Klub Ticha, kabelka s pětadvaceti tisíci dolary a modrá krabice neznámého obsahu, od níž dost dlouho schází ten správný klíč.
V příběhu vystavěném na principech snu si autor pohrává s tím, co si obvykle představujeme pod logikou vyprávění, tradiční chronologií, totožností filmových postav i neměnnou podobou předmětů ve filmovém příběhu. Divák si teprve postupně skládá "skutečný" příběh filmu, který se výrazně liší od "vnějšího" příběhu, který sleduje. Stejně jako v Lost Highway totiž sledujeme cesty vyšinuté mysli, která po naplnění jistého definitivního činu zkouší výčitkám svědomí uniknout do svých představ. Možná, že touha po úniku z reality se ovšem i podruhé zvrhne jen v další zlý sen o lásce k nesprávné osobě... (Artcam Films)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 305)

sud 

všechny recenze uživatele

U všech rohatejch, tohle je teda nářez! A nejvíc díky tomu, jak David Lynch dokáže s divákem manipulovat. Přitom se film tváří asi 110 minut úplně normálně a naprosto srozumitelně. Lynch se sice nezapřel, ale všechno jsem si dokázal (místy s trochou fantazie) vysvětlit. A pak to přijde. Poslední půlhodina je možná úplně jiný film, pouze herci jsou stejní. Je to však fantastické. Dokonale Lynchovsky tajemné a absolutně atmosférické. Naomi Watts a Laura Harring byly prostě dokonalé a dodaly filmu příjemné erotické dusno. Tenhle film není pro každého (jako celá Lynchova tvorba), ale kdo si k němu najde cestu, bude bohatě odměněn. Jsem rád, že jsem jeden z nich. 95%. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skvělý počin Davida Lynche. Dvě a půl hodiny utečou jako nic, protože příběh je strhující od první minuty. V závěrečné půlhodině se vše otočí o 360 stupňů a člověk vůbec neví na čem je, ... já jen čekám, že se v posledním záběru dozvím jak to vlastně bylo. A nedočkal jsem se. Přestože film vlastně vůbec nechápu, zasluhuje absolutorium a to nejen za herecký výkon krásné Naomi Watts. Je s podivem, že nebyla nominována na Oscara! ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že každý divák občas narazí zcela nečekaně na snímek, u kterého může jen slastně vykřiknout "To je ten film.", na snímek, který jej dokonale osloví, přičemž zcela jasně cítí, že se nejedná jen o chvilkové nadšení. U mě se tím filmem, a opravdu dost překvapivě, stává Mulholland Drive. Dokonale strhující zážitek, film vybroušený do poslední vteřinky a dokonale zábavný po celých 145 minut. Dodíval jsem se před chvílí, a ještě stále nemůžu uvěřit, že zrovna Lynch natočil film přesně v tom duchu, ve kterém jsem jej chtěl vidět. Začalo to v celku prostě a já už si pomalu v hlavě neustále opakoval, že se bude jednat o další zbytečný film od přechvalovaného Lynche, jenže ten příběh si mě podmaňoval čím dál více. Zpočátku jsem měl problém s orientací (mátli třeba policisté na začátku), ale po pár minutách jsem se cítil jako bych všechny postavy znal. Naomi Watts je opravdu skvělá herečka a opět mě oslnila, její repliky jsem hltal od první až do poslední, větším překvpaním tedy byli ostatní herci, nečekal jsem, že se bude jednat o takový herecký koncert. Ještě větší plus si zaslouží hudební doprovod, něco tak excelentního jsem jsem věru hodně dlouhou dobu neslyšel. Ty tóny jsem málem považoval za božské. O kameře nemá ani smysl mluvit, samozřejmě výborná, naprosto přirozená a hlavně plynulá. Lynchovi se podařilo všechny tyhle složky složit v úžasný zážitek zabalený v luxusním balení. Jen nechápu, jak je to s tím kovbojem ;) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Mulholland Drive není filmem pro diváky, kteří potřebují jednoznačně vypointovaný scénář, chtějí znát odpovědi a jasné rozuzlení. Je naopak vhodný pro všechny, co si rádi hrají, mají rádi tajemnou atmosféru a nechybí jim pořádná dávka fantazie a představivosti. Mulholland Drive, to je především typicky lynchovská hra s žánry a pop-kulturními odkazy, film s výbornou hudbou, skvělými hereckými výkony, přesným střihem a zajímavou kamerou. Snímek, který udělal z Naomi Watts hvězdu první velikosti. Celkový dojem: 95 %. Spolu s daleko temnější "Ztracenou dálnicí" asi nejlepší Lynchův kousek. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak nevim, jestli je chyba ve mně a nebo ve filmu, ale já se po několika minutách naprosto přestal orientovat v ději i v postavách a zbytek filmu jsem jenom netrpělivě čekal na nějaký vysvětlení, který ovšem nepřišlo. Když už jsem měl chvílema pocit, že to snad začínám aspoň trochu chápat, tak se to v zápětí zase zamotalo a stejně jsem nepochopil vůbec nic. Navíc jsem se u toho strašně nudil a v podstatě celou dobu jsem měl chuť to vypnout a jít radši spát (což jsem měl taky udělat). Neudělal jsem to a naprosto tak promrhal skoro 2,5 hod života. Láká mě odpad, ale tu 1 hvězdičku si to zaslouží za pár povedenejch scén. Ale jsou to jen samostatný scény, který dohromady nedávaj smysl... No opět musim souhlasit s uživatelem flanker.27. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (53)

  • Když jdou Rita (Laura Harring) a Betty (Naomi Watts) jdou do bytu Sierra Bonita, jméno vedle je L. J. DeRosa, což je jméno členky štábu: Laura J. DeRosa. (Kulmon)
  • Podobne ako Naomi Watts (Betty Elms/Diane Selwyn), aj Justin Theroux prišiel na stretnutie s Lynchom rovno z lietadla. Po dlhom lete a nedostatku spánku prišiel oblečený celý v čiernom a neupravenými vlasmi. Lynchovi sa tento vzhľad páčil a rozhodol sa ho obsadiť do roly Adama v podobnom oblečení a rovnakom účese. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Reklama

Reklama