Reklama

Reklama

Příběh Alvina Straighta

  • USA The Straight Story (více)
Trailer 3

Známý kultovní režisér David Lynch překvapil tentokrát jednoduchostí, srozumitelností i kvalitou příběhu. Podle scénáře Johna Roache a Mary Sweeneyové vzniklo úsměvné drama o obyčejném člověku, jehož zastihneme na začátku v malé vesničce v severní Iowě. Zatrpklý starý vdovec s chatrným zdravím žije se svojí dcerou Rose (Sissy Spaceková), která je okolím považována za prostoduchou. Při jednom ze svých těžkých úrazů se od ní dozvídá, že jeho bratr Lyle je na tom ještě hůř po záchvatu mrtvice. Alvin bratra neviděl celých deset let a nešťastná událost jej donutí vážně uvažovat o jeho návštěvě. Bratr ale bydlí v sousedním státě Wisconsin v městečku vzdáleném 600 km. Zarputile hrdý Alvin se špatným zrakem a nedostatkem peněz nemůže snést představu, že by ho někdo za bratrem svezl. Proto vymyslí svůj bizarní plán… Příběh, který lze číst jako metaforu o americkém mýtu o svobodě a hledání, či konfrontaci osobního morálního kodexu s obecně uznávanými normami, je přitom zpovědí o bratrské lásce. Snímek vznikl na základě skutečných událostí, které se odehrály v roce 1994 během putování třiasedmdesátiletého Straighta z Laurens v Iowě do Mt. Zion ve Wisconsinu. Cesta, již uskutečnil na zahradním traktůrku značky John Deere, zahrnovala několik stovek mil a trvala více než šest týdnů. Vynikající představitel Alvina Richard Farnsworth (1920–2000), někdejší kaskadér, jenž několika hereckými party přesvědčil o svém nesporném talentu i pro tuto profesi, se po mnoha letech v ústraní vrátil na filmové plátno. Rozloučil se tak nadobro se svými diváky, protože rok nato 6. října 2000 ukončil dobrovolně svůj život výstřelem z pistole. Jeho výrok „Tohle je film, na který s hrdostí vezmete své děti“ přesně charakterizuje atmosféru snímku, ostatně i David Lynch jej označil jako „docela normální film“. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (524)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Vím, že budu mnohými ve svém okolí kamenován. Váhal jsem mezi 4 a 5, nakonec to nechám takhle. Příběh Alvina Straighta je ohromně dojemný a pro dnešní staré lidi jistě i silně motivující. Klobouk dolů před Richardem Farnsworthem. Mám rád filmy, kde nejsou záporáci a kde se dokážeme podívat do nitra obyčejného člověka. Krásný film, který musí oslovit snad každého. 8/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Režisér D.Lynch väčšinou tvorí ťažko stráviteľné a nepochopiteľné snímky. Niektorým som prišiel na chuť, iným zase nie.Toto je asi jeho jediný film, v ktorom sa nesnaží ani šokovať, ani motať hlavu. Úplne jednoduchý príbeh o starcovi, ktorý sa vydá na cestu za chorým bratom na záhradnej kosačke. Problém je v tom, že je to strašne ďaleko. Na cestu, ktorá trvá celé týždne stretáva zaujímavých ľudí, rieši problémy, takmer sa na kopci zabije a hlavne nedá dopustiť na svoju milovanú,ale trošku pomalšiu dcéru. To najkrajšie je samotné putovanie krásnou krajinou, doplnené nádhernou hudbou.Jedna z najkrajších roadmovie. Film 100%. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Ano, je to tak. Tenhle nemocný vdovec odmítá posedávat na zápraží svého domu a hodiny pozorovat ptáčky a vyrazí za svým bratrem, kterého skolila mrtvice. Nebylo by na tom nic divného, kdyby za dopravní prostředek nezvolil zahradní traktůrek a bratr bydlel ve vedlejším městečku. Jenže šest set kilometrů dlouhá štreka je skutečně úplně jiné kafe, a hlavně cestou o vůli, svobodě a o poctě dobrým lidem. Vyjma selhání brzd to navíc není ani o nějakém vzrušujícím dobrodružství. To zásadní se odehrává v hrdinově hlavě a svědomí, o kterém se při setkání s různě bizarními postavami dozvídáme víc a víc. Jenže Lynch tohle vyprávění zpomaluje ještě výrazněji, než se sune vodorovné dopravní značení. A to, ač absurdnost i normálnost celého vyprávění dokážu chápat, nemůžu tak úplně zkousnout. Komorní road movie podzimní americkou krajinou tak zanechává víc rozpaků, než nějakého lidského zahřátí a jméno Davida Lynche s tím alespoň v mých očích nedokáže nic udělat!! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NA TOM JSI JEL AŽ SEM, ABYS MĚ VIDĚL?“..... /// Milovníci netradičních filmových záběrů, filmových scénářů či snad i režisérských postupů si zřejmě šáhnou mezi nohy. Toho všeho je příběh o dědkovi, kterej má špatný kyčle, cukrovku, rozedmu plic, krevní oběh … no prostě je mu třiasedmdesát… plnej. ,,JEŠTĚ JSEM NEUMŘEL“ – takže je na čase zprovoznit sekačku, páč nemá smysl vymlouvat Alvinovi něco, co si umanul, a vydat se na cestu. Jede a potkává lidi se svejma příběhama, vypráví a poslouchá historky – něco na způsob Malýho prince, jen prostě lidi. A někdy jsou ty lidi nesmírně laskavý, že by jeden kroupu uronil. NO A CO! Furt je to POMALÁ jízda (šak co bys chtěl, na sekačce…), uondaný tempo, který mi víka zavírá. Tož úchylárna to určitě není. Spíš dobrej tip. Až budu jednou starej (ale no táák…), sednu na traktor – možná, že na ten starej vercajk už žádnou stopařku neulovím, ale třeba zjistím, že je na tom stáří i něco dobrýho. Páč nejhorší je jen sedět a užírat se vzpomínkama na mládí! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Koukám jen na filmy podle skutečnejch příběhů. 2.) Jsem veterán z II. světový a tak nějak už mě to doma sere. 3.) Jsem výrobce sekaček a přemejšlím, jak zvednout prodej. 4.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Lynch tak trochu pokračuje v šľapajách Slonieho muža a vracia sa k jednoduchému lineárnemu rozprávaniu jednoduchého ľudského príbehu. Vytvoril tak úprimnú road-movie o starčekovi, ktorý sa rozhodol vyraziť (na kosačke na trávu) na svoju poslednú "veľkú cestu", aby sa ešte stihol zmieriť so svojím bratom a zároveň si rekapitulovať vlastný život a zmieriť sa aj sám so sebou. Krásna kamera, Badalamentiho božská hudba a herectvo Richarda Farnswortha v dokonalej harmónii vytvárajú melancholickú atmosféru celého filmu, ktorá musí zapôsobiť snáď na každého. Veľmi slušných 9/10. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Richard Farnsworth (Alvin) se narodil ve stejný rok jako reálný Alvin Straight. Ale zatímco Straightovi je ve filmu 73 let, tak jeho představiteli bylo během natáčení 78. (Coldrex)
  • Richard Farnsworth (Alvin) rok po premiére filmu spáchal kvôli bolestiam spôsobeným chorobou samovraždu zastrelením na svojom ranči v Lincolne, Novom Mexiku. (ČSFD)
  • Film je založený na skutečné události. Skutečný Alvin Straight (Richard Farnsworth) žil v letech 1920 - 1996. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Reklama

Reklama