Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (112)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pane profesore!“ - „Prosím?“ - „Radši nám řekněte, co jste viděl, když jste vešel do rytířského sálu.“ - „Nahou pastýřku!“ - „Vám tady běhá nějaká nahatá družstevnice?!“ Má očekávání byla z velké části naplněna. Jde o veskrze průměrnou detektivku, v níž se sice téměř celou první půl hodinu vůbec nic neděje, ale pak se naštěstí rozjede a diváka docela slušně baví. Jak vyšetřováním, kdy vraha není zase tak snadné uhádnout (jak by se možná mohlo zdát), tak občasnými zdařilými dialogovými frky. Z postav je to samozřejmě zde mnohokrát zmiňovaný Pacínek Bohumila Šmídy, ačkoliv je spíše úsměvný než doopravdy vtipný. A rozhodně má on i další podezřelí víc charismatu než všichni přemoudřelí vyšetřovatelé dohromady (a to včetně jindy tolik výrazného Menšíka, což už také o něčem svědčí). Úsměvný (ovšem nechtěně) je i samotný konec, a to především způsobem usvědčení vraha, které mi přišlo opravdu hodně naivní. Dám 3*. „Vás to teda vzalo! Copak jste ji zabil vy?“ - „Jak se něco semele, tak v tom lítá Pacínek!“ ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Mám tento filmeček už od dětství rád. Kromě Bohumila Šmídy a Vladimíra Menšíka by stálo za to zmínit ještě Martina Růžka a jeho sympatického kumštýře - ožralu. Zde pak civilní herectví končí a následuje divadelně přepjaté představení divadelnických bardů Luďka Munzara a tentokrát i Karla Högera. To ale nic nemění na tom, že jsem tento kousek viděl už mockrát a pořád mě ještě dokáže pobavit. 75%. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Svižná, dobře natočená a slušně vymyšlená detektivka. Vladimír Menšík s Janem Skopečkem vyšetřují na zámku Ronov vraždu jedné zaměstnankyně a ztrátu hodnotného obrazu Nahé pastýřky. I když se kolem vyšetřování ztráty obrazu točí takové ty galerijně-umělecké kecy, tak to bylo zajímavé, jak se zbavit obrovského obrazu. Nejvíce ovšem vynikal Karel Höger coby kastelán hradu a velký znalec umění, který všemu rozuměl. [1739. hodnocení, 94. komentář, 70%] ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pastýřka je taková trošku konspirační detektivka. Na zámku pracuje taková povedená partička lidí, která kšeftuje s obrazy. Když dojde k vraždě, začne policie rozkrývat tenhle podivný spolek, a je to docela zmatek. Dle mého názoru ale je příběh blbě napsaný, skrývá velké nelogičnosti hlavně v postavách, ty jsou naprosto neživotné- hlavně na dobu svého vzniku. Takže mi dalo práci vůbec pochopit ty lidi a na vlastní zločin už jsem neměl čas. Mám spíš pocit, že než proti zločinu se tu bojovalo proti imperialismu. Osobně mne to vcelku nudilo. 60% ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Kvalitná československá detektívka s dobrou zápletkou a kvalitným scenárom z prostredia falšovania obrazov. Príbeh posiaty množstvom zaujímavých postáv a postavičiek sa zahráva s podobnosťou legendy o vražde vojvodkyne a aktuálnej vraždy správkyne hradu Ronov. Partii profesionálnych vyšetrovateľov pomáha miestny policajt a ochotník Tronda, ktorý do vyšetrovania prvky divadla. Atmosféra je celkom slušná a herci presvedčivý. Karel Höger sa tentokrát ocitol na opačnej strane zákona ako je zvykom. 70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Filmový zámek Ronov je ve skutečnosti zámek Orlík. (rakovnik)
  • V samotném závěru pronáší Felix Pacínek (Bohumil Šmída) latinský výrok „Finis coronat opus“ a vysvětluje ho jako „Za vším jsou holt koruny.“ Správný výklad je ovšem „Dílo korunuje konec.“ (Robbi)
  • Průvodce na hradě Ronově Zounar v podání Luďka Munzara návštěvníkům vypráví o tom, že by o avantýrách vévodkyně Anny jistě psal před 200 lety William Shakespeare, pokud by už nepsal o jiném zámku. William Shakespeare ale zemřel 350 let před touto prohlídkou. Buď průvodce, nebo scenárista, se dopustili chyby. (klukluka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno