Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

"požaduji sestup, ve vyšších polohách nemohu číst !"...ale jo...tak půl na půl...z jedné strany banální, situační a idelogicky zjitřené ( hlavně ztepilým ženským figurám neustále fičí východní větry do orálního otvoru)...z druhé ale docela solidně zahrané, slušně natočené a místy i docela vtipné...ultimátní jednohubka, ale čas s ní strávený zas až tak nebolí a amerického brouka nepošlapává... ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem mi Josef Bek potvrdil mé tušení, že takhle nějak by měl vypadat pravej svazák. Ale nápad je to dobrej, dá se říct, že jedno z nejlepších českých roadmovie ještě z doby, kdy tenhle název nic neznamenal. Když se člověk oprostí od občasných výstřelků režimu typu: No dovolte? Já nejsem žádná pani. Říkejte mi soudružko. tak je to moc dobrej film. Jako ve většině tehdejších filmů tam jde spíš o charaktery lidí, přestože prokomunisti jsou ti hodní a všichni ostatní jsou ti zlí nebo minimálně šeredně pomílení. Ale to je už tou dobou a tak to taky člověk musí brát. Není prostě možný, aby v půlce padesátých let, když tu komunismus jel opravdu naplno, natočili komedii bez ideově zabarvených situací. A ruku na srdce, copak na druhé straně oceánu netočili ideově zabarvené filmy? Samozřejmě že ano. I cenzura tam jela o 106. Navíc Škodověnka tehdy ještě byla naše, nejen překabátěný "lidový vozítko" (volkswagon). A ty její speciální úpravy, to musí člověk ocenit ten nápad. Žádný podobný tlačítka jsem nikdy v žádným filmu, ať už cizím nebo našem, neviděl. A velmi solidní herecké výkony, zajímavej nápad i příjemně ubíhající filmík mě přinutily dát pět hvězd. A možná taky že mám slabost pro filmy, kde je to vlastně spíš všechno idyla a krása. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Takový zvláštní mix jakýchsi snů řidiče (a vizí Koníčka) a reality, kde vlastně chybí nosnější příběh - jde jen o sledování figurek, cestujících v autobusu do Varů, často pojatých jako nějaká satirická kritika nějakých lidských vlastností (nedůtklivost, klepny, bojácnost, zbabělost, nabubřelost, milovník starých pořádků apod.). Tahle podivná road movie má některé silné scény, ale pár jich je vážně už moc dada. --- EDIT 15/15 2018: Předtím jsem dal dvě hvězdy, teď bych dal čtyři, tak to zprůměruji. On ten film je těmi dada prvky vlastně milý a hezký a ty jednotlivé typy tepe docela slušně. Koníček je rulezz sám pro sebe, zvláště jeho vystoupení z busu ve Varech. U některýh lidí chybí dovětek, jak to dopadlo, a zloděj není odveden na policii. Ale celkově se na to vlastně vždy znovu rád podívám. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Větším zázrakem než létající autobus mi připadá to, že Effa se svým exteriérem mohl hrát úspěšného svůdce žen. Zato Bek se neprojevil jako zkušený alfa samec, je přeci jasný, že když mám u sebe partnerku, tak se začnu chovat jak největší homosexuál, koukám zásadně po mužích a zastavím tak maximálně dědovi s roštím a né atraktivní ženě. A coby řidič pojedu nějakou alternativní trasou a né tou normální, která je lemována dívkami, se kterými jsem v minulosti flirtoval. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ja to berem. Slusny namet na film v Ceskoslovensku 50., rokov - sice sa neriesi nic zo vseobecneho rozhladu ako povedzme politika, ale film ma slusne tempo, vyborne dialogy. Jazda autobusom, do toho spev, zoznamovanie sa. A najlepsie dialogy so soferom su tieto : - jeden Listok. Aky ? Cestovny. Ale kam? Do ruky. Dobre, ale kam cestujete ? Na svadbu. No dobre, clovece, ale kde sa ta svadba bude konat ? Tak ..... ked bude pekne tak von a ked bude prsat a skaredo, tak svadba bude dnu, v budove. 62 % ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Karel Čáslavský ako asistent výroby musel v tej dobe robiť aj takú prácu, že pred reálnym natáčaním autobusu musel chodiť pol kilometra pred natáčaním so zástavkou v ruke a zastavoval autá a zabraňoval premávke. (Raccoon.city)
  • Kulisáci kvôli tomuto snímku postavili pri lese falošný motorest. Byť to iba predná časť budovy, ktorá ale z väčšej diaľky vyzerala ako budova skutočná. Prechádzajúci vodiči kamiónov ho z diaľky považovali za skutočný, takže uňho zastavovali. Stávalo sa, že vodič často potom prišiel až k dverám a otvoril. Potom sa s veľkým prekvapením ocitol opäť v lese. Skupina hercov tohto filmu spolu s Josefom Bekom (vodič Jan Chalupa) často sedávala neďaleko. Herci týchto šokovaných vodičov so smiechom pozorovali, keď mali práve vo filmovaní pauzu. (Raccoon.city)
  • Autobus ve filmu je Škoda 706 RTO. (Terva)

Reklama

Reklama