Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (196)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to několikrát. Sem tam logika zločinu postrádá logiky. Ale Kalaš vtipný (Sovák) na rozdíl od váhajícího a vážného (Hrušínský) má taky něco do sebe. Nemám námitek, tak bych to hodnotil. Škoda že se socialistická kinematografie nevěnovala Exnerovi a Kalašovi ve všech formách. Herci byli zaměstnáváni ideologickými píčovinami. Dnes jsou mrtví a nám zbylo těchto pár střípků s výbornou režií. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Svižná, dobře natočená a slušně vymyšlená detektivka. Major Kalaš (Jiří Sovák) coby zkušený lidský detektiv má po boku mladého nezkušeného Karlíčka (Jaromír Hanzlík) a s skvěle se doplňují v záležitosti vybouchlého vlaku, který vezl novou sérii bankovek. A že ten vlak dobře bouchnul! [4612. hodnocení, 166. komentář, 75%] ()

Reklama

mab 

všechny recenze uživatele

Jednodušší děj, velmi natvrdlý ale o to víc poučující hlavní vyšetřovatel, který navíc mluví jako by byl úplně mimo, myšlenkama jinde. Fenomenální pamětí disponující zraněný. Vysoké hodnocení tohoto spíše podprůměrného filmu je dáno klasickým automatickým schématizmem "starý český film - musí být dobrý", kterým nejspíš uvažuje většina zdejších hlasujících, včetně mých nejbližších. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — V pořadí čtvrtý film s majorem Kalašem byl tak nějak „vsunut“ do původní série. Místo Petra Schulhoffa ho natočil Josef Mach a Kalaše v něm místo Rudolfa Hrušínského hrál Jiří Sovák. Tato konfrontace „na dálku“ mezi oběma protagonisty má ještě tu pikantní příchuť, že to byl podle Sováka právě tehdejší národní umělec Hrušínský, který se později svým nesouhlasem spolupodílel na tom, že Sovák nebyl po zotavení se z úrazu přijat zpět do souboru Národního divadla. Co se týká majora Kalaše, skončila tato konfrontace podle mého názoru nerozhodně. Oba filmy i oba Kalašové jsou tak rozdílní svým pojetím a zároveň tak svébytní, že mají oba nárok na existenci. Narozdíl od Schulhoffovy série, která je pojata víc vážně, je film Na kolejích čeká vrah natočen trochu odlehčeněji a s určitou nadsázkou, jejímž nositelem je především Jiří Sovák se svými hláškami. Přitom se nejedná ani o komedii, ani o parodii, ale o seriózní detektivní příběh s některými na tehdejší poměry velkoryse pojatými scénami (explodovaný vlak). Co se mě týká, líbí se mi oba Kalašové, i když u toho sarkastičtějšího v podání Jiřího Sováka se bavím o trochu víc. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

I přes maximální zabezpečení vlaku, který převážel nové bankovky, dojde k nehodě - vagón s bankovkami je zničen výbuchem, dva strážníci mrtví a jeden v kómatu. Major Kalaš (Jiří Sovák) a jeho pomocník Karlíček (Jaromír Hanzlik) mají ale hned zpočátku podezření, že výbuch mohl být jen fingovaný, aby zakryl krádež bankovek. A když se některé z těchto bankovek objeví na veřejnosti, mají takřka jistotu ... Chce se mi napsat, že by se občas tvůrci novodobých krimi filmů měli podívat na některou ze starších českých detektivek - třeba konkrétně tuto. Poutavý příběh, do kterého se svým vlastním názorem může ponořit i divák, postupné odhalování důkazů, sympatičtí vyšetřovatelé (dvojice to je základ) a k tomu všemu skvělé herecké obsazení (líbila se mi role Radoslava Brzobohatého - tuto bych určitě zfoukl taky :) ). Holt je zde další žánr, který mi až doposud - pod přílivem zahraničních krimi filmů unikal... ale těším se na další filmy podobného ražení.. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Přepadení vlaku se zúčastnili dva pachatelé, představovaní Bohumilem Šmídou a Josefem Bláhou. Přesto v záhadných telefonátech, týkajících se Lenka (Radoslav Brzobohatý), ani jednoho z těchto herců neslyšíme, ani jejich komplice Trojana (Oldřich Velen), přestože telefonovat musel jeden z nich. Pokud bychom v telefonu slyšeli představitele jednoho z pachatelů, případ by byl pro nás vyřešen. Stejně se však jedná o chybu, zjevně úmyslnou. (pjotri)
  • Cca v čase 01:15:00 vchází "Louskáček" (Bohumil Šmída) do kanceláře majora Kalaše (Jiří Sovák). Levou rukou otevírá dveře, zatímco Kalaš jde za ním. Hned v následujícím záběru zevnitř kanceláře ale dveře otevírá Kalaš. (Jarek572)
  • Snímek byl natočen dlouhých 12 let po prvním vydání knihy a její autor se ho už nedožil, zemřel ve svých 58 letech, 9 let před uvedením do kin. (ČSFD)

Reklama

Reklama