Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z pražského Hlavního nádraží vyjíždí na Moravu běžný rychlík, ovšem tentokrát se zvláštní zásilkou, kterou v poštovním voze hlídá stráž Veřejné bezpečnosti pod velením poručíka Lenka (R. Brzobohatý). Zásilku tvoří zbrusu nové bankovky, určené do oběhu. Během cesty však dojde na krátkém úseku trati ke dvěma tragickým událostem. Na 196. kilometru je zavražděna mladá žena, o pět kilometrů dál dojde k explozi poštovního vagonu. Případu se ujímá major Kalaš (J. Sovák) s mladým spolupracovníkem Karlíčkem (J. Hanzlík). Prvním podezřelým je právě poručík Lenk, který výbuch jako jediný z ostrahy přežil. Ovšem záhy se ukáže, že Lenk zůstal naživu jen díky tomu, že jej skutečný pachatel omráčil, a že stopy k rozuzlení záhady vedou zpět do Prahy… Tento film ze série o majoru Kalašovi jako jediný nenatočil režisér Petr Schulhoff, jenž stál za filmy Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979) nýbrž Josef Mach. V tomto filmu si hlavní roli taktéž nezopakoval Rudolf Hrušínský, jako ve zbývajících, ale Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (197)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to několikrát. Sem tam logika zločinu postrádá logiky. Ale Kalaš vtipný (Sovák) na rozdíl od váhajícího a vážného (Hrušínský) má taky něco do sebe. Nemám námitek, tak bych to hodnotil. Škoda že se socialistická kinematografie nevěnovala Exnerovi a Kalašovi ve všech formách. Herci byli zaměstnáváni ideologickými píčovinami. Dnes jsou mrtví a nám zbylo těchto pár střípků s výbornou režií. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Výborná česká detektivka s dvojici skvěle zahraných detektivů v podání Jiřího Sováka a Jaromíra Hanzlíka. Radoslav Brzobohatý, byť v jedné z hlavních rolích, nedostal moc prostoru a zahrál si v podstatě déle trvající "postelovou" scénu. Na české detektivky pak dost nezvyklý akční závěr s přestřelkou. Každopádně za 5*. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Černobílý kabátek spolu se sugestivní kamerou dodávají příběhu zvláštní dobové kouzlo i ležérní styl - a ruku v ruce s nadstandardní zápletkou vyvolávají odpovídající atmosféru. Nicméně ... jen tak na okraj: Jiří Sovák je O.K., o tom žádná, ovšem zárovn musím konstatovat, že Rudolfu Hrušínskému postava majora Kalaše sluší o poznání víc ("Strach" - 1963, "Vrah skrývá tvář" - 1966, "Po stopách krve" - 1969 a "Diagnóza smrti" - 1979). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Taká štandardná kriminálka v socialistickom kabátiku, ktorý však na príbehu neuberá, skôr naopak - podmanivá atmosféra, ktorá mi miestami pripomínala klasiku žáner film-noir. Jiří Sovák ako vyšetrovateľ tiež nebol zlý, hlavne keď došlo na vzájomný dialóg s J. Hanzlíkom. Samotný krimi príbeh síce nebol zvlášť napínavý, no na druhú stranu sa tu jednotlivé nitky zločinu krásne spájali dohromady, čo vyvrcholilo výborným záverom. Nadpriemer. 75/100 ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od pana Hrušínského pojal J. Sovák svého majora Kalaše jako celkem rázného a živého muže nešetřícího stručnými, ale výstižnými poznámkami a hláškami s nádechem peprného, jízlivého, suchého humoru. A imho se mu to moc povedlo. Nemá cenu srovnávat, který Kalaš (Hrušínský x Sovák) je "lepší" - jsou prostě jiní, ale oba povedení. Je spíše na divákovi, která poloha mu víc "sedne", než že by snad oba pánové tu svou (polohu) neztvárnili dobře... Sovákovi zdatně sekunduje mladý kriminalistický kolega v sympatickém podání J. Hanzlíka a nemalým kladem celé detektivky (jež se ve filmové adaptaci od původní literární předlohy skutečně liší) je to, že dobový socialismus z ní vykukuje jen (tak) málo (jak je nezbytně nutné). Zkrátka natočilo se za socialistické éry mnoho mnohem víc době poplatných filmů, zde je nutné zlo redukováno na dobře únosnou mez. Takže s klidným svědomím prohlásím, že je to jedna z těch lepších detektivek, co se u nás kdy natočily, a do zlatého fondu nejspíš patří. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (26)

  • Při poradě říká Karlíček (Jaromír Hanzlík) Kalašovi (Jiří Sovák), že děvče bylo zastřeleno pistolí ráže 6,35 mm. V záběrech je však pistole vz. 52 ráže 7,62 mm, tedy mnohem silnější zbraň. (Martyn.86)
  • Vrtulník v úvodu filmu je Mi-1M OK-OVG polské výroby. Původně testovaný jako sanitní. Pacient by se přepravoval v externí gondole vně vrtulníku. Gondola je na vrtulníku patrná. K používání však nedošlo kvůli nadměrnému hluku. (gug)
  • Točilo se v Cerhenicích a Praze nebo v ulici Radimova v Praze 6 Břevnově. (M.B)

Reklama

Reklama