Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

progression 

všechny recenze uživatele

Tak to se Němcům opravdu povedlo. Zfilmovaný skutečný příběh, z doby, která by se měla neustále připomínat. "Železná opona" versus touha po svobodě. Obdobných pokusů o útěk z "totalitního vězení" se různými způsoby i s různými výsledky a na různých hranicích pokoušelo mnoho odvážlivců. Tento příběh byl zfilmován nezapomenutelnou formou. I když divák od počátku zná pointu, příběh s mnoha neočekávanými zvraty, odhalování jednotlivých charakterů, skvělou kamerou, výbornou hudbou a hereckými výkony hlavních představitelů, z nichž nikdo významně nevyčnívá nad ostatní, zarazí diváka od počátku pevně do křesla a nevysvobodí ho dříve než příběh vyvrcholí. Důležitý boj s časem i se stahující se smyčkou mocného protivníka je natočen opravdu strhující formou a bez hluchých momentů, takže mi nezbylo nic jiného než "vysolit" plný počet hvězdiček a myslím si, že jsou zasloužené. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Film Balón si zaslouží smeknout klobouček. Námět, scénář, výprava, režie, kamera, střih, obsazení i herecké výkony... Vynikající! V úvodu mi to lehce připomnělo Občanský průkaz (který mám velmi ráda), ale vůbec to nebylo na škodu. Já tu hnusnou dobu pamatuju a možná i proto jsem si celý film tak parádně užila. Vlastně i slza dojetí mi ukápla.. A před reálnými postavami smekám až na samou zem, ti museli mít fakt koule! Železná opona byla peklo, sbohem a šáteček. ()

Reklama

Laxik 

všechny recenze uživatele

Zrzavá německá Sigourney Weaver a film, který sice není ani zdaleka tak nudný jako jeho název, ale ani omylem se neblíží napínavosti, kterou se divákovi snaží vsugerovat soundtrackem – na plné koule vyhrávajícím symfonickým mutantíkem zrozeným z něžného, skoro až vznešeného (i když maličko bezduchého) milování mezi hudebními podkresy náhodné bondovky a Pána prstenů. Postavy a herci fajn, lehce přehnané východoněmecké retro panoptikum docela taky, ale ten příběh! Jako by kráva v hubě přežvejkala všechny biografie tohohle typu a slinama je slepila v jeden nemastný neslaný kousek, kterému musí po emocionální stránce pomáhat již zmíněný soundtrack. Ten je ale kolikrát až příliš horlivý a v nejvelkolepějších momentech buď vytrhává z dění, nebo rovnou působí směšně. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sympatická a napínavá hra na efekt, která se bohužel za celou dobu ani nepokusí být něčím víc a tak zůstává jen solidně natočenou, atmosférickou jednohubkou. Ono to sice funguje, dokonce přesně tak, jak Herbig zamýšlel, ale ve finále z toho žádný silnější dojem prostě nemám a to především z toho důvodu, že postávám chybí životnost a nějaký charakter. Dvě rodiny chtějí zdrhnout, Stasi po nich jde a rozvinutější to není. Je tu teda pár vedlejších postav, které na rozdíl od hlavních postav trochu životnosti mají (především sousedé hlavní rodiny), ale jsou tak moc upozaděné, že na nich vlastně nesejde. Ubližuje tomu také snaha udělat z toho thriller za každou cenu, skrze neuvěřitelné náhody, epickou hudbu hrající a zesilující vždy podle plánu a lehké umělosti. Je sice možné, když to má být podle skutečné události, že se ty náhody staly, život občas takové chvíle přináší, ale tady bych to spíš šacoval na přidané oživení scénáře. Přitom to ani nebylo potřeba, námět je silný už jen sám o sobě, ale Herbig to nejspíš "nutně" potřeboval udělat atraktivní pro co nejširší publikum. U mě to spíš ztratilo na síle a pokazilo šance pro čtvrtou hvězdičku, ale pokud tyhle mínusy pro někoho nejsou problém, rozhodně se nedivím tomu, že ho to nadchne. Silné 3* ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Extrémně napínavý film o riskantní cestě za svobodou z východu Německa na západ. Film má minimum hluchých pasáží. Neustále se něco dělo. Plánování výletu balónem i jeho samotná realizace se hodně povedla. S hereckými výkony jsem neměl problém. Postavy byly napsány velmi sympaticky a chovali se zcela uvěřitelně. Film o životě v době rozděleného Německa zasazený právě sem jsem viděl snad poprvé, takže i z tohoto pohledu určitě zajímavá podívaná. [80 %] ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Bratr Petera Strelzyka (Friedrich Mücke) Erich Strelzyk byl zatčen tři hodiny po přistání. Byl obviněn z „pomoci a podněcování k útěku“. Stejně dopadla Strelzykova sestra Maria a její manžel. Všichni byli odsouzeni na dva a půl roku. O jejich dřívější propuštění se zasadila Amnesty International. (klukluka)
  • Natáčelo se v Mnichově, Umgebungu, Nordhalbenu, Durynsku a Berlíně od 18.9 do 24.11.2017. (griph)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)

Reklama

Reklama