Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAK DLOUHO JSME BYLI VE VZDUCHU?“ … „32 MINUT.“ …STAČILO TO?“…“MOŽNÁ“... /// Parádní film o cestě za svobodou… Dobře vystavěný napětí – před i po. Cílem snímku je ukázat STRACH. Hodně velkou roli tady totiž hraje STASI a její mravenčí práce. Možná je to napínavější a realističtější než ta doba tenkrát. Prostě kurevsky zajímavý, dramatický, napínavý a lidský. A samotnej útěk? To je drámo jako prase! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Mám rád tu na téma: Zdrhá celá rodina. 3.) Thx za titule „katrab“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Když narazim na film z Německa, tak obvykle nad tim mávnu rukou a jdu od toho pryč. Kdyby se mě někdo zeptal na opravdu dobrej německej film, kterej bych mu doporučil, tak mě napadne snad akorát My děti ze stanice zoo, Das Boot a snad možná ještě Lola běží o život. Tak teď se k nim přidá i Balón. Atmosféra je tady fakt neskutečně hustá a u každýho zazvonění zvonku nebo zaklepání na dveře jsem měl pomalu infarkt. A když se na scéně objevil podplukovník ze Stasi, tak jsem si řikal, že takhle dokonalýho záporáka jsem ve filmu už hodně dlouho neviděl. Asi bude hodně pravdy na tom, že se řiká, že z toho východního bloku byla nejhorší tajná policie opravdu Stasi v NDR. I taková KGB byla proti nim jenom slaboučkej čajíček. Ale v závěru mi to přišlo, že film hodně odbočuje od skutečnosti. Některý ty scény byly dost přitažený za vlasy. 80% ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa to len mne, že ten strach bol jediným lákadlom filmu? Inak som veľmi pochyboval o celom priebehu úteku a to mi už prišli pravdepodobnejšie aj udalosti z filmu Občiansky preukaz. O to viac ma prekvapuje, že to bolo podľa skutočnosti. No, skutočnosť je niekedy prekvapujúcejšia ako film. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Balón nabízí dvě napínavé hodiny, během nichž se divák dostává zpátky o čtyřicet let do dob, kdy svoboda nebyla rozhodně samozřejmostí a bylo nutné za ni bojovat. Důkazem je tento příběh dvou rodin, jejichž odhodlání a statečnost jim dovolila se vzepřít systému a bojovat právě za onu kýženou svobodu. Film má již od samotného začátku akční spád, přičemž děj postupně graduje až k nervyrvoucímu k finále, u kterého jsem byl napnutý jak struna. Člověk z mé generace si jen těžko dokáže představit, jaké to bylo v tehdejší době žít, ale tento snímek (a i jemu podobné) autentickým způsobem tuto dobu přibližuje a důvěrně zobrazuje nelehké minulé časy. Co se hereckého obsazení týká, nemám výtek, stejně jako v případě rekonstrukce sklonku 70. let. Michael Bully Herbig dokázal, že vedle komického ducha má i smysl pro dramatické příběhy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k memu plnemu hodnoceni se nejedna uplne o bezchybny film, ale je to snimek, ktery umi zaujmout. Me nejvice budovanim atmosfery a strachu, kteremu divak proste musi uverit. Samotne lety balonem jsou velmi dramaticke a vyborne natocene. Kamera me vsak zaujala temer v kazdem zaberu. Hudba vyborna, ackoliv jsem mel misty trochu pocit, ze uz moc tlaci na pilu. Herecke vykony dobre, ale asi nikdo neexceloval. Ohledne nametu jsem mel hned jasno, ze tento film musim videt. Bohuzel v kinech dlouho nevydrzel... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Natáčelo se v Mnichově, Umgebungu, Nordhalbenu, Durynsku a Berlíně od 18.9 do 24.11.2017. (griph)

Reklama

Reklama